r
Nosalty Logó

Cukkinis tökfőzelék

Hering András
Cukkinis tökfőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

184
Kalória
7.5g
Fehérje
21.9g
Szénhidrát
9.3g
Zsír
231.1g
Víz
7.5g
Koleszterin
3.7g
Élelmi rost
4.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 184 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 737 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 51 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    491.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    223 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    117 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    231.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    383 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    143 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1269 micro
Összesen 184 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1966.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    892 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    315 mg
  • Foszfor
    467 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    924.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1533 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    425 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    673 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    571 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5075 micro
Összesen 737 kcal
  • 3% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    347 micro
Összesen 51 kcal

Elkészítés

  1. A cukkinit alaposan megmossuk, majd négybe vágjuk. A magházát eltávolítjuk, és nagyobb kockákra vágjuk, vagy legyaluljuk. A héjas részt is felhasználjuk a főzelékben (tehát nem kell meghámozni), ettől lesz szép sárga vagy zöld színhatású a főzelékünk.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk (a fokhagymát mozsárban is törhetjük), majd 1 evőkanál vajon (vagy olívaolajon) megdinszteljük, üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a kockázott cukkinit, pár perc alatt átforgatjuk a hagymás alappal.
  4. A megpucolt, kimagozott főzőtököt nagyobb darabokra vágjuk, majd legyaluljuk. A frissen gyalult tököt hozzáadjuk a cukkinihez, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára (vagy tetszés szerinti állagúra) főzzük a főzelékünket.
  5. Ha az elpárolgott alaplé-mennyiség után is túl hígnak találjuk a főzeléket, keverjünk ki egy púpozott evőkanál étkezési keményítőt egy evőkanál vízzel, adjuk a görög joghurthoz (ezt is csomómentesre keverjük), majd kanalazzuk a főzelékhez. Forraljuk össze a főzelékkel.
  6. Utolsó lépésként facsarjuk egy fél citrom vagy lime levét a főzelékhez, szórjuk meg a friss kaporlevelekkel, keverjük össze.
  7. Tálaláskor adhatunk hozzá extra görög joghurtot, meglocsolhatjuk pár csepp olívaolajjal, vághatunk mellé frissen szeletelt kenyeret, vagy süthetünk mellé falafelt, tükörtojást.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 40 p

A cukkini és a szezonális főzőtök ebben a receptben olyanok, mint a borsó meg a héja. Tökéletesen kiegészítik egymás ízeit és színeit akkor is, ha sárga vagy éppen zöld cukkinivel tesszük izgalmasabbá a tökfőzelékünket. Ne ijedjünk meg a cukkini héjától sem, főzzük puhára, és gyönyörködjünk a színeiben! A friss kapor, a frissen facsart citrom leve még üdébbé, a görög joghurt pedig igazán krémessé teszi a nyár egyik kedvenc főzelékét.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...