7 trükk hagymával, amitől még finomabb lesz a főztöd

A hagyma utánozhatatlan zöldség a konyhában, azonban nem árt főzésnél vagy sütésnél odafigyelni néhány apró részletre azért, hogy még finomabbak legyenek az ételeid.

A hagyma az egyik legjobb zöldség a világon. Bár a sárgarépának, a paprikának és a káposztának is megvan a helye a nélkülözhetetlen zöldségek kosarában, soha nem vehetik fel a versenyt a hagymával, mely a főételek 90 százalékának esszenciális alapanyaga, olyan komplexitást és ízvilágot tud hozzáadni az ételekhez, amelyet kevés más összetevő biztosít – na jó, talán a fokhagyma. Olcsó, könnyen elérhető, és számtalan nemzetközi konyhában használják. Aki szeret főzni, vagy érdekli a gasztronómia, annak muszáj tudnia, hogyan lehet ebből az alapanyagból a legtöbbet kihozni.

A hagymát minden formájában imádjuk, érdemes azonban néhány fontos dolgot szem előtt tartanunk főzés közben

Még ha azt is gondoljuk, hogy tökéletesen használjuk fel a hagymát a konyhában, nem árt néhány hibalehetőséget tisztázni, melyekre ha odafigyelünk, egészen biztosan tökéletes lesz a készülő étel.

Nem mindegy, milyen hagyma

Bár a hagyma sokáig eláll, érdemes már a vásárlásnál a legjobb minőségre törekedni. A különböző hagymaféléknek más és más intenzitású az ízük. A legtöbbször használt vöröshagyma a legerősebb, megfelelő módon feldolgozva, pirítva, sütve vagy dinsztelve karakteres, de nem tolakodó ízt ad az ételeknek.

Túl erős, de szívesen raknánk nyersen salátába? Áztassuk vízben egy órát, vagy válasszunk helyette salottahagymát, mely kisebb és édesebb, vagy fehér hagymát, amely kevésbé szúrós, édesebb ízvilággal rendelkezik, ugyanakkor főzésre is kiváló, ráadásul szaftosabb is.

Nem szabad levágni a gyökerét

A hagymát felszeletelni nehéz lehet, különösen, ha nem igazán tudjuk, hogyan kell rendesen fogni a zöldséget az egyik kezünkkel, és szeletelni a másikkal. Valószínűleg mindenkinek meggyűlt már a baja legalább egyszer az aprítással, de ha van egy hagymavágási tipp, amit érdemes megfogadni, akkor az a következő: ne vágd le a gyökerét! Először is, ha levágod, nagyobb a valószínűsége, hogy erős hagymapárát kapsz a szemedbe, aminek sírás lesz a vége...

Éles kés, nedves papírtörlő – ezek is fontosak lehetnek az aprításnál

A másik fontos érv a gyökér fennhagyása mellett, hogy ha levágjuk a gyökeret, a hagyma minden rétege meglazul, és hajlamos lehet arra, hogy aprítás közben szétcsússzon az egész. Ha a gyökeret rajta hagyjuk, az tartja a helyén ezeket a rétegeket. Természetesen a hagyma aprítása nemcsak a gyökér épségben tartásán múlik, de ez egy jó kiindulópont, ha kezdő hagymavágó vagy.

Legyen éles a késünk

A tompa kés több szempontból is problémás. Először is, használata szinte bármilyen terméknél veszélyes lehet. Ha a kés tompa, sokkal könnyebben csúszik el és okoz balesetet.

Egy tompa kés, amely összevissza csúszik, nagyobb valószínűséggel töri össze a hagyma egyes részeit, ami viszont lehetővé teszi, hogy a zöldségben lévő, szem könnyezéséért felelős vegyületek felszabaduljanak.

Nem muszáj feltétlenül sírnunk

A mashed.com cikke szerint azok, akik kontaktlencsét vagy szemüveget viselnek, kevésbé kezdenek el könnyezni a hagyma vágása közben. Én egyiket sem hordom, sokáig viszont már a hagyma félbevágásánál elkezdett könnyezni a szemem, de találtam egy megoldást, ami nekem nagyon sokat segített: a hagymát egy vizes papírtörlőkendőn (és persze a vágódeszkán) aprítom fel. Arról, hogy miért nem könnyezik az ember ezzel a metódussal, itt írtunk bővebben.

A hagyma karamellizálva a legfinomabb

Ne hidd, hogy öt perc alatt lehet karamellizálni

Olvastál már olyan receptet, ami azt írta, hogy 15 perc alatt karamellizálható a hagyma? Sajnos el kell, hogy keserítsünk: a világtörténelemben egyetlen hagyma sem karamellizálódott még ilyen gyorsan, sőt! A megfelelő, igazi karamellizáláshoz legalább 35-40 percre van szükség alacsony lángon, ennyi idő alatt lehet igazán édes és érett a hagyma íze. Tudjuk, nem kis idő, de aki már próbálta az igazi karamellizálást, tudja, hogy érdemes kivárni.

Nem kell rögtön sózni

Az olajon pirított hagymát nem érdemes rögtön sózni, a só hatására ugyanis a még nedves zöldségdarabkák vizet eresztenek, és lassabban sülnek át. Várjunk a sózással, és első körben inkább borsozzunk, a hagyma így sokkal ízletesebb lesz, a bors nem ég meg, néhány percnyi pirítás után – amikor a hagyma már kezdi felvenni gyönyörű, arany színét – pedig már szórhatjuk bátran a sót. Próbáld ki, finomabb lesz.

Ne tegyél túl sokat a serpenyőbe

Minél kevesebb szabad hely marad a serpenyő vagy a lábos alján, annál nehezebben lehet hőkezelni a hagymát, hiszen kisebb helyen több folyadék gyűlik össze. Tudjuk, ebből a zöldségből sosem elég, mégis, ha nagyobb adagot szeretnénk dinsztelni vagy lepirítani, használjunk nagyobb fazekat.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.