Így váltottam egyszerűen növényi alapú étrendre

Túl vagyok a vegán kihívás első hetén. Teljesen átalakítottam a napi étkezéseimet, mutatom, hogyan! (x)

Egy hete váltottam a növényi alapú étrendre, vagyis nem eszem húst, halat, tojást és tejtermékeket. Ha azt nézzük, hogy mennyi mindenről kellett lemondanom egyszerre, akkor eddig nekem nem okozott gondot az átállás. Az étrendem átalakítása azonban igényelt némi tervezést.

NÖVÉNYI HÉTFŐ - csatlakozz te is!

Heti egy nap hús nélkül nem csak neked, de a bolygónknak is jót tesz. Hétfőnként csatlakozz a Nosalty szerkesztőségéhez, és válts te is növényi üzemmódra!

A növényi alapú étrend rengeteg előnnyel jár, ugyanakkor fontos, hogy az ételek amegfelelő mennyiségben, minőségben és arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. A hús- és a tejtermékek hiánya miatt fontos a fehérjepótlás, ezért a növényi italok mellett több olajos mag, gabonaféle és hüvelyes szerepel az étkezéseimben.

Az első héten így nézett ki a menüm:

Reggeli

Bevallom, sokáig nem voltam az a reggelizős fajta, de néhány hónapja rájöttem, hogy míg gyerekkoromban nem szerettem, felnőttként imádom a zabkását. Majdnem minden reggel ezzel indítom a napomat, és hogy ne legyen annyira unalmas, mindig többféleképpen készítem. Szerencsére vegánként sem kell lemondanom róla, csak a tejet kellett lecserélnem valamilyen növényi italra. Nekem a kókusz- és a rizsital vált be, a reggeli kávémba is ezeket öntöm.

Ezekhez a receptekhez bátran használhattok a tej helyett növényi italokat:

Tízórai

Általában nem délben, hanem egy-kettő óra körül ebédelek, ezért fontos, hogy tízóraira is valami olyat egyek, ami energiát ad. Ilyenkor jön képbe a szendvics, amit otthon próbálok készíteni, tartva attól, hogy a pékségben vásárolt változatba esetleg vaj, vagy más tejszármazék kerül. (Mindig érdemes rákérdezni a vásárlásnál az allergénekre!)

TIPP

A Flora margarin tejmentes, így tökéletesen beilleszthető a növényi alapú illetve a tejfehérje-allergia és a laktóz-intolerancia étrendjeibe is. Zsírtartalmának 71%-a értékes egyszeresen és többszörösen telítetlen (omega-3, omega-6) zsírsavakból áll, amelyek hozzájárulnak szív- és érrendszerünk egészségéhez.

Ha nincs időm szendvicset készíteni, akkor zöldséget eszem humusszal. A nyers sárgarépa, szárzeller, uborka nem csak energiát adnak, de nekem segítenek a gondolkodásban is.

Ebéd

Az ebéddel egyelőre még gondban vagyok. Ritkán van időm főzni, és kevés olyan hely van sajnos, ahol csak és kizárólag növényi alapú ételek készülnek. A házhoz szállítós opció is csak addig jó, amíg nem unok rá a fogásokra. Múlt héten szerencsém volt, háromszor tudtam főzni, akkor ezeket a fogásokat készítettem el:

Uzsonna

Általában egy gyümölccsel beérem: alma, banán vagy áfonya. Esetleg dióféléket, sótlan kesudiót, mogyorót, mandulát eszem.

Vacsora

Legtöbbször a déli maradékot fogyasztom vacsorára. Ha mégsem, akkor jöhetnek a zöldségek. Az első napok után rájöttem, hogy bár nem eszem nehéz húsokat vagy tejtermékeket, fontos a mértéktartás. Rosszabbul alszom, ha túl sokat és túl későn fogyasztok belőlük.

A hús elhagyása a főétkezésekből egyelőre nem jelent gondot, de tervben van, hogy a kihívás alatt kipróbálok különböző húspótlókat. Azt már egy hét után észrevettem, hogy nincs teltségérzetem, az éhségérzet is csak körülbelül 2-3 napig tartott. Kevesebb egészségtelen élelmiszert eszem, ellenben több zöldséget, aminek remélem, hosszú távon a testem is hasznát veszi.

Címlapról ajánljuk

14 foszlós-omlós leveles tésztás apróság a kedves vendégeknek

A leveles tészta nagy könnyebbséget tud jelenteni az általában káoszos konyhai sürgés-forgásban: nagyon gyors, a bolti változat sem ciki, finom, és sós meg édes formában is felhasználható. Sőt, még húsokat is bugyolálhatunk bele! Lássuk ezúttal, hogy milyen sajtos-sós apróságok készülhetnek belőle vendégváró gyanánt.

Nosalty

További cikkek

Fasírtreceptek húsvétra

Kezdő szakácsok, gyakorlott háziasszonyok, az alábbi húsvéti fasírtreceptekből bárki megtalálja azt a rudat vagy golyót, amit az ünnepi asztalra varázsolhat.