Füstös ízű ételek, tűzgyújtás nélkül: ez a 6 hozzávaló segíthet

Nincs is jobb egy tűz fölött készült bográcsos ételnél. Azonban nem mindenkinek adott a lehetőség, hogy kellemesen füstös ízű fogásokat élvezhessen. Nekik készült most ez a cikk, ami alapján a kis konyhánkban is elérhetjük ezt az élményt, tűzgyújtás nélkül.

Füstös ízű ételeket többféle módon is készíthetünk, a legegyszerűbb módszerhez ráadásul meglepő módon még tüzet sem kell rakni. Sok olyan alapanyag van, amit készítése során valamilyen okból füstölnek. Egyrészt konzerváló hatása is van, de gyakran egyszerűen csak még több ízt ad az ételeknek. Ezek felhasználásával pedig könnyen bográcshangulatot teremthetünk, füstös ízű ételeket készítve.

Füstös ízű ételek, tűzgyújtás nélkül: ez a 6 hozzávaló segíthet

Füstölt paprika

Nem létezhet magyar konyha fűszerpaprika nélkül. És ha már úgyis mindig tartunk a polcon, érdemes belőle többfélét is beszerezni. Az édes és csípős verziók mellett vegyünk egy csomag füstölt paprikát.

A megszokott magyaros ízek mellett izgalmas füstös hangulata lesz a pörköltnek, gulyásnak vagy bármilyen kedvenc piros fogásunknak.

Füstölt chili

Persze nem csak a magyarok élnek-halnak a paprikáért: a chilit rengeteg más országban is előszeretettel használják. A chipotle névre hallgató paprika például a jalapeno füstölt változata, a dél-amerikai konyha ismert fűszere.

Nem a legerősebb, de ez előnyére is válik, hiszen egyszerre rengeteg íz kavarog benne: csípős, füstös és paprikás, sült húsokhoz vagy például chilis babhoz zseniális kiegészítő.

Füstölt sajt

A legtöbb sajtfajtának kapható füstölt verziója is, gondoljunk csak a trappistára, mozzarellára, chedarra vagy a parenyicára.

Tésztákon, vagy tejszínes ételek szószába reszelve, esetleg szendvicskrémekben nem túl erőteljes, de mégis érezhető füstösséget biztosít.

Füstölt kolbász

Egyik kedvenc hústermékünk is kapható füstös ízben: használjuk levesekben, pörköltben. Érdemes az elején hozzáadni, hogy a benne lévő ízes zsírok ki tudjanak sülni, felfokozva ezzel az elkészült fogást.

Sonkalé

Ha előre gondolva okosak voltunk, és lefagyasztottuk a húsvéti (vagy bármilyen más) sonkánk főzőlevét, akkor most a fagyasztónkban ott pihen egy nagy adag füstíz. A sonka ugyanis az aromák nagy részét a víznek is átadta, miközben főtt.

Egy széleskörűen használható alapanyag ez: tulajdonképpen, ha például a vizet helyettesítjük vele, extra ízeket nyerünk. Tésztát, rizst és más köreteket főzhetünk, keverhetjük levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez, az eredmény kellemesen füstös lesz.

Füstölt só

A listán a legutolsó és ritkább hozzávaló a füstölt só. Talán már találkozhattunk vele egyes boltokban: ez a gasztronómiai kincs tulajdonképpen nem több mint amit a neve sugall.

Használjuk a füstös ízzel gazdagított sót az ételeink befejezésére: ha már megfőttek, ízlés szerint pár csipettel szórjuk meg őket.

Így adhatunk bármilyen ételnek füstös ízt, ráadásul szellőztetni sem kell majd utána.

Van egy jobb ötleted az itt felsoroltaknál? Mutasd meg az egész országnak, mi mindent tudsz a konyhában: elindult a Nagy Tavaszi Receptversenyünk, melyen minden receptbeküldő nyer!

Lássa és tesztelje a te főztödet az egész ország! 2021. április 26. és május 23. között töltsd fel a kedvenc tavaszi fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és Nosaltys vászontáskával jutalmazunk – további nyeremények is várnak!

Nézd meg a részleteket, hogy te is részese lehess a kikeleti megújulásnak!


A konyhánk ereje a fűszereinkben rejlik:

Forrásunk volt

Címlapról ajánljuk

A répatortás kekszszendvics, amit minden nap harapnánk uzsonnára

Nehéz percek következnek most az édesszájúak számára: ez a "szendvics" nem holmi felvágottal-sajttal készül, hanem egy pazar répatorta még pazarabb hozzávalóival! Húsvétra, de egy sima hétvégére vagy hétköznapra is kiváló önsimogató és családjutalmazó süteményről van szó. Így készül nálunk a répatortás kekszszendvics:

Nosalty

További cikkek