Ezt főzd egy csicseriborsó-konzervből, ha nem kérsz hummuszt

A csicseriborsó-konzerv egy filléres, eltartható alapanyag, ami sok különböző módon kihúzhat minket a csávából és az éhségből. A hummusz nagyon finom, de ezen túl is van élet: nézzük, milyen!

Amikor a csicseriborsóra gondolunk, először valószínűleg a krémes hummusz ugrik majd be, esetleg a ropogós falafel, de nem biztos, hogy túlmegyünk gondolatban ezen a két ponton. Pedig tegyük meg, lépjünk nagyot, mert rengeteg izgalmas csicseriborsós recept vár ránk, ha behatolunk ebbe az egyszerű és laktató fogásokat rejtegető világba.

Ezt főzd egy csicseriborsó-konzervből, ha nem kérsz hummuszt

Krémleves

Mivel a konzervben egy már alapból előkészített, puhára gőzölt vagy főzött hüvelyest találunk, villámgyorsan és nevetségesen egyszerűen készíthetünk belőle krémlevest. Egy fűszeres-hagymás alapon, némi alaplével felöntve kezdődhet a csicserikrémleves, majd különböző módokon folytatódhat.

Tehetünk bele további zöldségeket, bár alapból is elé laktató a csicseri, ezért lehet, hogy erre nem lesz szükség.

Az állagán sem kell nagyon javítani, mivel sűrű és krémes leves lesz belőle. Vegán módon is készíthetjük, persze ha szükségünk van tejszínre, tegyünk bele bátran. Fűszerek terén kömény, füstölt paprika és bors mehet bele.

Főzelék

Ha szeretjük a borsófőzeléket, akkor annak sincs akadálya, hogy megszeressük a csicseris verziót. Hasonlóan főzhetjük, talán egy kicsit több fűszerrel, sok-sok fokhagymával és esetleg egy kanál mustárral. Tálalhatunk mellé fűszeres sült húst vagy kolbászt.

Saláta

Szintén a hüvelyes előre megfőzött voltát használhatjuk ki, amikor salátát készítünk belőle. Elkeverhetjük friss zöldségekkel, magvakkal, lágy sajtokkal (pl. feta) és gabonával. Készíthetünk hozzá egyszerű vinaigrette-öntetet, megszórhatjuk pirított magvakkal és friss, aprított zöldfűszerekkel. Egy kis csirkesülttel akár teljes értékű ebéd is válhat belőle.

Zöldségfasírt

Igen, arról volt szó, hogy falafel nem lesz a listában, a falafel pedig technikailag egy csicseriborsóból készült zöldségfasírt. De ezt egyrészt amúgy sem konzervből a legjobb csinálni, másrészt a hüvelyesnek szerepe lehet más fasírtokban is.

Ugyanis nagyon jól dúsíthatjuk vele a masszánkat: ha nem dolgozzuk teljesen krémesre, hanem közepesen darabos állagúra hagyjuk, tartást ad a fasírtoknak.

Nassolnivaló

A csicseriborsó szemeit alaposan beolajozva-befűszerezve tepsire tehetjük, majd forró (200-230 fokos) sütőben ropogósra süthetjük. A sült csicseri lehet egyszerű ropogtatnivaló, levesbetét vagy salátatöltelék is.

+1: Desszert

A konzervben nemcsak a csicseriborsó értékes, hanem annak a leves is. Ez a sűrű (semmilyen furcsa adalékot nem tartalmazó) lé alapját adhatja megannyi vegán édességnek. Igen, édességnek! Felverve tojáshab-jellegű valamit kapunk, amit kekszekben, piskótákban, krémekben használhatunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olcsó és gyors receptek, alapanyagok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek