Így készíthetsz fenséges ételeket egy fej nyári káposztával

A magyar konyha egyik legfontosabb növénye, amit mégsem használunk ki eléggé. A káposzta sok ételünkben főszereplő, ezek közül sokba savanyítva kerül. De a friss, édes, más néven nyári káposzta vagy új káposzta is remek alapanyag, amit ilyenkor érdemes minél többet használni.

Olcsó, egészséges, sokféleképp felhasználható, mégsem használjuk ki eléggé – a most beérő nyári káposztából készülhet sokféle finom étel, a magyar konyha régen és ma is előszeretettel használja. Már Mikes Kelemen is úgy zárta elképzelt nénjének írt leveleit, hogy „Úgy szeretetem kendet, mint a káposztát!” – az erdélyi és magyar konyha egyik alapélelmiszere volt a káposzta mindig is. Télen leginkább savanyítva használjuk, de ilyenkor nyáron az édes, friss változatból is készülhetnek finomságok.

Mennyi finom étel készülhet a friss káposztából?!

Salátának, köretnek

Az ecetes, frissítő káposztasalátának nincs párja, ha testes, magyaros húsételeket, pörkölteket eszünk, ahogy az osztrák és német fogások, sültek, rántott ételek mellé is remek kísérő. Ecetes káposztasalátát az év minden szakában készíthetünk, de ilyenkor nyáron a zsenge, új káposztából különösen finom lesz. Az amerikaiak majonézes-joghurtos káposztasalátája, azaz a coleslaw is remek lesz, ha friss fehér káposztából készítjük. A nyári grillezések egyik legjobb kísérő étele, gyorsan és hatalmas mennyiségben elkészíthető és sokáig eláll, sőt jól behűtve másnapra érik csak össze igazán finomra.

De nemcsak nyersen, salátának finom az új káposzta, hanem grillezve, sütve teljesen új oldaláról mutatkozik be nekünk. Ezt a sokak által kissé unalmasnak tartott zöldségféle különösen telt ízű, karakteres finomsággá sül a sütőben és nem véletlenül emlékeztethet sokunkat az íze a sült karfioléra, hiszen rokonokról van szó.

Így egy nyári grillezéskor a tűzre kerülő húsok és bevett zöldségek mellé érdemes tenni néhány vastagabb szelet káposztahasábot is, az ebéd vagy vacsora slágere lesz, garantáljuk.

Dinsztelve – isteni

Sokak számára a káposztás kocka egy nyári hétköznapi ebéd csúcsa: vannak, akik édesen, porcukorral meghintve, mások rengeteg borssal, sósan, egy bizarr kisebbség pedig édesen ÉS borsosan imádja ezt az ételt. A dinsztelt káposzta (amelyhez a káposztát egészen apróra kell reszelni és bő zsiradékon rendkívüli türelemmel kell üvegesre, sőt barnára pirítani) nemcsak főtt tésztára kerülhet, hanem tölthetjük vajas, leves tésztába is, és süthetjük piteformában is, mindenhogy remek falatnyi hasék vagy piték süthetők belőle, a mennyei káposztás rétesekről nem is beszélve.

Levesbe, egytálba

Bár sokak számára a kilencvenes évek slágerdiétája jut már örökké eszébe, ha a káposztalevesről hall, azért nemcsak ezt a valljuk be tényleg borzasztó és rendkívül hamar megunható levest főzhetjük a káposztából. A lényeg, hogy ha zöldséglevesbe, bablevesbe, babgulyásba, vagy kolbászos, rizses magyaros egytálételbe tesszük, sose vegye át a főszerepet a káposzta. Néhány szeletnyi, vékonyka szálra vágott káposzta csak gazdagítja az ételt, a túl sok viszont megárthat neki és könnyen a már említett levesnél átélt, rettegett ízélményt idézhetjük meg vele.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tökéletes recept, módszer és technika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek