Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

Probiotikum, prebiotikum, szinbiotikum - csak úgy repkednek ezek a fogalmak, mi pedig nem is tudjuk pontosan, miről van szó. Fussuk át gyorsan, miért van szükségünk rájuk!

A probiotikumokról korábbi cikkünkben már volt szó, tudjuk, hogy ők a „jó baktériumok”, amelyek számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre: például csökkentik egyes betegségek kialakulását, vagy mérséklik tüneteiket, rövidítik lefolyásukat.

Ok, de mi a prebiotikum?

A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok „támogatói”. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.

Természetes prebiotikum-forrásaink:

A jó baktériumokat és az őket támogató prebiotikumokat együttesen szinbiotikumnak nevezzük. Szinbiotikumokat készen is vásárolhatunk gyógyszertárban kapható készítmények vagy bolti élelmiszerek formájában, de mi magunk is egyszerűen előállíthatjuk őket. Tökéletes megoldások például:

  • probiotikus kefir teljes őrlésű kiflivel,
  • probiotikus túróból készült kőrözött teljes őrlésű kiflivel,
  • fokhagymával és probiotikus joghurttal készült tzatziki ebédköretnek,
  • ebédre vagy vacsorára krumpli helyett csicsókából készített sztrapacska probiotikus túróval.

A fenti egyszerű ételkombinációkkal hétköznapi módon segíthetjük emésztőrendszerünket, bélműködésünket. Illesszük őket mindennapi étrendünkbe!

Címlapról ajánljuk