Megmondom őszintén, nekem már elég régóta elegem van a bolti gyümölcsjoghurt kínálatból. Nekem túl édesek, a hozzáadott adalékanyagoktól egyen-ízűek és sajnos, nagy részükre jellemző, hogy valódi gyümölccsel sosem találkoztak.
Ugyanakkor a joghurtot, mint alapanyagot nagyon szeretem, fehérje- és kalciumtartalma hozzájárul napi tápanyagszükségletünk biztosításához, kitűnő helye van reggeliknél, tízórainál, uzsonnánál, salátaöntetekben, főzelékek, levesek, mártások ízesítésében.
Tobzódunk a szezonális gyümölcsökben - saját gyümölcsjoghurtunk elkészítése nem telik többe 2 percnél. Választhatunk hozzá meggyet, málnát, szedret, őszi- vagy sárgabarackot, nektarint, édesíthetjük kevés cukorral vagy mézzel, édesítőszerrel - de a megfelelő gyümölcsök mellé még édesítésre sincs szükség. Ha igazán krémes állagra vágyunk, vásároljunk görög joghurtot, de akár ezt is elkészíthetjük otthon magunk - pár órára lógassuk a joghurtot egy gézlapon vagy textilpelenkán keresztül egy tál fölé - garantált a mennyei, sűrű, krémes élmény. Ízesítsük joghurtunkat fahéjjal, citrom- vagy limelével, egzotikus fűszerekkel!
A haladók már a joghurtot is maguk készítik el otthon, ne ijedjünk meg a feladattól, próbáljuk ki magunk is!
Íme 5 db, adagonként 200 kcal és 20 g szénhidrát alatti házi joghurt recept az inspirációhoz!(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)
-
adagIdőpKöltségolcsóNehézségkönnyűMég több házi joghurt163Kalória8.8gFehérje11.7gSzénhidrát6.2gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több házi joghurt113Kalória4gFehérje16.6gSzénhidrát4.1gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségközepesMég több házi joghurt99Kalória5.7gFehérje12.5gSzénhidrát3.3gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több házi joghurt87Kalória4.4gFehérje12.6gSzénhidrát2.5gZsír -
adagIdőpKöltségmegfizethetőNehézségkönnyűMég több házi joghurt87Kalória3.6gFehérje11.5gSzénhidrát3.3gZsír -