4 fűszer, ami nélkül nem lehet nyárias ételeket főzni

A fűszer az étel (egyik) lelke: ez bizony minden évszakban igaz mondás. Persze a folyamatosan változó alapanyagok mindig más és más fűszereket kívánnak, most vegyük szemre ezek közül a nyáriakat.

A jól kiválasztott fűszer ugyanannyira hozzájárul az étel sikeréhez, mint a kellő odafigyelés főzés közben vagy a megfelelő minőségű alapanyagok használata. Ha jól párosítjuk a hozzávalókat és az ízesítőket, akkor olyan fogásokat alkothatunk, amelyek nem csak finomak, de isteniek lesznek. Nyáron is rengeteg izgalmas fűszert használhatunk, de melyek is ezek pontosan?

4 fűszer, amit használj sokszor nyáron

Menta

A hideg italokban és koktélokban gyakran találkozhatunk vele, így már alapból eszünkbe juthat, mint nyári fűszer. Persze ennél több oka is van a választásnak: rengeteg szezonális zöldséghez, gyümölcshöz jól megy az íze, megannyi receptben használhatjuk.

Friss mentaleveleket használjunk, mert ezeknek van a legerőteljesebb aromája (mondjuk szárított formában nehezebb is fellelni).

Az alábbi ételekben és alapanyagokkal kiválóan működik:

  • joghurtos salátákban, például uborkával
  • friss salátákban, például zöld levelesekkel, kukoricával
  • friss sajtok mellett, például fetával
  • krémlevesekben, hideg levesekben, például sárgadinnyével
  • főzelékekben, például borsóval
  • sült húsokhoz, például bárányhoz

Kapor

Ha nem lenne elég, hogy ilyenkor főzünk olyan ételeket, amelyekben elengedhetetlen a kapor jelenléte, nyáron juthatunk hozzá a legfrissebb szálakhoz, mert a fűszernövény ezekben a hónapokban szezonális.

Ezt használjuk ki, tegyük a kaprot mindenbe is:

  • főzelékekbe, a tökön túl például cukkiniba
  • levesekben, tökkel, patisszonnal, hüvelyesekkel, répával
  • salátaöntetekben, joghurttal, sok-sok fokhagymával
  • halakhoz, mártásként vagy egyszerűen rájuk szórva
  • bármilyen túrós ételhez: tészta, gombóc, rétes, pite

Lestyán

Csodafűszer, aminek ízét nehéz leírni: egyszerre petrezselyem, egyszerre zeller, egyszerre minden íz és erőteljes aroma, amit a zöldfűszerek kiadnak magukból. A legtöbb „természetes” ételízesítőben megtalálható alapanyagként, ami nem is csoda.

Ezt a fűszert is sok mindenben használhatjuk nyáron:

  • húsos levesekben
  • zöldséges levesekben
  • egytálételekben és ragukban (módjával)
  • főzelékekben (akár petrezselyem vagy zeller helyett)

Bazsalikom

Nem hagyhatnánk el a témát anélkül, hogy szót ejtenénk a bazsalikomról. Ugyan valószínűleg egész évben használjuk (leggyakrabban szárított formájában) mindenféle olaszos ételhez, ilyenkor, nyáron mégis erősebb a létjogosultsága, mint bármikor máskor.

Szinte végtelen ételhez és ízhez passzol:

  • természetesen az összes létező paradicsomos ételhez
  • bogyós gyümölcsökhöz
  • görögdinnyéhez (saláta, koktél, leves)
  • sült csirkéhez (akár grillezve is)
  • tésztákhoz és pizzákhoz (tejszínesen is)
  • borsóhoz (krémleves, főzeléke, püré)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári inspiráció főzéshez, receptek és ételek itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek