r
Nosalty Logó

Palak paneer házilag

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Rosanics Petra
Palak paneer házilag
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 463 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 1855 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír

paneer sajt

spenótszósz

Összesen 62 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1069.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    598 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    276 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.3 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    226.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    536 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    492 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    160 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4499 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9570 micro
Összesen 463 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    65.2 g

Zsír

  • Összesen
    115.1 g
  • Telített zsírsav
    69 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    252 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4276.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    2391 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    322 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    1105 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    117 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    907.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2142 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1969 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    778 micro
  • Kolin:
    123 mg
  • Retinol - A vitamin:
    642 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17998 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38278 micro
Összesen 1855 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    620 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1319 micro
Összesen 62 Kcal

Hozzávalók

paneer sajt

spenótszósz

Elkészítés

paneer sajt

  1. A tejet egy közepes méretű lábasban forralni kezdjük. Amint elkezd forrni, takarékra vesszük alatta a lángot, és hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet. Citromlé helyett használhatunk akár ecetet is.
  2. Alaposan elkeverjük a citromlevet, majd árgus szemekkel figyeljük, amint a citromsav hatására kicsapódik a fehérje, így különválva a tej sűrűje és a kvázi író.
  3. Gyorsan levesszük a tűzről a lábost. A tej sűrűjét szűrőkanállal sajtzsákba vagy tiszta konyharuhába kanalazzuk. Érdemes a mosogató felett dolgozni, vagy legalábbis használjunk egy nagyobb tálat.
  4. A zsákba kanalazott "tej-sűrűre" hideg vizet eresztünk, így picit átmosva. Ezután a zsákot vagy konyharuhát szorosan felcsavarjuk, hogy a sajtunk egy helyes kis csomó legyen a közepén. Ezt a lépést óvatosan végezzük, mert a sajtból forró (de legalábbis nagyon meleg) folyadékot préselünk ki.
  5. Kössünk az anyagra csomót, majd lógassuk fel 30 percre egy tálat alátéve - ebbe csepeghet a maradék távozó folyadék.
  6. A fél óra leteltével oldjuk ki a csomót, majd továbbra is az anyagban tartva tegyünk rá nehezéket (egy vágódeszka és egy-két vaskosabb szakácskönyv megteszi), majd hagyjuk így 3-4 órát.
  7. Ekkorra a sajtunk kész lesz. Kockázzuk fel és használjuk fel azonnal, vagy hűtőbe téve 1-2 napot eláll, de akár le is fagyaszthatjuk.

spenótszósz

  1. Az olajat és a vajat hevíteni kezdjük, majd üvegesre pirítjuk rajta a finomra aprított hagymát, újhagymát, fokhagymát, valamint a frissen reszelt gyömbért.
  2. Hozzáadjuk a fűszereket, és illatosra pirítjuk őket. Sózzuk-borsozzuk.
  3. Jöhet bele a spenót - nyugodtan használhatunk hozzá fagyasztottat is. Öntsük fel egy kevés vízzel, majd alacsony lángon főzzük addig, míg elpárolog minden felesleges folyadék.
  4. Végül hozzákeverjük a tejszínt, és forralunk egyet rajta. Ha igazán krémesre szeretnénk a szószt, a felét turmixoljuk le, majd tegyük vissza.
  5. Adjuk hozzá a kockázott paneer sajtot, majd együtt főzzük még 10-15 percet.
  6. Főtt rizzsel, naan kenyérrel, rotival, de igazából bármilyen körettel vagy tunkolni való lepénykenyérrel tálalva isteni.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 2705
  • Feltöltés dátuma: 2021. január 06.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Palak paneer házilag
Rosanics Petra 141 recept

Forró, fűszeres és krémes spenótszószban fürdőző tejsajtkockák - ez a palak paneer, az indiai éttermek slágerfogása. A tejsajt, vagyis paneer, meglepő módon házilag is viszonylag egyszerűen elkészíthető, csak első alkalommal tűnik bonyolultnak. A paneer sajtot különféle indiai fogásokhoz felhasználhatjuk, de először mindenképp ezt a zöld klasszikust készítsük el belőle. A paneert hagyományosan kecsketejből készítik, de tehéntejjel ugyanúgy működik, csak próbáljunk minél zsírosabbat venni. A spenótszósszal kapcsolatban pedig az a szuper hírem van, hogy mirelittel is tökéletes, így pedig egész évben készíthetjük. Higgyétek el, felveszi a versenyt a legtöbb házhoz szállítós étteremmel!

Hozzászólások

Hozzávalók

paneer sajt

spenótszósz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?