Az egyetlen helyzet, amikor a hűtőben kell tárolni a hagymát

Ebben a cikkben összeszedtük, hogyan tárold a különböző hagymákat, hogy minél tovább frissek maradjanak.

Gondolkoztál már azon, hogy vajon helyesen tárolod-e a hagymát? Most elhoztuk, hogy miként kell otthon eltenni a leggyakoribb hagymatípusokot, és azt is eláruljuk, mikor kell kimondottan a hűtőben tárolni a frissen vásárolt hagymát!

Az egyetlen helyzet, amikor a hűtőben kell tárolni a hagymát

Egész fej fokhagyma

Fokhagymát szinte minden bevásárlásnál veszünk, de azt vajon tudjuk-e, hogy miként kell megfelelően tárolni. Nem nagy ördöngösség, de három aranyszabályt érdemes mindig betartani.

Legyen egészben a feje

A legjobb, ha a fokhagyma fejét érintetlenül hagyod, és úgy tárolod a frissesség érdekében. Bár csábító a gondolat, hogy előre szétszedd őket, ezzel csökken az élettartama, pedig egészben akár hónapokig is eláll.

A megbontott fej ezzel szemben már csak 3-10 napig jó, így érdemes átgondolni ennek az időzítését.

Tartsd hűvös, sötét helyen

A fény és nedvesség a fokhagyma legnagyobb ellensége, mivel kiváló körülményeket teremtenek a penészgombák növekedéséhez. Fontos, hogy szoba-hőmérsékleten, száraz, hűvös helyen tárold a fokhagymát, ahol van szellőzés – lehet ez például egy fémrácsos tál vagy egy nyitott tetejű papírzacskó.

Kerüld a hűtőt

A fentivel összhangban, fontos, hogy kerüld a hűtőt, ugyanis az alacsony hőmérsékleten a fokhagyma elkezd kihajtani. Bár így is ehető marad, előfordulhat, hogy keserűbb lesz az íze.

Megpucolt és/vagy felvágott fokhagyma

Ha sikerült túl sok fokhagymát megpucolnod és felszeletelned a recepthez, de nincs annyira szükséged, akkor beteheted a hűtőbe! Egy légmentesen záródó tárolóba tedd, és lehetőség szerint egy-két napon belül használd fel, hogy megakadályozd a kihajtást és az ízek elvesztését.

Száraz helyen tartsd

Vöröshagyma

A vöröshagymát a fokhagymához hasonlóan sötét, száraz, jól szellőző helyen érzi magát a legjobban, így a hűtő ebben az esetben is ki van lőve. Ha már esetleg megpucoltad vagy csupaszon vetted a hagymát, akkor pedig 10-14 napig a hűtőben tárolhatod, felvágva ugyanakkor csak 7-10 napot bír.

Zöldhagyma

A zöldhagyma jelenti a kivételt a szabály alól, ugyanis ezt épp ellenkezőleg, a hűtőben kell tárolni. Fontos, hogy levegőzni tudjon a hagyma, ezzel ugyanis megakadályozod a rothadást, ugyanakkor a dehidratációtól is meg kell óvnod.

A megoldás, hogy egy nyitott műanyag zacskóba teszed őket, majd mehetnek a hűtő alsó fiókjába, ahol magas páratartalmat állítasz be. A beállítás révén itt páradúsabb lesz a közeg, mint a hűtő többi részében, ezen felül pedig a levegő is jobban fog mozogni és kevesebb fény is lesz itt.

Bár olyan hosszú ideig nem áll el a zöldhagyma, mint érett társai, a megfelelő körülmények között jó pár hétig tudod tárolni.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerj meg még több izgalmas alapanyagot:

Címlapról ajánljuk

További cikkek