Melyik ecet mire jó? Megmutatjuk, hogyan fedezd fel őket!

Elvesztél a túlkínálatban? Érdemes mindegyikkel próbát tenni, segítünk, hogy mire használd őket!

Vagyunk páran úgy, hogy éléskamrában gyülekeznek a különböző fajtájú ecetek szép sorjában, felhalmozva. Megvettük őket egyszer, aztán azóta is dekkolnak a polcon, és várják, hogy kezdjünk velük valamit. Jó hírünk van, az ecetek időtállóak, és nem romlanak meg, itt az idő megismerkedni velük.

Az ecetek igazi sztárok lehetnek, ha megfelelően használod őket, szuper ételeket, salátákat lehet velük összepattintani, az ecetes-cukros salátaleven túl is bőven van élet!

Almaecet

Talán az egyik legnépszerűbb, amit fermentálással nyernek az alma cukraiból, és átalakítanak ecetsavvá. Bár az interneten előszeretettel terjesztik a gyógyhatását, ne dőlj be a fórumoknak, csodatevő, gyógyító hatása nincsen az almaecetnek. Az almaecet tartósításra kiválóan alkalmas, ha házi savanyúságot, ecetes uborkát szeretnél eltenni, nyugodtan támaszkodhatsz erre a jellegzetes illatú ecetre. Az eddig használt tipikus, zöld flakonos ecetsavat nyugodtan lecserélheted rá, sokkal finomabb eredményt kapsz végül! Az almaecettel grillezéshez, pulled porkhoz nagyon finom, pikáns szószok készülhetnek sok - sok chilivel, itt is lecserélheted a megszokott ecetet, a BBQ-szószokhoz pedig elengedhetetlen.

Fehér- és vörösborecet

Ne tévesszen meg az elnevezés, ezek az ecetek alkoholt már nem tartalmaznak, bár valóban borokból nyerik őket fermentálással. Tökéletesek salátaöntetek összetevőiként. Az olaj és ecet keverékéből álló öntetek nagyon jót tesznek a szervezetednek, ráadásul hihetetlenül finomak! ACukrot felejtsd el, vagy csak minimálisan adj ezekhez a dresszingekhez. Jamie Oliver ajánlásában három rész olajhoz egy rész ecet elegendő, amihez aztán a kedvenc ízesítőit adja: salottahagyma, fűszerek, fűszernövények, mustár, só, bors stb.

Rizsecet

Kissé édeskés ízű, és évszázadok óta használják tartósítószerként. A sushi alapvető kelléke, sőt, Japánban a sushi egy az egyben ecetes rizst jelent. Ha különlegeset készítenél, akkor salátaöntetként pici lekvárral, dijoni mustárral, salottahagymával és avokádóolajjal próbáld ki! Nem mindennapi keverék.

Balzsamecet

Olaszországból származik ez a tölgyfahordókban érlelt, mesteri ecet, amit minél tovább hagynak érni, annál édesebb és sűrűbb lesz a végeredmény. A színe is az érettsége szerint változik, minél sötétebb az ecet, annál karakteresebb az íz. Sokszor ajánlják fogyókúrázóknak, akik sok salátát esznek, mert kiválthatjuk vele az olaj használatát, önmagában is nagyszerű ízesítője a leveles zöldségeknek. A savanykás és édes ízeket remekül lehet vele kiegyensúlyozni, a szokásos zöldséges csirkesalátádat is feldobhatod vele.

Ezeket olvastad már?

via HuffPost

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Városiak, fiatalok, mégis egy tanyán váltják valóra álmaikat –...

Miért dönt úgy egy informatikus és egy divattervező, hogy a nagyvárosi életet és karriert hátra hagyva egy óriási tanyán kezdenek újra mindent, életüket pedig a fenntartható gazdálkodásnak szentelik? A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának legújabb részében Juhász Anna és Goldmann Dávid a bekölcei Remény Farmon mutatták meg, hogy a csirketenyésztés is lehet emberséges, hovatovább környezetkímélő is. (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek