Teljesen másképp készül az „eredeti" TARTÁRMÁRTÁS, mint gondolnád

Bolti majonéz, dobozos tejföl, esetleg pár pötty mustár és kész? Vagy te cukrot és borsot is raksz még bele? Esetleg citromlevet? Egyik sem rossz, de az eredeti recept egészen más összetevőkkel operál. Akit érdekel, hogy készül valójában, figyeljen!

Anya szól, hogy kész az ebéd. Lerakja az asztalra a rántott sajtot, és mellé a két kötelező kiegészítőt: a párolt rizst és....a tartármártást! Utóbbi elkészítését általában a legvégére hagyja, hiszen 2 perc alatt megvan: bolti majonéz összekutyulva egy doboz tejföllel, esetleg pár csepp citromlével, pici mustárral, sóval, borssal, talán porcukorral. És milyen jó is ez így! Azonban az eredeti tartármártás egyáltalán nem így készül ám!

A retró tartárba majonéz, tejföl, esetleg mustár, porcukor, zöldfűszer meg citromlé kerül

A food&wine cikkét olvasgatva érdekes infókra lelhetünk, ha ennek a klasszikus hideg mártásnak az eredetét kutatjuk. A név a tatárbeefsteakhez hasonlóan a nálunk is hatalmas pusztítást végző tatárok "kedves emlékét" őrzi – és bár a mártás a francia 'sauce tartare' elnevezéshez igazodva nálunk is a 'tartár 'nevet viseli, meghagyva a plusz -r betűt, a beefsteak a magyar fordításhoz ragaszkodva 'tatár' -ként terjedt el.

Fontos, hogy a tartármártás is egy majonéz alapú mártás - csak úgy mint a híres 'sauce verte' (zöld mártás), a 'sauce rémoulade' (remuládmártás) vagy az 'aïoli' (fokhagymás majonéz.)

Fent említett cikk az Angliában élő, de francia születésű Michel Roux szakács és "szószmester" tartárreceptjére esküszik. (Roux nevéhez köthető többek közt Nagy-Britannia első 3 Michelin-csillagos étterme.)

A franciás recept különlegessége, hogy a házi majonéz mellett főtt tojássárgáját (is) kever a mártásba, a további hozzávalók pedig: mogyoróolaj, só, bors, metélőhagyma, ecet vagy citromlé, fehérbors és blansírozott, apróra vágott hagyma.

Ez savanyú uborkáért kiált!

Ha azonban tovább kutakodunk, és megnézzük mondjuk a The Guardian cikkét a tartárról, akkor láthatjuk, hogy sok más angolszász receptúrához hasonlóan (lásd BBCFood) egyéb, igen jellegzetes alapanyag is kerül a mártásunkba: kapribogyó és/vagy ecetes uborka!

Az angolszász területeken savanyú uborka és/vagy kapribogyó, mustár, majonéz, citromlé, zöldfűszerek kerülnek bele

Mi a következtetés?

Az, hogy természetesen - mint ahogy egyetlen ételnek sem - , a tartármártásnak sincsen egyetlen igazi, autentikus receptje. Tény viszont, hogy ha a hazai RETRÓ (porcukros-(bolti)majonézes-tejfölös) változaton túl mélyebbre ásunk, szinte minden külföldi receptúra ismétlődő jegyeket és összetevőket mutat: náluk a majonéz mellé legtöbbször főtt tojássárgája, kapribogyó / savanyú uborka illetve metélőhagyma is kerül a tartárba, de a jó minőségű dijoni mustár és a friss kapor vagy petrezselyem sem ritka hozzávaló.

Próbáljátok ki mindenféle-fajta módon, megéri kísérletezni!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ha szeretnél még izgi gasztrotartalmakat olvasni:

Címlapról ajánljuk

További cikkek