r
Nosalty Logó

Reteklevélpesztós rizottó

Hering András
Reteklevélpesztós rizottó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

A pestóhoz

A rizottóhoz

848
Kalória
22.3g
Fehérje
75.5g
Szénhidrát
47.2g
Zsír
79.9g
Víz
59g
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
1.5g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A pestóhoz

A rizottóhoz

Összesen 848 kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A pestóhoz

A rizottóhoz

Összesen 3388 kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A pestóhoz

A rizottóhoz

Összesen 235 kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1977.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    541 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    430 mg
  • Nátrium
    913 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    75.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    79.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    241 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    105 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    215 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    41 micro
  • β-karotin
    710 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1533 micro
Összesen 848 kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    89.3 g

Zsír

  • Összesen
    188.9 g
  • Telített zsírsav
    67 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    92 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    236 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7911 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    93 mg
  • Kálcium
    2163 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1721 mg
  • Nátrium
    3653 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    302.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    319.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    964 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    420 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    860 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    717 micro
  • α-karotin
    163 micro
  • β-karotin
    2840 micro
  • β-crypt
    55 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6132 micro
Összesen 3388 kcal
  • 10% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    549.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    254 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    22.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    197 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    426 micro
Összesen 235 kcal

Elkészítés

A pestóhoz

  1. A retekleveleket alaposan megmossuk, megszárítjuk, majd leveleire tépkedjük. Késes konyhai robotgépbe vagy turmixba tesszük.
  2. Hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, a reszelt parmezánt, az olajos magvakat, egy kis citromlevet és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre mixeljük.

A rizottóhoz

  1. Két evőkanál vajat felhevítünk egy serpenyőben, és az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk benne 3-4 perc alatt.
  2. Hozzáadjuk a rizst, egy-két percig pirítjuk, majd felöntjük a borral, és további 3-4 percig főzzük, amíg az alkohol elpárolog.
  3. Hozzáadunk két merőkanál alaplevet, és alacsony lángon, sűrűn kavargatva főzzük. Ha rizs felszívta a folyadékot, akkor pótoljuk, és egészen addig főzzük, amíg a rizsszemek kívül puhák lesznek, de belül még fogkemények maradnak.
  4. Ekkor hozzáadjuk a reteklevél-pestót, a reszelt parmezán sajtot, és addig főzzük, amíg a sajt el nem olvad, illetve, a pesto teljesen elvegyül a rizsalappal.
  5. Azonnal, forrón tálaljuk, reszelt parmezánnal vagy sópelyhekkel a tetején.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben pompázó gumójának felhasználására összpontosít, a retek levele általában már a zöldségesnél a kukában végzi. Ezt a filléres alapanyagot véletlenül sem érdemes kidobni, egyfelől nagyon egészséges, számos módon felhasználható különböző ételekbe és nagyon ízletes, másfelől felhasználásával kevesebb hulladékot termelhetünk! Most egy egyszerű, könnyed reteklevélpesto segítségével tesszük még izgalmasabbá a rizottót.

További receptek

Sütőtökös rizottó kacsamellel

Ősszel egyértelműen a sütőtök a sláger, így ezt most egy önmagában is lélekmelengető rizottóba csempésztük. Kacsamellett sütöttünk hozzá, de magában is vagy egy kis baconnel is ...

Vénusz

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek