Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

Probiotikum, prebiotikum, szinbiotikum - csak úgy repkednek ezek a fogalmak, mi pedig nem is tudjuk pontosan, miről van szó. Fussuk át gyorsan, miért van szükségünk rájuk!

A probiotikumokról korábbi cikkünkben már volt szó, tudjuk, hogy ők a „jó baktériumok”, amelyek számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre: például csökkentik egyes betegségek kialakulását, vagy mérséklik tüneteiket, rövidítik lefolyásukat.

Ok, de mi a prebiotikum?

A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok „támogatói”. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.

Természetes prebiotikum-forrásaink:

A jó baktériumokat és az őket támogató prebiotikumokat együttesen szinbiotikumnak nevezzük. Szinbiotikumokat készen is vásárolhatunk gyógyszertárban kapható készítmények vagy bolti élelmiszerek formájában, de mi magunk is egyszerűen előállíthatjuk őket. Tökéletes megoldások például:

  • probiotikus kefir teljes őrlésű kiflivel,
  • probiotikus túróból készült kőrözött teljes őrlésű kiflivel,
  • fokhagymával és probiotikus joghurttal készült tzatziki ebédköretnek,
  • ebédre vagy vacsorára krumpli helyett csicsókából készített sztrapacska probiotikus túróval.

A fenti egyszerű ételkombinációkkal hétköznapi módon segíthetjük emésztőrendszerünket, bélműködésünket. Illesszük őket mindennapi étrendünkbe!

     
Szólj hozzá!

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sea970
sea970 Thu, 2014-10-30 08:48

Kiemeltétek, hogy probiotikus joghurt. Van olyan, amelyik nem az?

Szálka Brigitta dietetikus
Szálka Brigitta dietetikus Wed, 2014-11-05 15:51

Kedves sea970!

Köszönöm a kérdést. Igen, van olyan joghurt, ami nem probiotikus. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza, hogy mi nevezhető probiotikusnak. Emellett az élőflórás joghurtok is tartalmaznak élő joghurtkultúrát, vagyis „jó baktériumokat”. A nem élőflórás joghurtokat viszont a hosszabb eltarthatóság érdekében utólagos hőkezelésnek teszik ki, így bennük a bennük lévő mikroorganizmusok száma és aktivitása lecsökken.

Üdvözlettel:
Brigitta