4 tejmentes alapanyag, amitől krémesebb lesz a krémlevesed

Aki tejmentesen vagy vegán módon étkezik, abban felmerülhet a kérdés: vajon mitől lesz az ő krémleves ugyanolyan gazdag és sűrű, mint a mindenevőké? A kérdésre ugyan válaszolhatunk a növényi tejszínek és más alternatívák egyikével, de megannyi más megoldás is adott.

Tejmentesen krémlevest főzni nem ördöngösség, bár annyi biztos, hogy kell hozzá némi kreativitás és utánajárás. Ez utóbbit most megspórolhatjuk, ha gyorsan átfutjuk ezt a cikket. Most ugyanis arról lesz szó, hogy milyen hozzávalókkal tehetjük gazdagabbá, krémesebbé és sűrűbbé a krémlevesünk állagát anélkül, hogy tejterméket (vagy valamilyen növényi alternatívát) használnánk. Meglepő dolgok is jönnek!

4 tejmentes alapanyag, amitől krémesebb lesz a krémlevesed

Olajos magvak

Nem csoda, hogy a növényi „tejek" a legtöbbször valamilyen magból készülnek: ezek a kis szemek ugyanis képesek sűrűvé varázsolni minden folyadékot, így a levest is. Zsírtartalmuk és turmixolás utáni, enyhén darabos állaguk izgalmassá tesz bármilyen krémlevest.

Használjuk elsősorban diót vagy kesudiót, esetleg földimogyorót: ezek ízben is könnyen beilleszthetőek egy-egy levesbe.

Csak a főzés végén, a tűzről levéve adjuk hozzá a lábashoz a magvakat (amennyiben botmixert használunk), vagy szórjuk a turmixgép kelyhébe őket, majd dolgozzuk tetszőleges állagúra az ételt. Egy közepes fazéknyi leveshez (kb. 4 adag) 1-2 marék magra lesz szükségünk.

Konzerv hüvelyesek

A babok, borsók és lencsék mind alkalmasak sűrítésre, ráadásul elképesztően egyszerű velük dolgozni, tekintve, hogy már alapból vajpuhán bújnak elő a konzervből. Mindemellett viszonylag semleges ízűek, így nem kell amiatt aggódnunk, hogy az egész levesnek babíze lesz.

Általában egy konzerv tartalmával már kellemesen sűrű állagot érhetünk el, ha a főzés végén vagy a turmixolás előtt hozzáadjuk a hüvelyeseket. Készüljünk fel arra is, hogy sokkal tartalmasabb lesz az az egy tál leves, a kis szemeknek köszönhetően.

Burgonya

A krumpli olcsó, egész évben kapható alapzöldség, ráadásul tele van pakolva keményítővel, ami ideálissá teszi számunkra, ha tejmentesen szeretnénk sűríteni. Szinte bármilyen levesbe belecsempészhetjük: elég, ha a főzés elején belekockázunk egy vagy két közepes burgonyát, majd a többi hozzávalóval együtt megfőzzük.

Így a zöldségben lévő keményítő egy része belefő a lébe, a maradékot pedig akkor tudjuk majd hasznosítani, amikor leturmixoljuk az egészet. Ízben sem kell semmi drasztikusra számítani, hiszen a krumpli nem a legaromásabb dolgok egyike.

Kenyér

Igen, jól látjuk, az egyszerű péktermék is segítségünkre lehet, ha krémlevest sűrítenénk. A szikkadt vagy enyhén másnapos kenyér szinte kötelező eleme a nyári hűsítő gazpachonak, azonban ez nem jelenti azt, hogy más évszakokban ne tudnánk használni.

Tegyünk 2-3 közepes szelet, kockákra vágott kenyeret a levesünkbe, ha már teljesen készre főztük.

A héja is nyugodtan benne maradhat, mivel a turmixolás után úgyis homogén lesz az egész étel.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai praktikák, amelyekkel könnyebb az élet:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Lencsefőzelék egyszerűen

Egyszerű, pénztárcabarát főzelékféle, ami nemcsak az újév első napján tökéletes választás, hanem bármelyik télies hétvégén. Laktató és ízletes, ráadásul gyorsan elkészül, ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...