Tuti páros: probiotikum+prebiotikum

Probiotikum, prebiotikum, szinbiotikum - csak úgy repkednek ezek a fogalmak, mi pedig nem is tudjuk pontosan, miről van szó. Fussuk át gyorsan, miért van szükségünk rájuk!

A probiotikumokról korábbi cikkünkben már volt szó, tudjuk, hogy ők a „jó baktériumok”, amelyek számtalan jótékony hatást gyakorolnak a szervezetünkre: például csökkentik egyes betegségek kialakulását, vagy mérséklik tüneteiket, rövidítik lefolyásukat.

Ok, de mi a prebiotikum?

A prebiotikumok az emberi szervezet számára emészthetetlen szénhidrátok, a probiotikumok „támogatói”. Fokozzák a probiotikumok szaporodását, ezért fontos, hogy együtt, egyszerre fogyasszuk őket.

Természetes prebiotikum-forrásaink:

A jó baktériumokat és az őket támogató prebiotikumokat együttesen szinbiotikumnak nevezzük. Szinbiotikumokat készen is vásárolhatunk gyógyszertárban kapható készítmények vagy bolti élelmiszerek formájában, de mi magunk is egyszerűen előállíthatjuk őket. Tökéletes megoldások például:

  • probiotikus kefir teljes őrlésű kiflivel,
  • probiotikus túróból készült kőrözött teljes őrlésű kiflivel,
  • fokhagymával és probiotikus joghurttal készült tzatziki ebédköretnek,
  • ebédre vagy vacsorára krumpli helyett csicsókából készített sztrapacska probiotikus túróval.

A fenti egyszerű ételkombinációkkal hétköznapi módon segíthetjük emésztőrendszerünket, bélműködésünket. Illesszük őket mindennapi étrendünkbe!

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Kiemeltétek, hogy probiotikus joghurt. Van olyan, amelyik nem az?

Szálka Brigitta dietetikus

Kedves sea970! Köszönöm a kérdést. Igen, van olyan joghurt, ami nem probiotikus. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározza, hogy mi nevezhet? probiotikusnak. Emellett az él?flórás joghurtok is tartalmaznak él? joghurtkultúrát, vagyis ?jó baktériumokat?. A nem él?flórás joghurtokat viszont a hosszabb eltarthatóság érdekében utólagos h?kezelésnek teszik ki, így bennük a bennük lév? mikroorganizmusok száma és aktivitása lecsökken. Üdvözlettel: Brigitta

Címlapról ajánljuk

További cikkek