Ezért edd a hagymát is hagymával – töltve, levesben, lekvárként

A főzés egyik alapeleme, és sokak számára legalább olyan fontos, mint a só vagy a bors. Hagymát szinte mindenki használ, készítsen épp levest, főzeléket, húsos vagy vega fogást. De mi lenne, ha most főszereplővé léptetnénk elő ezt a nagyszerű, de sok szempontból kihasználatlan zöldséget?

A hagyma ízt, karaktert, alapot ad az ételeinknek, a magyaros konyha épp annyira gyakran használja, mint a paprikát. Azok, akik valamilyen egészségügyi okból nem fogyaszthatják, sokszor számolnak be arról, hogy valami igazán alapvető aroma, ízesség hiányzik a hagyományos ételekből, ha kihagyjuk belőlük a hagymát.

A világon valóban az egyik legelterjedtebb zöldségről van szó, amely nélkül főzhetünk ízes és finom ételeket, ez kétségtelen, de akkor nagyon oda kell figyelnünk, hogy más fűszerekkel, karakteres ízű zöldségekkel ellensúlyozzuk a hiányát.

Az, hogy ki mennyit használ belőle, egyéni ízlés kérdése, vannak akik inkább csínján bánnak vele, mert éghet tőle a gyomruk, másik viszont nem fukarkodnak a használatával. Hagyományosan a vöröshagymát használjuk itthon a leggyakrabban, utána következik a lilahagyma, ami nemcsak színében, hanem ízében is kicsit eltér a vörös (valójában fehér) testvérétől, kicsit édesebb, aromásabb nála.

Télen a hagymát is hagymával esszük!

Amellett, hogy a népi gyógyászat évezredek óta használja és ásványi anyagokban, C-vitaminban és B-vitaminban gazdag növényünket, amit tavasszal zölden, újhagymaként fogyasztunk, majd a kifejlett példányokat szinte egész évben tárolhatjuk.

Nemcsak levesnek jó

Bár mindenki konyhájában megtalálható alapélelmiszerről van szó, amelyet tényleg a legtöbb sós ételféleségünk hozzávalójaként felhasználhatunk, viszonylag ritkák szánunk neki főszerepet. Talán épp azért, mert csupán alkotóelemként, szinte fűszerként tekintünk rá, pedig ebben a nyersen csípős, rendkívül aromás, főzve és sütve csípősségét elveszítő, édes, kellemes ízű zöldségben számos lehetőség rejlik.

A legtöbben a francia hagymalevest vagy a hagymakrémlevest ismerik, téli időszakban gyakran kerül az asztalra. A hagyományos francia hagymaleves épp a hagyma aromájára, édes és egyben zabolátlan karakterére épít, amit zamatos alaplével, borral és sok sajttal emel ki a recept. A krémleves változat kicsit lágyabb, inkább a hagyma édességét használja ki, van, aki tejjel, más tejszínnel készíti, a gyerekek is nagy rajgongói általában, crutonnal vagy pirított kenyérkockával isteni hétköznapi ebéd vagy vacsora.

De ahogy a lilahagymából készülő lekvár – ami húsok és sült zöldségek mellé remek kiegészítő, úgy a pirított hagymakocka is kihagyhatatlan kiegészítője nemcsak az amerikai-stílusú hotdognak, hanem remekül illik tortillába, szendvicsekbe, krémlevesekhez, salátákba is.

És amikor valóban porondra lép a hagyma

Itthon nem elterjedtek a hagymából készülő, azt fő alkotóelemként használó ételek, de a Közel-Keleten, a francia, sőt a német és az erdélyi konyhában is megtaláljuk a töltött hagyma különböző receptjeit – egytől egyig nagyszerű, ízes és laktató fogások.
A közel-keletire hangolt töltött hagyma vegetáriánus, sőt egyenesen vegán változatban készül: a fűszeres rizs a töltelék, amelyben fontos szerep jut a római köménynek és a szegfűszegnek is.

Emellett a hagymát tölthetjük tisztán hússal, vagy rizzsel / bulgurral elkevert hússal, de fetával és más sajtokkal vagy épp olajos magokkal is, kerülhet mellé tejszínes vagy épp tejfölös, savanykás szósz.

A töltött hagyma titka minden esetben az, hogy a hagymafejeket rövid ideig forró vízben blansírozzuk, hogy a hagyma rétegei szépen elváljanak egymástól, és ki tudjuk nyomni úgy a zöldség közepét, hogy a külső rétegek ne sérüljenek, ne szakadjanak be. Ezután a szép kerek hagymatestbe tölthetjük a tetszőleges tölteléket, amelynek csak a fantáziánk szab határt. A félig nyers hagymát ezután sütőben süthetjük készre. A legfinomabb, ha langyosan tálaljuk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?