5+1 átlagtól eltérő izgi alapanyag, amit, ha jót akarsz, meggrillezel

Lassan, lassan csak megérkezik a jó idő, és előkerülhetnek a grillezők, indulhat a hétvégi sütögetés. A bevált húsos fogások és zöldségek mellett kísérletezzünk olyan zöldségekkel is, amelyek ritkán kerülnek a rácsra, pedig nagyon jót tesz nekik a füstös íz.

A tavaszi-nyári grillbulik során a húsok mellett mindannyian szeretjük, ha grillzöldségek is kerülnek a tányérunkra. Grillezzünk zöldségeket, de nem akármilyeneket, és nem akárhogy!

A gombán, paprikán túl

Ha túllépünk azon, hogy egyesek szerint a sütögetésnél a lényeg kizárólag a húsféléken és a különböző pácokon, ízesítéseken van, a zöldségek pedig csak másodhegedűs szerepben, kizárólag köretként képzelhetők el. Nem kell ahhoz vegának lenni, hogy kipróbáljunk újfajta zöldségféléket a grillen, hiszen a füstös ízvilág rengeteget dob rajtuk, hihetetlen ízkombinációkat fedezhetünk fel. A megszokott gomba, paprika, cukkini, padlizsán négyesen kívül rengeteg lehetőségünk van.

Spárga a tűzre

Itt van máris a most szezonja csúcsán járó spárga, amit nyugodtan dobjunk rá a rácsra, pillanatok alatt ressre sül, és nagyszerű íze lesz a faszéntől, különösen ízesíteni továbbra sem szükséges, só és pár csepp olaj bőven elég rá, ha elkészült, megszórhatjuk sok frissen őrölt borssal, és mehetnek mellé a szokásos kedvenc kiegészítők.

Karfiol- és brokkolisteak a tűzön

A karfiolsteak a vega és vegán konyhában jól ismert darab, azt jelenti, amikor a karfiolt nem rózsáira szedjük, hanem az egész fejet széles szeletekre karikázzuk. Süthetjük serpenyőben, de felkerülhet a grillre is, olyan telt ízű, különleges fogást kapunk, ami mellé sokszor nem is kíván az ember húst. A brokkolit is elkészíthetjük ugyanígy. Míg a brokkoli könnyen átsül és megpuhul, a karfiolnak adhatunk sütés előtt egy pár perces forró fürdőt, így aztán nem kell sok időt a rácson töltenie, nem ég meg a külseje, mire a belseje roppanósra puhul.

Répa, retek sütve is jó

Répát grillezni egyre többen szoktak, különösen koncentrált ízű, karamelles íze lesz, ha körbesütjük a rácson. Ha nem egészen friss, új répát tennénk a tűzre, a karfiolhoz hasonlóan gőzöljük meg egy kicsit, így biztos nem ég meg, mire megpuhul. Sokan nem tudják, de a retket nemcsak nyersen lehet fogyasztani, hanem remekül süthető is, dobjunk pár darabot a grillre, csodás, édes ízek jönnek elő a sült retekből – ezt a répával ellentétben nem szükséges egyáltalán előkészíteni, nagyon gyorsan átpirul.

Gyümölcsök a grillen? Naná!

Nemcsak zöldségeket, hanem különböző gyümölcsöket is grillezhetünk, amelyek remekül kiegészítik a sós húsokat, sajtokat, kolbászokat, de a többi zöldséget is. Arra figyeljünk, hogy a gyümölcs ne legyen túl puha, egyben maradjon a forgatásnál is, nyársra is tűzhetjük, úgy könnyebben bánhatunk vele. Grillezhetünk egzotikusabb gyümölcsöket, ananászt vagy mangót például, amelyek a trópusi országok konyháiban gyakran előfordulnak főételekben is, de kipróbálhatjuk a grillezett őszibarackot vagy kajszit is, nemcsak desszertek, krémek és fagylaltok mellé adnak remek fanyar ízt, hanem fűszeres húsok mellett is megállják a helyüket. Ha pedig pár félbevágott, kezeletlen citromot is odateszünk a grillre a sülő zöldségek és húsok mellé, nagyszerű aromákat adhatunk már sütés közben az ételhez.

Elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...