Így készíts tökéletes, egyszerre ropogós és puha, kerek FALAFELT házilag

A Közel-Kelet egyik alapvető fogása a falafel, azaz a hagyományosan csicseriborsóból készülő, olajban kisütött golyó, amelynek rengetegféle fűszerezése ismert, ínycsiklandozó vegetáriánus illetve vegán finomság. Mutatjuk, hogy készítsd el otthon!

Falafelt évezredek óta eszünk, a kutatások szerint már az ókori Egyiptomban is készítették, azóta is a közel-keleti országokban elterjedt nemzeti eledel. Mivel nagy mennyiségben, viszonylag könnyen elkészíthető, ezért az egész világon kedvelt streetfood, a gyorséttermi étkezésben is elterjedt fogás, a vegetáriánusok és vegánok egyik alapvető étele, mivel a falafel nagyszerű húspótló is.

Egészséges!

A csicseriborsóból készült kis golyók nemcsak finomak, hanem egészségesek is, a csicseriborsó ugyanis kitűnő fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékelve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A falafelgolyót megtaláljuk a török, az egyiptomi, libanoni, és az izraeli konyha alap fogásai között, mindenütt a hétköznapok része, készítik otthon, büfékben, utcai árusoknál, éttermekben. Sokszor hummusszal párosítva és pitában is fogyasztják, sokszor egészítik ki zöldségekkel, salátákkal, nagyszerű gyors ebéd, vagy a keleti apró fogásokat, azaz mezzéket egyszerre tálaló, igazi lakomáknak beillő étkezések fontos eleme.

Nem csak csicseriből készülhet

Bár a legelterjedtebbek a csicseriborsóból gyúrt golyók, gyakran készítik sárgaborsóból, lóbabból vagy szójababból is, sőt akár ezek keverékéből. A hagyományos receptekben a csicserit nem főzik meg, hanem hosszú időre beáztatják, majd ledarálják és hagymával, valamint különböző fűszerekkel elkeverik, formázzák, és bő olajban kisütik.

Hogy készítsd otthon?

Falafelt egyáltalán nem nehéz házi körülmények között sem elkészíteni, sőt a saját ízlésünkre is formálhatjuk így, egy dolgot fontos tudni hozzá: alaposan rá kell készülni, hiszen az összeállítása könnyű, de időt kell hagyni a pihentetésre. Cserébe az elkészült folyók nagyon jól fagyaszthatók, akár készre sütve, de nyersen is, így egy nagyobb adagot előre is elkészíthetünk, és bármikor előkaphatunk a fagyasztóból.

Falafelszabályok

Vannak, akik hagymásabban, mások kevesebb fűszerrel szeretik, ám van néhány alapvető szabály, amit be kell tartani. Ahogy már fentebb írtuk, fontos, hogy a csicseriborsó ne legyen túl puha, mert akkor nem fognak egyben maradni a golyók, talán megformázni meg tudjuk őket, de amint a forró olajba kerülnek, szétmállanak. Így konzerv csicseriborsóból sose álljunk neki falafelt készíteni, azt hagyjuk meg a hummusznak, pillanatok alatt tökéletes állagú kence készülhet belőle.

Mire figyelj a készítésnél:

A falafelhez fontos, hogy megmaradjon a csicseri erős konzisztenciája, ugyanakkor muszáj, hogy megfelelően puha is legyen, hiszen formáznunk kell. A megoldás a főzés helyett az áztatás. Ebből a szempontból a falafel ráérős étel, hiszen a száraz csicserit egy éjszakára be kell áztatni.

Másnap a lecsepegtetett csicseriborsóhoz apróra vágott hagymát, fokhagymát és ha van, szép mennyiségű petrezselymet és koriandert adunk, ez utóbbiak adják meg a golyók gyönyörű, smaragdzöld belsejének a színét, de el is hagyhatók. Kerülhet bele még egy késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor is, ez is segíti majd, hogy szépen összeálljon. Ezután következhet a fűszerezés: a só, bors, mellett klasszikus fűszere ennek az ételnek a római kömény, amely megadja azt az összetéveszthetetlen keleties ízt, amiért annyira szeretjük. Ám vannak, akiknek a római kömény íze túl harsány, ők el is hagyhatják, az eredmény ugyanúgy finom lesz. Az egészet késes robotgéppel zúzzuk össze, míg egy jól formázható, fasírtszerű állagot nem kapunk. Bár nem előírás, de jót tesz a masszának, ha állni hagyjuk legalább egy órát, egyrészt összeérnek az ízek, és az állaga is összeáll, és biztosan nem esik szét sütéskor.

A golyókat ezután hagyományosan forró olajban sütjük ki, így érhető el az igazán ropogós, aranybarna a külső és puha belső. Ám ma már ezt kiválthatjuk forró levegős sütőkészülékkel, vagy akár forró, légkeveréses sütőben is kisüthetjük őket. Ekkor arra figyeljünk, hogy a golyók felületét azért érje némi zsiradék, a legkönnyebben úgy érhetjük ezt el, hogy lespricceljük őket az olajjal, így aztán a sütőben is jól át tudnak pirulni, és kihűlve sem lesznek kőkemények. 

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a gasztrocikkek is érdekesek:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek