Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

Probiotikum, prebiotikum, szinbiotikum - csak úgy repkednek ezek a fogalmak, mi pedig nem is tudjuk pontosan, miről van szó. Fussuk át gyorsan, miért van szükségünk rájuk!

A probiotikumokról korábbi cikkünkben már volt szó, tudjuk, hogy ők a „jó baktériumok”, amelyek számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre: például csökkentik egyes betegségek kialakulását, vagy mérséklik tüneteiket, rövidítik lefolyásukat.

Ok, de mi a prebiotikum?

A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok „támogatói”. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.

Természetes prebiotikum-forrásaink:

A jó baktériumokat és az őket támogató prebiotikumokat együttesen szinbiotikumnak nevezzük. Szinbiotikumokat készen is vásárolhatunk gyógyszertárban kapható készítmények vagy bolti élelmiszerek formájában, de mi magunk is egyszerűen előállíthatjuk őket. Tökéletes megoldások például:

  • probiotikus kefir teljes őrlésű kiflivel,
  • probiotikus túróból készült kőrözött teljes őrlésű kiflivel,
  • fokhagymával és probiotikus joghurttal készült tzatziki ebédköretnek,
  • ebédre vagy vacsorára krumpli helyett csicsókából készített sztrapacska probiotikus túróval.

A fenti egyszerű ételkombinációkkal hétköznapi módon segíthetjük emésztőrendszerünket, bélműködésünket. Illesszük őket mindennapi étrendünkbe!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.