8 ok, amiért a görög joghurt szuperkaja

Általában a tejtermékeknek nagyon rossz a hírük, de a görög joghurt kilóg a sorból. Mitől ekkora szuperkaja, és miben különbözik a hagyományostól?

A görög joghurt és hagyományos joghurt közötti alapvető különbség az, ahogyan szűrik: a görög joghurtnál eltávolítják a tejsavót, ami azt eredményezi, hogy a joghurt teltebb, krémesebb, és egy kicsit zsírosabb is, mint a hagyományos.

Mielőtt görög joghurtot vásárolsz, azért ne felejtsd el jól megnézni, milyen összetevői vannak: a hozzáadott cukor például nagyon egészségtelen, és az is jó, ha a joghurt maximum 20 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. Sok márka csinál édesített, ízesített változatokat is, ezeket, ha egészségesen szeretnél élni, szintén érdemes kerülni.

Ha viszont találsz olyat, ami a skála egészségesebb végén található, a következő jó tulajdonságait fölözheted le a joghurtnak.

Segíthet a fogyásban

A görög joghurt remek zsír- és fehérjeforrás, ami azt jelenti, hogy segít a telítettségérzet elérésében evés közben, ami ráadásul sokáig meg is marad. Kombináld egy kis szénhidráttal, lehetőleg összetett szénhidráttal, és máris teljes értékű ételt raktál össze. A görög joghurtnak ráadásul, ha jót vásárolsz, alacsony a cukortartalma, így nem dobja fel annyira az inzulinszintedet, így nem leszel hamar éhes.

Jót tesz a beleidnek

Rengeteg probiotikum van a görög joghurtban, ami segít egészségesen tartani a bélrendszeredet. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy az anyagcseréd rendben lesz, hanem azt is, hogy jobban alszol, jobb lesz az immunrendszered, és a mentális egészséged is rendben lesz, ezek ugyanis mind összefüggenek az agy-bél tengelyen keresztül.

Hasznos a csontjaidnak

Az összes tejtermék, nagyjából kivétel nélkül, viszonylag sok, könnyen felszívódó kalciumot tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz. Egy adagban általában nagyjából 19 százaléka megvan a napi kalciumszükségletednek.

Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Egy 2017-es kutatás szerint a görög joghurtban található probiotikumok csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ehhez is azonban az kell, hogy az elfogyasztott görög joghurtban biztosan ne legyen semmilyen extra hozzáadott cukor, maximum annyi, amennyi természetesen a tejtermékben megtalálható.

Rengeteg hasznos ásványi anyag és vitamin van benne

A kalciumon túl B-12 vitamin is található a görög joghurtban, ami segíti az egészséges vörösvérsejtek születését, és az idegrendszer egészségéhez is hozzájárul. Van benne még egy sor fontos ásványi anyag és vitamin, például foszfor, cink, jód, kálium és riboflavin is.

Egészséges alternatívaként használhatod rengeteg receptben

Tejföl, tejszín helyett rengeteg receptben lehet görög joghurtot használni, ami sokkal egészségesebb alternatíva. Tévedés, hogy csak reggelire lehet enni, a felhasználási módja nagyon sokrétű. Ebédhez és vacsorához is rengeteg étel van, amibe tökéletes, többek között salátaöntet alapanyagaként, mártogatós krémek alapjaként, vagy bárhová, ahová tejföl kellene, tökéletes megoldás.

Megfizethető, mégis tele van fehérjével

A görög joghurt ma már nem számít különlegességnek, csak egy kicsit kell többet fizetni érte, mint a hagyományos joghurtért, és több fehérje van benne. A többi fehérjeforráshoz képest lényegesen olcsóbb, legyen az tenger gyümölcsei, a halak vagy a klasszikus csirkeételek.

Edzés után segít az izomregenerálódásban

Mivel magas a fehérjetartalma, segíthet a megterhelés utáni izomregenerálódásban. A fehérjére ugyanis szüksége van az izmoknak, hogy a bennük keletkező mikroszakadásokat hatékonyan vissza tudják építeni. A mozgás utáni görögjoghurt-fogyasztás, akár magában, akár smoothie-ban, segítheti a regenerálódást és az izomépülést.

Forrásunk volt.

Szerző: Stuth-Nagy Niki

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek