Nem mindegy, milyen hagymát teszel a fazékba

A hagymafajták nem mind ugyanolyanok, mégis gyakran kísérletezünk az oda-vissza cserélgetésükkel, ha épp az egyikből nincs otthon. Lássuk, hogy miért nem olyan egyszerű dolog ez!

Hagymafajtáink ugyan osztoznak néhány közös dologban: az egymásra simuló rétegek, a pucolás sírdogálós menete és a főzés közbeni elengedhetetlen szerep csak néhány ezek közül. Azonban érdekes módon például az íz nem egy olyan dolog, amiben a különböző hagymafajták osztoznak: míg mindegyiknek megvan a „hagymás” alapíze, mégis más-más irányba mennek tovább innen. És éppen ezért nem olyan könnyű őket egymással helyettesíteni. Vizsgáljuk meg az egyes alanyokat és lehetőségeket.

Nem mindegy, milyen hagymát teszel a fazékba

Vöröshagyma

Ezt a fajtát használjuk a legtöbbször, és mivel szerencsére se nem drága, se nem ritka, szinte alig akad olyan helyzet, ahol a helyettesítésén kéne gondolkoznunk. Talán az egyetlen lehetséges eset, amikor ebből épp nincs, de egy másik hagymából van otthon.

Tulajdonképpen bármelyik hagymával hasonló hatást érhetünk el, de mégsem lesz teljesen ugyanolyan az étel. Csak a vöröshagyma adja azt a szinte semleges, klasszikus alapot, amit úgy szeretünk.

Lila hagyma

Ha nyersen használjuk, szinte lehetetlen pótolni, hiszen nemcsak a lenyűgöző lila szín fog eltűnni egy másik hagyma behozatalával, hanem a karakteres, édeskés íz. Ezért inkább bizonyosodjunk meg róla, hogy van-e a kamrában.

Amennyiben viszont főznünk kell vele, már egy fokkal könnyebb dolgunk lesz. A lila hagyma valamivel édeskésebb, jobban karamellizálódik, mint a vörös. Ezeket a tulajdonságokat a a póréhagyma is osztja (bár nyilván egyik sem lesz olyan szép lila).

Salottahagyma

A kisebb méretű, halovány lilás színű hagymát leginkább selymes szószokhoz és egyéb kényes ételekhez használják, mivel egészen apróra vágva nagyon gyorsan megpuhul, szinte szétesik a fazékban. Ízre is gyengédebb, nem olyan erőteljes, mint a vöröshagyma.

Megpróbálhatjuk kényes pontossággal miniatűr kockákra vágni a vöröshagymát, ezzel kerülhetünk talán a legközelebb az eredeti végeredményhez, ízben persze semmi nem tudja pótolni.

Póréhagyma

Kezdve azzal, hogy alakjában is teljesen más, a póréhagyma bizony kemény dió. Semmi mást nem tudunk ilyen szép, réteges karikákra vágni, ez pedig bizony elengedhetetlen a legtöbb pórés ételhez.

Ízre talán ez a legédesebb hagyma, ezt pedig maximum úgy pótolhatjuk más hagymák esetében, ha nagyon hosszan, nagyon lassan főzzük őket, tulajdonképpen karamellizálva a bennük lévő cukrokat.

Újhagyma

A zsenge, vékony szárak nyers fogyasztásra a legalkalmasabbak, e szerepüket pedig nem tudja más betölteni, már csak esztétikai szempontok miatt sem. A vékonyra vágott karikák elengedhetetlen jellemzői sok fogásnak, és azért lássuk be, mégsem tehetünk kockázott vöröshagymát a helyébe.

Ha nagyon muszáj a póréhagymát helyettesíthetjük újhagymával, azonban visszafelé ez nem annyira működik, mivel a póréhagyma nyersen nem olyan finom, csak főzve.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több konyhai praktikát:

Címlapról ajánljuk

További cikkek