Spórolj! Takaríts ecettel!

Ecettel takarítani? Miért ne? Szinte az összes, jól ismert tisztítószer kiváltható valamilyen természetes alternatívával, az ecet pedig egyszerre több problémára is megoldást jelenthet!

Az ecet eddig jobbára csak a salátáinkban, illetve néhány étel megfőzésekor kapott helyet a konyhánkban. Eddig! Egyre többen fedezik fel ugyanis az ecet számos jó tulajdonságát, mely nemcsak ételkészítéskor, hanem a lakás rendben tartásakor is hasznunkra lehet! A sima, egyszerű, zöld flakonban kapható ecetsavról beszélünk – a következő tippekhez a húszszázalékos savtartalmú változatot javasoljuk. Bár az utóbbi időben kissé felment az ára, az a gyanúnk, hogy a gyártók is rájöttek, hogy sokkal többen használják az ecetet, mint eddig bármikor. Legfeljebb háromszáz forintba kerül egy liter ecet most a boltokban.

Mitől bio a bio? >>

De mire használjuk?

  • Az első számú kedvencünk lett a fürdőszoba takarításakor! Kiütéssel győzött le minden más fürdőszobai tisztítószert, amit eddig használtunk! Sok ezer forintot spórolhatunk úgy, hogy mellőzzük a mindenféle illatos fertőtlenítő, vízkőromboló szereket: hidd el, ecettel minden megoldható, még ha elsőre furcsának is hangzik. Csaptelepek, zuhanykabinok tisztításához azt javasoljuk, egy deci ecetet hígíts egy deci vízzel és töltsd szórófejes flakonba – tökéletes, nem pazarlós megoldás.
  • Mosásnál is hasznát vehetjük e csodaszernek: az öblítő is lehet természetes, ehhez egy rész vizet egy rész ecettel kell elkevernünk és az öblítőtartályba adagolni, majd hozzáadni pár cseppet a kedvenc illóolajunkból. Semmi ecetszag nem marad hátra (éppenséggel szagtalanítja a ruhákat), csak az általunk választott olaj mennyei aromája.
  • Ugye mindenki hallott már az ecet mosógépre gyakorolt pozitív hatásairól? Mindenféle vegyszert kiüt a nyeregből, és tökéletesen vízkőmentessé varázsolja a mosógép belsejét az ecetes átöblítés!
  • Ha ez nem lenne elég az érvekből, általános fel- és lemosószert is készíthetünk: a vödörbe öntsük az ecetet és meleg vízzel keverjük el. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően az egész lakást rendben tarthatjuk ezzel a módszerrel.
  • A konyhapultot nem szerencsés klóros tisztítószerekkel bombázni, mert nagyon rizikós ilyen erős kemikáliát alkalmazni ott, ahol az ételeink is készülnek nap mint nap. Viszont egy mutatós kis üvegben könnyen összeönthetjük a fönt már dicsért ecet és víz kombinációját (citrusolajjal a keverék szaga is könnyebben elviselhető), s biztonságban érezhetjük a munkafelületet: az ecet baktériumölő tulajdonsága révén rendben tartja a konyhánkat.

Mosogatószer házilag >>

NoSalty-tipp: Nem kell megijedni az ecet szagától! Biztos, hogy semmilyen kárunk nem származik a belélegzésétől, ellentétben a vegyszerekkel, bár az arra érzékenyek nyálkahártyáját irritálhatja, így ne alkalmazzuk töményen és alaposan szellőztessünk ki a használata után.

Az ÖkoSalty további hasznos cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Meleg előételek karácsonyra

Ha az első fogást sem hidegen tálalnád, akkor válasz valamilyen meleg előételt karácsonyra. Ezek alapból egy kicsit különlegesebbek, így biztosan elkápráztatod majd a vendégsereget velük.

Nosalty

További cikkek

Titkos, föld alatti bár nyílt az Andrássy úton

A W Budapest hotel alagsorában nyílt meg a szálloda sejtelmes hangulatú bárja, amely több fronton is biccent a főváros különleges történelme felé. Elfeledett titkok és misztikum, impozáns épületekről elnevezett koktélok várják a betérő vendégeket, érkezzenek akár az ajtón, akár az étterem mosdóján keresztül.