Ezért esik szét a zöldségfasírtod a serpenyőben

A zöldségfasírt elsőre mindig nagyon könnyűnek tűnik, azonban ez sokszor csupán látszat. Amikor ugyanis a sütéshez érünk, valami mindig szétesik. Szó szerint.

Zöldségfasírtot nem csak a húsmentesen élők esznek, hiszen ezek a könnyedebb és olcsóbb alternatívák gyakran gyors megoldást jelenthetnek, ha az ebédről van szó. Talán népszerűségük miatt is van ilyen sokféle recept, talán azért, mert szinte tényleg bármilyen zöldségből lehet fasírtot készíteni. Ami azonban sokszor közös a legtöbb zöldségfasírt esetében, hogy a megformázott golyóbisok és pogácsák hajlamosak szétesni a serpenyőben. De vajon mi lehet ennek az oka? Erre keressük most a válaszokat ebben a cikkben.

Ezért esik szét a zöldségfasírtod a serpenyőben

Túl száraz a massza

Ez az elsőszámú ok a szétesések esetében, hiszen ha nem tartja össze semmi a fasírt tésztáját, akkor biztos, hogy szétmorzsolódik majd a forró serpenyőben. A szárazság pedig több forrásból is származhat:

  • túl sok lisztet, zsemlemorzsát használtunk
  • nem volt elég nedves a zöldség

Az is előfordulhat, hogy amennyiben használunk valamilyen főtt gabonát a fasírt dúsítására, abból túl sokat teszünk a masszába, amitől nagyon szemcsés lesz. Ez is egyfajta szárazságot jelent a fasírt esetében, mert a szemcsés massza nem tud annyira egyben maradni.

Túl nedves a massza

A ló túloldalán a nagyon nedves massza sem jó. Itt ugyan nem szétesésről, inkább szétfolyásról beszélhetünk, hiszen a híg fasírtból inkább egy szomorú lepény lesz, mintsem fasírt.

Ebben az esetben az is problémát okozhat, hogy a nagyon nedves massza nem sül át rendesen. Ilyenkor először egy vékonyabb kéreg sül a lepénykékre kívülről, azonban ez nem elég masszív ahhoz, hogy egyben tartsa a kisült fasírtot. Így amikor majd át akarjuk fordítani, esélyes, hogy darabjaira hullik.

A túl nedves massza okozói lehetnek:

  • túl sok tojás
  • túl sok tej, víz, alaplé, más folyadék
  • nem elég alaposan kinyomkodott, magas nedvességtartalmú zöldség (cukkini, káposzta, krumpli, stb.)

Nincs benne kötőanyag

Nem lehet csak úgy bármiből fasírtot készíteni, legalábbis úgy nem, hogy el is várjuk tőle, hogy egyben maradjon. Van néhány olyan alapanyag, ami a fasírt különböző hozzávalóit fogja össze, ezeket „kötőanyagnak” is nevezhetjük.

Az egyik leggyakoribb ilyen kötőanyag a tojás. Ez tényleg jól működik, azonban vigyázni kell vele, hiszen ha túl sokat használunk belőle, akkor visszatérünk az előző bekezdés problémájához, a túl nedves masszához.

Jó kötőanyagnak számítanak még:

Nem jók az arányok

És akkor az előző három probléma akár egy nagy galibában is egyesülhet, amikor az egész fasírt arányai valahogy nem jönnek ki. A zöldség, gabona, liszt, tojás és folyadék mennyiségét inkább ne változtassuk, maradjunk annál, amit a recept ír, különben megkockáztatjuk a fasírt szétesését.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp, amit érdemes megfogadni:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek