Karamellizált hagyma több órás kevergetés és idegbaj nélkül

Vannak macerás konyhai manőverek, amiket jó lenne kikerülni, de a tökéletes végeredmény érdekében ezt sajnos nem tehetjük meg. A karamellizált hagyma esete is ilyen lenne, szerencsére ez a lenti trükk kihúz minket a csávából.

A klasszikus karamellizált hagyma lassú tűzön, órákon keresztül készül. Ez a hosszadalmas módszer adja azt a ragacsos, mélybarna, fantasztikusan édes készítményt, amivel előszeretettel pakolunk meg sült húsokat, grillzöldséget és szendvicseket. Kevés embernek van azonban ideje és türelme erre az állandó figyelmet igénylő feladatra, ami teljesen érthető. Ezért nagy megváltás ez a karamellizált hagyma, ami a sütőben készül, szinte nulla munkával.

Karamellizált hagyma, több órás kevergetés és idegbaj nélkül

Mitől lesz jó a karamellizált hagyma?

Ideális esetben a hő éppen annyira erőteljes, hogy megpuhítsa a hagymaszálakat a saját gőzükben, de nem annyira intenzív, hogy megpiruljanak. A bennük lévő cukor csak fokozatosan karamellizálódik, nem hirtelen, mint például egy ragu vagy leves esetében.

Ehhez egy olyan környezet kell, ami folyamatosan egyenletes hőt és enyhén nedves levegőt biztosít.

Sütőben sült hagyma

Egy zárt sütő pedig pontosan ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik, ha megfelelően állítjuk be. A hagyma tökéletesen karamellizálódik benne, anélkül, hogy folyamatosan figyelnünk vagy kevergetnünk kéne.

Melegítsük elő a sütőt 200 ℃-ra, és vegyünk elő egy nagy tepsit. A hagymát vágjuk vékony szeletekre, hogy könnyebben megpuhuljon. Készítsünk elő néhány fokhagymagerezdet is, de hagyjuk rajta a héját. Ettől nem fog kiszáradni, hanem krémesen lágy lesz.

Használjunk bátran többféle hagymát: vöröset, lilát, akár pórét is. Ettől komplexebb íze lesz és gazdagabb textúrája. A zöldségek különböző alakja és mérete miatt ügyeljünk arra, hogy egyforma darabokat vágjunk, nehogy valami nyers maradjon.

Amikor elég forró a sütő, öntsük a hagymákat a tepsire. Szórjuk közé a fokhagymagerezdeket is. Öntsük nyakon pár evőkanál olajjal, sózzuk és borsozzuk. Egy korty vizet is öntsünk rá, ebből a sütőben gőz lesz, a hagymák puhábbak lesznek tőle.

Tegyük a sütőbe, körülbelül 40-50 perc erejéig. Nem lesz annyi dolgunk vele, mint a tűzhelyen főzött verzióval, persze ezt is meg kell kevernünk, de szerencsére csak 10 percenként.

Ha a hagyma összeesett és szaftos, átlátszó szálai vannak, el is készültünk vele. És szinte alig kellett érte dolgoznunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Okosabban a konyhában, ezekkel a tippekkel:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4+1 szobanövény, ami bírja a nyári klímát a szabadban

Számos olyan növény van, ami nemcsak bírja, hanem kimondottan szereti a nyári meleget és napsütést. Na de van-e olyan, aminek természetes élőhelye a lakás egy kellemesebb klímájú sarka? A válasz: igen! Mutatjuk, melyik az a 4+1 szobanövény, amit nyugodt szívvel kitelepíthetünk a szabadba nyáron!