Házi joghurtok az egészség jegyében

Szeretitek a gyümölcsjoghurtot, de azt is szeretnétek tudni, hogy mi van benne? Készítsétek el magatok otthon!

Megmondom őszintén, nekem már elég régóta elegem van a bolti gyümölcsjoghurt kínálatból. Nekem túl édesek, a hozzáadott adalékanyagoktól egyen-ízűek és sajnos, nagy részükre jellemző, hogy valódi gyümölccsel sosem találkoztak.

Ugyanakkor a joghurtot, mint alapanyagot nagyon szeretem, fehérje- és kalciumtartalma hozzájárul napi tápanyagszükségletünk biztosításához, kitűnő helye van reggeliknél, tízórainál, uzsonnánál, salátaöntetekben, főzelékek, levesek, mártások ízesítésében.

Tobzódunk a szezonális gyümölcsökben - saját gyümölcsjoghurtunk elkészítése nem telik többe 2 percnél. Választhatunk hozzá meggyet, málnát, szedret, őszi- vagy sárgabarackot, nektarint, édesíthetjük kevés cukorral vagy mézzel, édesítőszerrel - de a megfelelő gyümölcsök mellé még édesítésre sincs szükség. Ha igazán krémes állagra vágyunk, vásároljunk görög joghurtot, de akár ezt is elkészíthetjük otthon magunk - pár órára lógassuk a joghurtot egy gézlapon vagy textilpelenkán keresztül egy tál fölé - garantált a mennyei, sűrű, krémes élmény. Ízesítsük joghurtunkat fahéjjal, citrom- vagy limelével, egzotikus fűszerekkel!

A haladók már a joghurtot is maguk készítik el otthon, ne ijedjünk meg a feladattól, próbáljuk ki magunk is!

Íme 5 db, adagonként 200 kcal és 20 g szénhidrát alatti házi joghurt recept az inspirációhoz!(Az egyes ételek energiatartalmát a receptnél a „kalória” fülre, szénhidráttartalmát a „tápanyag” fülre kattintva ismerhetitek meg.)

  1. 1.

    Házi joghurt Tésztásfültől

  2. 2.

    Banános-vaníliás chia magos joghurt

  3. 3.

    Fűszeres sült joghurt

  4. 4.

    Joghurtszivecske vérnaranccsal

  5. 5.

    Szilvás-szőlős házi gyümölcsjoghurt

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves Bodon Judit! Tisztelt Szerkeszt?k! Megtiszteltetésnek vettem , tegyék hasznossá a receptem ! A gyümölcsös joghurtokat , lekvárral szoktam megoldani . A 200 ml joghurthoz , 1 ev?kanál barack, eper, meggy lekvárral keverem ki! Akinek van kompót ezekb?l, darabokat is csempészek bele . Nagyon finom , egészséges! Tiszta gyümölcs , aroma, adalék mentes! Üdvözletem , további kellemes munkát a szerkeszt?ségnek! Köszönöm Judit a jó cikkeket is !

Bodon Judit dietetikus

Kedves Ellák! Köszönjük a tippet! Én is szoktam így! :)

Címlapról ajánljuk

Nagyon nem mindegy, mit csinálsz az üres coca-colás palackoddal

A műanyaghulladék globális probléma – és megoldani is csak akkor tudjuk, ha mindannyian összefogunk, nagyvállalatoktól a fogyasztókig. A Coca-Cola folyamatosan dolgozik a megoldáson is: vállalásai között szerepel, hogy az egész világon csökkenti a gyártásban felhasznált új műanyag mennyiségét, és tíz éven belül minden PET palackja felerészben már újrahasznosított műanyagból lesz.

Nosalty

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!