A sárgaborsó annyival több is lehet, mint főzelék

A sárgaborsó-főzeléket persze mind nagyon szeretjük (vagy, ha nem is mindenki, de azért páran biztos), de ismerjük-e az apró, felezett, sárga hüvelyes többi, izgalmas oldalát is?

Sárgaborsóból a háztartások nagy részében valószínűleg főzelék készül, nem is beszélve az iskolai és irodai menzák, magyaros éttermek nagy részéről, ahol a krémes, karakteres ízű egytálétel bizony rendesen megosztja az embereket. Van, aki nagyon szereti, van, aki ki nem állhatja a sárgaborsót, egy azonban biztos, viszonylag kevesen főzünk belőle mást, mint főzeléket. Ez innentől változzon meg, fedezzük fel a hüvelyes adta lehetőségeket!

A sárgaborsó annyival több is lehet, mint főzelék

Saláta

Mivel a sárgaborsón már nincsen rajta a külső héj (ezért is hívják felesborsónak, mert ugye két félre esik szét a héj nélkül), viszonylag gyorsan, áztatás nélkül is puhára fő. Ezért hipp-hopp salátát varázsolhatunk belőle.

Keverjük össze valamilyen főtt gabonával, így létrehozhatunk egy tápláló alapot.

Erre pakoljunk leveles zöldeket (spenót, rukkola, saláta), friss zöldségeket feldarabolva, sajtot, magvakat, amit csak szeretnénk. Lássuk el valamilyen öntettel (ne legyen nagyon nehéz, inkább valamilyen friss, citrusos-joghurtos szósz), és már ehetjük is.

Fasírt

Mint a legtöbb hüvelyesből, természetesen a sárgaborsóból is csinálhatunk zöldségfasírtot. Ehhez csak nagyon meg kell főznünk, majd pépesítenünk fűszerekkel, esetleg hagymával, fokhagymával.

Ezt a pépet valahogy szilárdabbá kell tennünk, amit liszt helyett inkább zsemlemorzsával, zabpehellyel vagy valamilyen főtt gabonával csináljunk. Legyen a masszánk kezelhető állagú, se nem túl lágy, se nem túl száraz. Ebből süssünk kevés olajon tetszőleges méretű és alakú fasírtokat. Tálaljuk zöldsalátával vagy hamburgerként, esetleg főzelékek feltéteként.

Krém

Hasonló helyről indulunk, mint a fasírt esetében: puhára főzött hüvelyes, azonban itt teljesen bátran szétfőzhetjük a szemeket, hiszen úgyis a minél krémesebb állag lesz a célunk. Akár önmagában is lehet belőle selymes krém, de lazíthatjuk valamivel a még jobb állagért.

Nagyon jót tesz neki valamilyen magkrém (pl. tahini), de joghurtot, tejfölt vagy egész egyszerűen csak pár evőkanál alaplevet is tehetünk bele, hogy fellazítsuk. Kenjük kenyérre vagy szendvicsbe, mártogassuk chips-szel vagy zöldségekkel.

Leves

Ezt talán többször főzünk belőle, legalábbis a sárgaborsó-krémleves talán ismerősebb lehet a magyar asztaloknak. Azonban sima levest is készíthetünk a szemekből, pontosabban szinte a legtöbb levesbe marokszám szórhatjuk.

A ragu- és zöldséglevesek közül az összes szívesen fogad egy kevés hüvelyest, ettől laktatóbb és táplálóbb lesz akár csak egy tányér is az ételből. De a közel-keleti stílusú levesekbe is kerülhet, illetve bármibe, amibe hüvelyes kell. Akár ki is válthatjuk vele a levesbetétet, sokkal többet hozzáad a leveshez, mint a tészta.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ismerd meg még több izgalmas alapanyag új oldalát:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...