Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

7 alapanyag, amivel sokszor a profi szakácsok is utálnak főzni

Nem is sejtettük, de még a legmenőbb séfek számára is vannak olyan alapanyagok, amitől valamilyen okból rettegnek, és legszívesebben száműznék a konyhájukból. Ismerd meg őket!

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy meggyűlt a baja azzal, hogy egy alapanyagot megfelelően készítsen el, vagy épp ellenkezőleg, azt hitte, minden tökéletes, de a várva várj fogás egyáltalán nem sikerült. Nos, a jó hírünk az, hogy ez még a híres séfekkel is megesik, sőt!

Íme egy rövid gyűjtés azokról a hozzávalókról, melyek még a sztár szakácsokat is képesek padlóra küldeni:

1. Kókuszdió

Ó pedig mennyire mennyei egy finom kókuszkocka, vagy kókusztejes leves! A séfek is elboldogulnak egy finom keleti tésztával, na de a nyers, száraz kókuszdióval ők sem tudnak sok mindent kezdeni, és nem is értik más miért vetemedne arra, hogy órákat tölt el azzal, hogy szakszerűen felnyitja a gyümölcsöt. Vannak, akik egyenesen fűrészporízűnek találják a belsejét, amit nem túl jó érzés rágni, mások a testi épségüket féltik, amíg hozzájutnak ahhoz a kevés kókuszvízhez, amit egy súlyosabb darab kókuszdió rejt. Van, aki kerek perec egyetlen helyzetet tud elképelni, amikor megenné: „ha egy lakatlan szigeten lennék, és éheznék”.

2. Articsóka

Egy kis articsókás pizzát vagy finom salátát valakinek? Az articsóka egyszerűen gyönyörű, és jól elkészítve nagyon finom is, de a feldolgozás hatalmas tortúra lehet. Amint bontani kezdjük, jeges citromos vízbe kell tenni, mert nagyon gyorsan barnulnak az egyes részek. Az is idegőrlő, hogy míg egyes levelek könnyedén ehetők, addig némelyik igen rágós marad, erre pedig nem lehet előre felkészülni, ami nehezíti az éttermi előkészületeket is. Ha eljutunk az articsóka „szívéhez”, akkor csodás dolgokat kreálhatunk vele, de erre a sziszifuszi munkára egyes éttermekben bizony sajnálják az időt. 

3. Édeskömény


Nos, van akit az édesköménnyel való foglalatoskodás borít ki. Mi sokszor csak annyit érzünk az étteremben rendelt kedvünkre való fogásokon, hogy milyen finom ennek a különleges zöldségnek az aromája. Egy étterem tulajdonosa úgy emlékszik, négy év alatt mindössze egyszer használták az édesköményt, akkor is csak egy nagyon kis darabot, méghozzá a halas fogásokkal, mert azokkal is kiválóan működnek. A kis gumó aromája viszont teljesen tönkretette az ételeket, nem találták el a megfelelő arányt, ráadásul nagyon nehéz megfőzni, az örökkévalóságig lehet várni, míg végre megpuhul.

4. Folyami rák

Krémes tengeri tészta és egyéb kulináris finomságok jutnak eszünkbe a rákról, de gondoltunk már rá, milyen munkával jár az előkészítésük? Egy szakács a fiatalkori élményeivel írta le legjobban, miért is van az, ha egy életre elpártolunk tőle. Egyszer nyolc órán keresztül pucolta folyamatosan a folyami rákokat, ami szerinte a világ egyik legrosszabb munkája. Nagyon kevés hús van egy példányban, talán, ha kétszázat megpucolt, azt nevezhették mennyiségnek. Egyszerre rettenetesen unalmas és közben veszélyes munka, mert a páncélok élesek és sokszor a dupla kesztyű viselése sem menti meg az ujjainkat. 

5. Nyers kurkuma 


Az indiai konyhát el sem tudjuk képzelni kurkuma nélkül, ha viszont otthon, például egy parti során szánjuk rá magunkat a használatára, akkor jobb, ha felkészülünk rá, hogy nagytakarítás vág a konyhapultunkra. Néhány gramm szárított kurkuma is nyomot hagy, akkor mit szóljanak a szakácsok, akiknek több kg nyers kurkumagyökeret kell megtisztítaniuk? A sárga foltokat lemosni a dolgos kezekről szinte lehetetlen, nem csoda, hogy van, aki rá sem bír nézni. A kurkuma egészséges, jó a gyomornak, de a családi fotókon nem mutat túl jól. 

5. Polip

Nem olyan meglepő, ha arra a kérdésre, dolgoztunk-e már polippal, hevesen rázni kezdjük a fejünket. Az viszont, hogy a menő szakácsok többsége sem rajong érte, már érdekesebb. A tengeri herkentyűk szerelmesei biztosan nem sejtik, mennyi munkával jár előkészíteni a polipot, állítólag főként hidegen rettenetesen nehéz a feldolgozása. Nem könnyű megszerettetni az alapanyagot egyeseknek azért sem, mert nagyon nyúlós, ragadós érzés hozzányúlni a leendő fogás sztárjához. Tény, hogy a tapintása eléggé kellemetlen tud lenni.

6. Szarvasgomba olaj


A szarvasgombával általában elképesztő illatú és ízű finomságokat képzelünk lelki szemeink elé és valami olyasmit, amiért általában kis mennyiségben is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha élvezni akarjuk. Nos, a menő éttermekben általában az egészen drága változatokkal dolgoznak, amiből egyetlen egy csepp is elég ahhoz, hogy tönkretegyen egy jól készült rizottót, éppen ezért egy kiváló fogásnál nem igazán szeretnek kísérletezni a séfek. Sokan bár tisztelik a híres olajat, a nagy felhajtást már kevéssé értik körülötte, ráadásul nagyon könnyen elnyomja a többi étel ízét. 

7. Koriander

Talán a listában ez a fűszernövény a legkevésbé meglepő, hiszen már külön gyűlölő csoport is alakult a témában, amiről írtunk is. Szappanízét nehezményezi a legtöbb fogyasztó, de mi borítja ki a séfeket? A rendetlenség, amit magával hoz. Késhez, vágódeszkához és még a kezükhöz is hozzáragad, majd napok múlva is a legváratlanabb helyekről kerül elő az otthonokban.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!