Ez az 5 alapanyag új dimenzióba fogja emelni a főztöd

Ha már unod a jól bevált fogásaidat, próbáld ki, hogy a megszokott recepteket az alábbi 5 alapanyaggal teszed izgalmassá. Nem fogod megbánni!

A konyhában mindig lehet újítani, például új vagy korábban másképpen használt alapanyagokkal. A következő 5 alapanyagot ideje alaposabban is megismerned, és felszerelned velük a spájzodat:

Kapribogyó

Bár méretre aprócska, az íze annál erősebb a kapribogyónak, ami sózott, pácolt virágrügy, és a mediterrán, közel-keleti és észak-afrikai gasztronómiában használják leginkább. Erőteljes és sós ízt ad az ételeknek, a könnyű csirkétől a halig sokféle étellel jól működik. Salátaöntetekbe is bátran lehet használni.

Elengedhetetlen a salsa verdében, amit húsra, halra és salátára is önthetsz, de a vajas szószokkal is csodát művel, mivel kiegyensúlyozza az ízeket. Erőteljes, jól beazonosítható íze miatt igazán jó tartármártás nem létezik nélküle.

Kapribogyó: a sózott, pácolt virágrügy

Chilipehely

Nem hiányozhat a fűszeres polcodról a chilipehely, amivel meleg, fűszeres dimenziót adhatsz az ételeknek. A felhasznált mennyiség ízlés kérdése, de még egy csipetnyi is elegendő belőle, hogy feldobj egy amúgy unalmas fogást.

Elmúltak már azok az idők, amikor a chilipelyet csak savanyú fogásokhoz lehetett használni. Ma már teszik csokiba, édes mousse-ok tetejére, de még koktélokba, és smoothie-ba is. Dobd fel a pizzád vagy tésztaételed ízeit, adj egy kis csavart a kókusz- vagy sajtalapú fogásokhoz, sőt, bolondítsd meg vele salátákat, esetleg készíts vele egy ázsiai stílusú stir fry-t!

Miso

Tradicionális japán fűszer, amit fermentált szójababból készítenek. Többféle változatban ismerjük, de a közös pont az umami ízélmény, ami mélységet ad a szószoknak, önteteknek, és különösen jól feldobja a vegán ételeket.

Levesekbe, öntetekhez, pácokhoz nagyon jó, mivel komplex alapot hoz létre, így sokféleképpen használható. Olyannyira igaz ez, hogy akár desszertek is varázsolhatsz vele, mint például tavaly a Laurel étteremben is tette azt Ötvös Zsuzsi.

Balzsamecet

Ecetből is többféle létezik, és van, amit a vízkőoldás helyett inkább a főzésre ajánlott használni. Ilyen a balzsamecet, ami édes és savanyú ízjegyeket ad az ételnek a minőségétől, és attól függően, hogy mennyi ideig érlelték. Ne feledd, hogy a kevesebb néha több, elegendő mindössze néhány csepp belőle.

Tegyél belőle a steak szószba, de a krémleveseknek is jó barátja a balzsamecet. Saláták esetében szuper öntetalapnak, és remekül működik édes eperrel, savanykás áfonyával vagy ropogós dióval. Ha édesszájú vagy öntsd egy kis tejszínhabos eperre, de a fagyidat is megspékelheted ilyen módon.

A balzsamecet, ami édes és savanyú ízjegyeket ad az ételnek

Méz

Mézet nem csak a teádba vagy édes süteményekbe tehetsz! A méhek által termelt aranyló finomságot – ami a KitchenAid legújabb kollekcióját ihlette – évszázadokon át használta az emberiség főzéshez, sütéshez, csak sajnos mára ezek elfelejtődtek. Az édes ízen túl, virágos, gyümölcsös, füves, füstös, fás ízjegyeket is ad az ételeknek, attól függően, hogy milyen típust választasz.

A méz kerülhet szószokba, mártásokba, öntetekbe, süteményekbe és kekszekbe a visszafogott édes íze miatt. De azt is kipróbálhatod, hogy camambertre vagy parmezánra csorgatod. Kiváló kombinációt alkot a retekkel és a tahinivel is, de a csirkeszárnyak ízét is új szintre emeli.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További alapanyagos cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek