Mi az a kombucha, és mit érdemes tudni róla?

Sok állítás hangzik el a kombucha egészségügyi előnyeiről, de vajon mit mond a tudomány?

A kombucha teagomba ősi gyógyír. A neve ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, melynek  élő organizmusai megerjesztik az édes teát. Azok számára, akik először próbálják, a tea furcsa ízű lehet: savanyú almaborhoz hasonlítják, ecetes jelleggel. A kombuchát Kínában már több mint 2200 évvel ezelőtt ismerték méregtelenítő és energizáló tulajdonságai miatt. A kereskedelmi útvonalak bővülésével Oroszországba, majd más kelet-európai területekre is megérkezett.

A kombucha probiotikum, baktériumok és élesztőgombák alkotják. Sokan egészségmegőrző és gyógyhatású készítményként ismerik, viszont az ezt igazoló klinikai vizsgálatok még nem születtek meg, így minderre nincsen szakmai bizonyíték. A népi gyógyászat szerint erősíti az immunrendszert, hidratál, segít elmulasztani a puffadást, javítja az emésztőrendszer hatékonyságát. Gazdag enzimekben, organikus savakban és B-vitaminban. Van benne glükozamin, ami az ízületek egészségét támogatja. Méregtelenítőként is emlegetik, állítólag csökkenti a vérnyomást és a cukorbetegség elleni védelemben is szerepe lehet.

Emberi vizsgálatok során nem tesztelték a kombucha egészségre vonatkozó hatását. Laboratóriumi keretek között állatkísérleteket végeztek, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy az italnak antimikrobiális, antioxidáns, rákellenes és cukorbetegség elleni tulajdonságai lehetnek. Az állatokkal végzett kutatások során arra jutottak a szakértők, hogy a kombucha alkalmas lehet a gyomorfekély és a magas koleszterinszint kezelésére, és méregtelenítőként is működhet.

A kombuchában lévő DSL nevű vegyi anyag talán a legfontosabb összetevője. A DSL képes gátolni egy fontos enzimet, a β-glükuronidázt, amelynek szerepe lehet a rák növekedésében. A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a kombucha egészségügyi tulajdonságai valószínűleg hasonlóak a teához és az erjesztett ételekhez. Az ajánlott mennyiség belőle napi 1,5 dl, ha túl sokat iszunk, az gyomorégést okozhat.

Ezeket olvastad már?

A tea ezer arca

Tudtátok, hogy a teát használhatjuk ételek füstölésére, színezésére és ízesítésére is? Zöld és fekete teás receptjeink következnek!

admin

Tea: hagyomány és újdonság

Egy elkötelezett cég a kulturált teafogyasztás szolgálatában. Célkitűzése a több száz éves hagyományok megtartása mellett a 21. századi igények kielégítése. (x)

Nosalty

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legfinomabb füstös kence a kenyeredre, az erdélyi zakuszka

Az erdélyi konyha egyik emblematikus fogása, itthon sok helyen ismert, de kevésbé elterjedt finomság, szemben a padlizsánkrémmel. Ez a csodálatos, krémes zakuszka, amelyet ilyenkor ősszel kell nagy mennyiségben készíteni, hogy aztán egész télen remek reggelik, vacsorák alapja, húsos és zöldséges ételek kísérője, tészták feltétje legyen.