Fodros kel, a tél sztárja – így csempészd bele minden ételbe

Télen (is) nagyon jól jön egy olyan alapanyag, amit sokszínűen és változatosan használhatunk. Hiszen nemcsak az időjárás monoton, hanem néha az elkészíthető ételek is. A fodros kel tökéletes példája az ilyen alapanyagoknak, lássuk, hogy kerülhet bele mindenbe!

Talán nem véletlen, hogy a fodros kel ilyen népszerű zöldség novembertől februárig: a rojtos szélű levelek egyrészt tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és más hasznos tápanyagokkal. Másrészt egész télen elérhető, könnyen tárolható, és szinte bármilyen ételbe bele tudjuk valamilyen formában csempészni. De pontosan mibe, és milyen módon kerülhet a fodros kel?

Fodros kel, a tél sztárja – így csempészd bele minden ételbe

Reggeli: energikus italok és tojásételek

A fodros kel egyik legszimpatikusabb tulajdonsága, hogy nyersen is fogyasztható. Ez pedig alkalmassá teszi arra, hogy smoothie-ba és más italokba turmixoljuk. Előtte ki kell vágnunk ugyan a vastag szárat középről, de ennyi előkészítéssel meg is ússzuk a dolgot.

Egy személyre számoljunk nagyjából két levéllel: így nem lesz túl erőteljes íze az italban, de szép színt ad neki. Párosítsuk banánnal, almával és citrusokkal.

Ha mégis főznénk vele, egyszerűen keverjük hozzá egy tojásos ételhez. Egy rántottában, frittatában nagyon jó kiegészítő lehet, omlettbe hajtogatva is kiváló. Kisebb darabokra vágva főzzünk vele, hogy gyorsan megfonnyadjon.

Ebéd: laktató levesek és egytálételek

Bármilyen zöldséglevesbe beletehetjük a kelt, darabokra tépve-vágva. Mivel nem kell neki túl sok idő a megpuhuláshoz, elég, ha a főzés végén tesszük a fazékba a zöldséget. Hüvelyesek és gyökérzöldségek társaságában például nagyon jól érzi magát.

Ugyanígy ragukban is szerepelhet: a szaftban szépen „megfonnyad”, izgalmas textúrát ad hozzá egy amúgy is gazdag zöldséges vagy húsos egytálhoz. A csicseriborsó, édesburgonya, sütőtök kellemesen kiegészíti. Fűszerezés terén ne essünk túlzásba, mivel a kelnek amúgy is elég karakteres íze van. Paradicsomos szaftokban kifejezetten jól érzi magát a kel.

Uzsonna: kell chips?

Itt azonban még nincs vége a fodros kel sokszínű felhasználási módjainak. A levelekből ugyanis kiváló chips készülhet a sütőben, ami izgalmas és viszonylag egészségesebb megoldás a nassolásra.

Csak annyit kell tennünk, hogy a keldarabokat olajjal, sóval, borssal összekeverjük, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsin, 150℃-on nagyjából 15 percig sütjük. Vékony, ropogós zöldségchips ez, amiből egy egész tál sem elég.

Vacsora: tápláló saláták

Vacsorára valami könnyebb fogást keresünk, de nem akarunk éhen maradni? Készítsünk salátát, de ne a megszokott módon, hanem párolt fodros kelből, friss sajtból, esetleg gyümölcsökből is.

A kelleveleket pároljuk meg enyhén egy kis olívaolajon, sózzuk, borsozzuk. Ha kész, keverjük el például vékony répacsíkokkal, kecskesajttal, dióval, gránátalmával, aszalt vörösáfonyával. Engedjük szabadon a fantáziánkat, hogy a fodros kelnek minél izgalmasabb társakat adjunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Izgalmas alapanyagok, amiket érdemes kipróbálni:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek