A grapefruit 5 jótékony hatása, amit lehet, nem ismertél

Ennek a fantasztikus gyümölcsnek rengeteg jótékony hatása van. Most olyanokat mutatunk, amiket kevesebben ismernek.

Az Antillákon őshonos grapefruitot 1750 körül fedezték fel Barbadoson, de ma már minden forró égövön termesztik. Közvetlen őse minden bizonnyal a nyugat-indiai pomelo volt. A grapefruit vásárlásakor a legfontosabb szempont a héj színe, mivel az nemcsak a gyümölcs frissességéről, állagáról, hanem a gyümölcs cukortartalmáról is információkkal szolgálhat. A legédesebbek a sárga héjúak, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A gyümölcs legyen méretéhez képest nehéz, héja kemény, friss.

A grapefruit néhány jótékony hatásával, mint például azzal, hogy magas a C-vitamin-tartalma, vagy azzal, hogy az A- és B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne, sokan tisztában vannak. Ezen kívül azonban van még jó néhány, amit lehet, csak kevesen tudnak.

A grapefruit 5 jótékony hatása, amit lehet nem ismertél

Sok vizet tartalmaz

A grapefruit több vizet tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs. Pontosan 92%-a víz, így kiválóan hidratál. Ha problémád van a vízfogyasztással, akkor érdemes lehet beiktatnod az étrendedbe napi egyet ebből a gyümölcsből. 

Segíti a fogyókúrát

Egy tanulmány bizonyította, hogy ha a főétkezés előtt fél pohár rostos grapefruitlét fogyasztasz, az segíthet a fogyásban. Ez azért lehetséges, mert nagyon magas a rosttartalma, és egy gyümölcs átlagosan csupán 39 kalóriát tartalmaz.

A szívednek is jót tesz

Csökkenti a trigliceridként ismert vérzsír szintjét, ezért közvetve segít megelőzni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és megóvja a szív egészséges állapotát.

Gyorsítja a sebek begyógyulását

A magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően segít összehúzni a sebeket, továbbá csökkenti a gyulladásokat. A grapefruit levét gyakran használják pattanásokra, aknékra, sebekre és horzsolások borogatására.

A cukorbetegség elleni harcot könnyíti

A grapefruit rendszeres fogyasztása segíthet a cukorbetegség megelőzésében, ugyanis szabályozza az inzulinszintet, így csökkenti a cukorbetegség kialakulásának lehetőségét. Egyébként a rendszeres gyümölcsfogyasztás általánosságban csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Forrásaink voltak.


Még több alapanyag:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

A friss zöldfűszerekkel való főzés 4 szabálya

Fűszerek nélkül elég unalmas lenne a főzés, ezt szerintem senki nem tagadja. A szárított ízesítők mellett pedig a friss növények az igazi nagyágyúk a konyhában. Ugyan tárolásuk kissé macerás, de minden törődést meghálálnak fantasztikus aromájukkal, ha megfelelően bánunk velük.

Lakos Benedek

További cikkek