Segítheti a zsírégetést és a cukorbetegség elkerülését a növényi alapú étrend

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a kevés húsevés nagyon jót tesz a környezetnek – de most itt az újabb bizonyíték arra, hogy az emberi egészségnek is hasznos lehet, ha egyáltalán nem eszel többet húst. Egy friss kutatás szerint a növényalapú étrend felturbózhatja a zsírégetést, és akár még a cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhat.

A Felelős Orvostudományi Orvosi Bizottság (Physicians Committee for Responsible Medicine) friss kutatása szerint azok, akik komolyabban túlsúlyosak, megfontolhatják, hogy áttérnek a teljesen növényi alapú étrendre: egy ilyen, ráadásul zsírszegény diéta ugyanis lényegesen növelheti a szervezet zsírégető képességét, és hozzájárulhat a fogyáshoz.

A bizottság egy tizenhat hetes kutatást folytatott, ahol az egyik csoport csak növényalapú, hüvelyeseket és búzaféléket is tartalmazó étrendet tartott mindenféle kalóriamegszorítás nélkül, a kontrollcsoport pedig ugyanúgy étkezett, mint korábban. A mozgásban nem változtattak, mindegyik alany ugyanannyira volt aktív, mint korábban. Az eredmények azt mutatták, hogy a növényi alapú étrendet követők 18,7 százalékkal aktívabban égették a kalóriákat étkezés után, mint azok, akik fogyasztottak állati eredetű ételeket is. Persze hozzá kell tenni, hogy a kontrollcsoport is azt ehetett, amit akart – ebbe pedig beletartoztak a kifejezetten egészségtelen ételek is, így az eredmény némileg csalóka lehet.

Az eredmény

A növényi alapú étrendet követők átlagosan 6 kilóval többet adtak le a tizenhat hét alatt, mint a kontrollcsoport, és sokkal kevesebb lett az össz-zsírtömegük és a zsigeri zsír mennyisége is a szervezetükben. A Yale Egyetemmel együttműködve a kutatás során megnézték a májban és az izomban lévő zsír mennyiségét is, a növényi eredetű étrendet követők májában átlagosan 34 százalékkal kevesebb zsírt találtak. Az izomközi zsírmennyiség is 10 százalékkal csökkent.

A szakértők szerint az eredmények a cukorbetegség kialakulását is előre jelezhetik

A zsírsejteknek ugyanis nagy szerepük van az inzulinrezisztencia és a diabétesz megjelenésében. Ez azonban szintén megint csak közvetett bizonyíték: nem a növényi étrend, hanem a túlsúly- és zsírvesztés okozhatja a csökkent kockázatot, amit viszont, úgy tűnik, növényi étrenddel sokkal könnyebb elérni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...