A legnyáribb barack, aminek igazából semmi köze az őszhöz

A neve csalóka, hiszen már nyár közepétől érik, bár vannak késői szüretelésű fajtái is, az őszibarack mégis a nyár egyik leghálásabb gyümölcse. Ízes, lédús, sokféleképp felhasználható, és bár kevésbé jól tartósítható, mint a kajszi, azért télire is átmenthető az íze.

Az őszibarack őshazájának régebben Perzsiát tartották, de mivel ősi kínai nyelvemlékekben is feltűnik, valószínűbb, hogy onnan származik. Hazánkban a középkor óta elterjedt és igen kedvelt gyümölcsfajta, mind a „szőrös”, mind a kopasz változata, amelyet nektarinként ismerünk inkább. Kellemesen édes és savanykás íze miatt mind frissen, magában fogyasztva, mind gyümölcssalátában, innivalónak, turmixban és süteményekben is jól használható. Bár van cukortartalma, a gyümölcs 85-90%-a víz, ezért a többi gyümölcshöz képest többet is fogyaszthatunk belőle, a lédússága miatt szomjat is jól oltja. Rostdús, magas a pektintartalma, ezért az emésztést is könnyíti. Az őszibaracknak rengeteg fajtája ismert, vannak köztük magvaválók, fehér és sárga húsú változatok, kisebb és egészen nagyra növő fajták is.

A legnyáribb barack, aminek igazából semmi köze az őszhöz

Szezonban mindenbe

A barackszezon – éppen a rengeteg fajta miatt – nagy szerencsénkre szépen elnyúlik, a nyár közepétől gyakorlatilag őszig biztosan találunk finom és lédús példányokat a piacokon és boltokban. Mivel a szinte már parfümösen erős illata és lédússága azonnal meghozza a kedvet az elfogyasztásához, sokszor nem is nagyon kell gondolkodni, hogy mi készüljön belőle, magában a legfinomabb.

Na de, ha mégis felhasználnánk, esetleg finnyásabb, kis családtagokat kínálnánk vele, készítsünk belőle házi ivólevet, ami sokkal finomabb, mint bármilyen bolti változat, de egy gyors nyári ebéd kezdő fogása is remek belőle, ha hideg gyümölcslevest készítünk. Ilyenkor tejföllel, joghurttal és tejesen, pudingporral is készíthetjük a levest, a lényeg, hogy a barack íze domináljon az ételben.

Ha szeretjük a különböző gyümölcsös turmixokat, smoothie-kat, akkor a nyári hónapokban a barack gyakorlatilag alapkelléke lehet ezeknek, hiszen olyan édes, lédús alapot ad az italunknak, hogy mellé elég néhány savanykásabb kiegészítő gyümölcs.

Mivel a barack savassága éppen ideális a sós ételekben is, a tömörebb nektarinokat adhatjuk salátákhoz, sajtokhoz is, de a lédús és puha darabok sült húsok mellett is remekül megállják a helyüket: egy nyári sült, barackos csirkecombnak nincs párja.

Grillezéskor pedig nyugodtan dobjunk a rácsra néhány szem félbevágott barackot, remek kiegészítője lesz nemcsak a húsoknak, de az étkezés végén is feltálalhatjuk a desszertek mellé vagy helyett.

Sütimestereknek

Az őszibarack remek süteményben is, egyedül arra kell figyelnünk, hogy a magas víztartalma ne áztassa el a tésztát: tehetjük kevert süteménybe és vajas pitetésztára is, készülhet vele muffin, sőt kelt tészta is, egyedül talán a vajas leveles tésztában nem szerencsés a használata, mert könnyen eláztathatja azt. De az őszibarack nagy barátja a túró is, egy sütés nélkül készülő hideg túrótorta például igen finom, ha friss őszibarackkal kombináljuk.

Télire

A magas víztartalma miatt őszibarackból nem igazán készíthető jó lekvár, és a mélyhűtőbe is inkább más gyümölcs kerüljön. Viszont a keményebb, rostosabb darabokból remek befőttek készíthetők, amelyeket aztán a hideg hónapokban elővéve rögtön megidézhetjük a nyári napfényes pillanatokat.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a nyári gyümölcsöket is imádjuk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek