Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fűszerek, amelyek mindig legyenek a polcodon

Nem egy esetben azért hiúsul meg a főzés, mert útközben rájövünk, hogy nincs otthon olyan fűszerünk, amit a recept megkíván. Lista azokról, amik mindig legyenek a kamrában!

Az, hogy valaki milyen ételeket készít legszívesebben, nagyjából eldönti, milyen fűszereket tart otthon. Aki csak és kizárólag magyaros ételeket kíván, valószínűleg nem tart otthon kaffirlime-levelet, aki pedig él hal a japán konyháért, annak nincs feltétlenül raktáron provance-i fűszerkeverék. De ha szívesen játszunk az ízekkel, és nem akarunk leragadni egyetlen konyhánál – és a legtöbben azért így főzünk – , érdemes többfajta fűszert otthon tartani, hogy ne fordulhasson velünk elő, hogy fűszerhiány miatt nem tudunk elkészíteni egy random kiválasztott receptet.

Az alapdarabok

Só, bors, fűszerpaprika nyilván mindenkinél van otthon, de nem mindegy, hogy milyen. Sóból érdemes legalább két fajtát tartani, egy finom őrlésű tengerit, az asztalhoz és az egyszerű fűszerezéshez, valamint egy nagyszeműt, ami remek szolgálatot nyújt sóban sütéskor, vagy bizonyos péksüteményeknél. Borsból felejtsük el az őrültet – vegyünk szemeset, meg egy jó borsőrlőt. A szemes bors sokkal tovább megtartja az aromáját, és kevesebb is kell belőle, mint az őröltből. Ha pénztárcánk engedi, jó ha van otthon színes vagy rózsaborsunk – feldobhatjuk vele az ételeinket. Fűszerpaprikából egyszerre inkább kisebb adagokat vegyünk, mert hamar elveszítik az aromájukat és a színűket, különösen mert iszonyú nehéz jó minőségű fűszerpaprikát levadászni. A fokhagyma és a vöröshagyma a zöldséges kosárban legyen, ne por vagy krém formájában a hűtőben vagy a polcon – ezeket felejtsd el!

A klasszikusok

Babérlevél nélkül nincs élet, ez világos. Köménymag is jó, ha van otthon, természetesen ebből sem az őrölt verzió. Szerecsendióból szintén egészet érdemes venni, aztán reszeljük le. 

A zöldek

Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna  - ezek az alapvető zöldfűszerek, amelyeknek mindig kéne otthon lenni. Ha tehetjük, legyen otthon belőle friss! Az egyetlen babrás növény közülük a bazsalikom, a többit akár egy pici virágládában is átteleltethetjük a gangon vagy fedett teraszon, ahol nem fagy. Ha pedig nem készítünk heti rendszerességgel házi pestót, egy bokor bazsalikom a legtöbb konyhaablakba befér. A friss fűszerekkel ugyanaz a helyzet, mint a szemes borssal – ezerszer intenzívebb az ízük. Ráadásul gyakorlatilag a végtelenségig kitartanak, így spórolhatunk is. Azt meg már meg sem említem, milyen bosszantó tud lenni, mikor valami, amibe minden alapanyagot beletettünk, azért lesz ízetlen, mert a benne lévő fűszer elvesztette az erejét. Szóval a zöld akkor az igazi, ha friss!

A keletiek

Ebből nyugodtan tankolhatunk porokat, más formában ugyanis elég nehéz hozzájutni. Ha egy picit is izgat minket az indiai konyha, tartsunk otthon legalább egyfajta fűszerkeveréket, például garam masalát és valamilyen curryt. A kardamom nemcsak az indiai konyhában, hanem különböző édességekhez is felhasználható, őrölt kurkumával pedig csodaszép sárga színt adhatunk az ételeinkhez akkor is, ha nem akarjuk a curry jellegzetes ízét érezni. Az indiain kívül más konyhák is bőven használják a gyömbért, de itt jegyezném meg, hogy ebből is legyen otthon mindig. Természetesen nem a por, hanem a friss verzió. Nem túl drága, az íze utánozhatatlanul jobb, mint a poré, és ha aggódunk, hogy tönkremegy, mindig készíthetünk belőle teát. Az közel-keleti fűszerek közül igazi alapdarab a római kömény, de nem árt, ha van otthon korianderünk is. Chilit ugyanúgy használnak, mint a távol-keleti vagy a dél-amerikai konyhák, ha szeretjük a kissé csípős ízeket, szárított vagy őrölt formában, de ne felejtsük ki a chilipaprikát sem.

Az édesek

Nemcsak akkor jön jól a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, ha sütni akarunk, ezek a fűszerek rengeteg étel esetében nyújtanak jó szolgálatot. Mindegyikből érdemes darabosat, és ebben az esetben őröltet is tartani, hiszen sütemények tésztájába ebben a formában szükségesek. Ha kedveljük a krémeket, akkor legyen otthon egész vanília is – egészen más íze van, mint az aromának vagy az ízesített cukornak. 

Bármennyi fűszert is tartunk otthon, ne feledjük, hogy jó ételt csak minőségi, aromás fűszerrel lehet készíteni – félévente egyszer nézzük át a fűszerpolcot, nem járt-e le valami. Ha újat veszünk, csak akkor bontsuk fel, ha az előző végleg elfogyott, így elkerülhetjük, hogy a fűszeres doboz alján lévő öreg fűszer elrontsa az ételünket.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-12-18 19:25

Szia Nóra! Nagyon jól összeszedted a legfontosabb fűszereket, de a számomra nagyon fontos tárkony valahogy kimaradt. Nyáron a kertben szoktam szedni, de a friss tárkony nagyon erős a szárítotthoz képest, vigyázni kell vele. Sok féle ételbe illik, nagyon jellegzetes ízt ad. Szia Zsuzsa.

szl15
szl15 Mon, 2014-12-15 12:58

Nálunk is téglaporral keverték valamikor...vagy most is még? Kárpátalján lakom. De találtam egy nagyon klassz nénit, akinél a p.paprika kitűnő, a húgomnak is innen viszem Pestre! :)
üdv mindenkinek!

witch
witch / witch Thu, 2014-12-11 14:14

Szia Dacota!
Szoval nem csak ide van kikuldve a sz@r pirospaprika? Van egy nagyon kedves roman csalad, akiknel ez a kerdes merult fel, hogy en milyen paprikat hasznalok? Amikor mondtam, hogy nem magyart, az asszonyka meglepodott, mert o soha nem mondana rosszat semmire, inkabb nem szol semmit. Na, en meg nem vagyok szegyenlos, elmondom amit gondolok, de az tiszta leeges, hogy a magyar cimeres, nemzeti szinu, szep kis femdobozba csomagolt "magyar" fuszerrol le kell beszeljek mindenkit. Itt nincs osszehasonlitasi alap, de en tudom, hogy nem ilyennek kene lennie.

L♥ve, witch

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2014-12-11 16:45

Szia witch!

Mikor költöztél ki? :) Mert itthon is már nagyon nehéz tisztességes paprikát kapni...le kell vadászni egy jó termelőt, mert rengeteg a narancsszínű, ízetlen szemét sajnos. :(
Puszi!
Nóra

witch
witch / witch Thu, 2014-12-11 20:18

Juj, az nagyon reg volt, lehet Te meg nem is eltel. :o) A lanykam itt nott fel es most volt a 23. szuletes napja, huh, de oreg mar.
Egyszer azt olvastam, hogy teglaport raktak otthon a csomagokba, ez igaz?

L♥ve, witch

vmzsuzsa
vmzsuzsa Thu, 2014-12-18 19:18

Szia witch! A kérdésedre kéretlenül válaszolok. A téglapor is igaz volt, de az legalább nem okozott semmi betegséget, "csak" csaltak. Pár évvel ezelőtt azonban miniumot (ólom tartalmú piros festék) kevertek a pirospaprikába. Hogy milyen következményei voltak, arról már nem írt az újság. Természetesen ez nem gyári termék volt, hanem "őstermelői". Évekig nem mertem a piacon pirospaprikát venni, pedig a gyári teljesen szintelen és ízetlen volt. Most találtam egy megbízható termelőt, így tudok szép piros pörköltet főzni. Egy kis adalék Magyarországról. Szia Zsuzsa.

witch
witch / witch Thu, 2014-12-18 20:20

Szia Zsuzsa!
Te jo eg, hat az nagyon veszelyes, azt hiszem a nyomdaszok kozt is az a mereg szedi az aldozatokat.
Nalunk a spanyol paprika az ami gyonyoru piros, de ha nem lenne eleg es az etel engedi, egy kis suritett paradicsommal feltuningolom.
udv:witch