Melyik ecet mire jó? Megmutatjuk, hogyan fedezd fel őket!

Elvesztél a túlkínálatban? Érdemes mindegyikkel próbát tenni, segítünk, hogy mire használd őket!

Vagyunk páran úgy, hogy éléskamrában gyülekeznek a különböző fajtájú ecetek szép sorjában, felhalmozva. Megvettük őket egyszer, aztán azóta is dekkolnak a polcon, és várják, hogy kezdjünk velük valamit. Jó hírünk van, az ecetek időtállóak, és nem romlanak meg, itt az idő megismerkedni velük.

Az ecetek igazi sztárok lehetnek, ha megfelelően használod őket, szuper ételeket, salátákat lehet velük összepattintani, az ecetes-cukros salátaleven túl is bőven van élet!

Almaecet

Talán az egyik legnépszerűbb, amit fermentálással nyernek az alma cukraiból, és átalakítanak ecetsavvá. Bár az interneten előszeretettel terjesztik a gyógyhatását, ne dőlj be a fórumoknak, csodatevő, gyógyító hatása nincsen az almaecetnek. Az almaecet tartósításra kiválóan alkalmas, ha házi savanyúságot, ecetes uborkát szeretnél eltenni, nyugodtan támaszkodhatsz erre a jellegzetes illatú ecetre. Az eddig használt tipikus, zöld flakonos ecetsavat nyugodtan lecserélheted rá, sokkal finomabb eredményt kapsz végül! Az almaecettel grillezéshez, pulled porkhoz nagyon finom, pikáns szószok készülhetnek sok - sok chilivel, itt is lecserélheted a megszokott ecetet, a BBQ-szószokhoz pedig elengedhetetlen.

Fehér- és vörösborecet

Ne tévesszen meg az elnevezés, ezek az ecetek alkoholt már nem tartalmaznak, bár valóban borokból nyerik őket fermentálással. Tökéletesek salátaöntetek összetevőiként. Az olaj és ecet keverékéből álló öntetek nagyon jót tesznek a szervezetednek, ráadásul hihetetlenül finomak! ACukrot felejtsd el, vagy csak minimálisan adj ezekhez a dresszingekhez. Jamie Oliver ajánlásában három rész olajhoz egy rész ecet elegendő, amihez aztán a kedvenc ízesítőit adja: salottahagyma, fűszerek, fűszernövények, mustár, só, bors stb.

Rizsecet

Kissé édeskés ízű, és évszázadok óta használják tartósítószerként. A sushi alapvető kelléke, sőt, Japánban a sushi egy az egyben ecetes rizst jelent. Ha különlegeset készítenél, akkor salátaöntetként pici lekvárral, dijoni mustárral, salottahagymával és avokádóolajjal próbáld ki! Nem mindennapi keverék.

Balzsamecet

Olaszországból származik ez a tölgyfahordókban érlelt, mesteri ecet, amit minél tovább hagynak érni, annál édesebb és sűrűbb lesz a végeredmény. A színe is az érettsége szerint változik, minél sötétebb az ecet, annál karakteresebb az íz. Sokszor ajánlják fogyókúrázóknak, akik sok salátát esznek, mert kiválthatjuk vele az olaj használatát, önmagában is nagyszerű ízesítője a leveles zöldségeknek. A savanykás és édes ízeket remekül lehet vele kiegyensúlyozni, a szokásos zöldséges csirkesalátádat is feldobhatod vele.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...