Így csempéssz minden fogásba gyökérzöldséget

Ahogy a gyökérzöldségek megbújnak a föld alatt, úgy lehetnek láthatatlanok az ételekben is! Ezt a szuper tulajdonságukat aknáztuk ki egy olyan napi menü bemutatásához, amivel a zöldségeket kevésbé kedvelő gyermekek szüleinek szeretnénk segíteni, nézzétek!

Mit csinál egy anyuka, amikor a még növésben lévő gyermeke leginkább gyorskaján élne, ha tehetné, húst hússal fogyasztana, és a gyümölcsökre is csak megvetően nézne? Nem hagyná, hogy így legyen, az biztos. Most egy olyan menüvel segítem a hozzám hasonló problémákkal küzdő szülők életét, amelynek minden elemébe csempésztem egy-két gyökérzöldséget.

Leves

Egyértelmű, hogy krémleves! Csak a nagyon zöld vagy a nagyon narancsos színű gyökérzöldségek működnek. A majdnem barna, az okkersárga és a halott lila egyáltalán nem. A zöld levesek alapja lehet a zeller és a fehérrépa, a színüket pedig a póréhagyma, a zellerszár, a brokkoli, a zöldborsó és a sok-sok petrezselyem segítheti. A sárga levesbe belecsempészhetünk pár sárgarépát, édesburgonyát, sárga céklát, ide mehet még a fehérrépa és a zeller is titokban. A legjobb álcázónk a sütőtök, végső esetben pedig egy kis kurkuma betömi a színhiányt.

Fasírt

Sima zöldséges fasírt nem játszik, hús mindenképpen kell bele. Itt jön mindig képbe a marhahúsos-zöldséges húsgolyóm, ez a sütőben készül. Ami található a hűtő zöldségesfiókjában, mindent belereszelek, aprítok: répákat, zellert vagy zellerszárat, vörös- és újhagymát, a tuti plusz résztvevő a cukkini, ha éppen ráér. Tojást csak ritkán keverek a masszába, a beáztatott kenyér is felesleges, hiszen a sok reszelt zöldség fellazítja a masszív húspasztát.

Zöldséges édesburgonya-krém

Burgonyapüré helyett készítsünk zöldséges édesburgonya-pürét. Ebbe mehet sima burgonya pluszban, hogy növelje a térfogatot, de kisebb adagnál el is hagyhatjuk, hiszen nagyon finom és kelendő lesz enélkül is. Hamburger mellé menő édesburgonyachips-szet rendelni a Mekiben, úgyhogy bízhatunk benne, pürében is bejön a fiatalságnak. Olyan erős, édes az íze, hogy elnyomja a mellé főzött gyökérzöldségeket, tehát nyugodtan főzzünk hozzá minden mást bátran.

Saláta

Sima salátalevél sok szendvicsben előfordul, nem teljesen létidegen, még fiatal fiúk is megkóstolják, sőt megszeretik. Itt a kérdés, hogy adjuk el nagyban, mennyiségben a salátát. Színekkel és ízekkel! Lila nyers céklával és radicchioval, piros paprikával, zöld uborkával és édes kesumajonézzel. Ha nekem bejött, másnak is beválhat ez a jótékony csalás. Vegán suhancok is megnyalják a 10 ujjukat utána!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek is érdekelhetnek még, ha szuper receptekre vágysz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...