Nosalty Logó

Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Zöldborsóleves 11. - karajcsonttal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 263 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1048 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 30 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    475.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    218 mg
  • Nátrium
    67 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    619.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    405 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    113 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    232 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    145 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1291 micro
  • β-karotin
    4223 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    644 micro
  • Lut-zea
    3880 micro
Összesen 263 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.9 g

Zsír

  • Összesen
    33.9 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1902.2 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    395 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    319 mg
  • Foszfor
    871 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    2477.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1621 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    451 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    926 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    578 micro
  • Kolin:
    209 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5166 micro
  • β-karotin
    16890 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    15520 micro
Összesen 1048 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Lut-zea
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    57 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    155 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    77 micro
  • Lut-zea
    465 micro
Összesen 30 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A borsót kifejtjük,arépát-zöldségetfelkarikázzuk, a karalábét kisebb kockára felvágjuk,a petrezselyem zöldjétfinomra vágjuk.
  2. A csontokat alaposan megmossuk, hogy ne legyen szilánkos.
  3. A zsírt egy nagy fazékban, amibe minden bele fog férni, felforrósítjuk, a répát, zöldséget rádobjuk, és kevergetve addig pirítjuk, míg a zsír kissé elszíneződik a répától.
  4. Most az egészet meghintjük a liszttel, és addig kevergetjük, míg a liszt átpirul.
  5. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk az őrölt paprikával, elkeverjük. Hozzáadjuk a petrezselyem zöldjének jó felét, ezt is elkeverjük, és felöntjük 1 liter hideg vízzel, jól elkeverjük.(Tkp. rántást készítettünk a zöldséggel együtt.)
  6. Visszatesszük a tűzre, beleöntjük a borsót, a karalábét, beletesszük a karajcsontokat. Még annyi vizet öntünk alá, hogy jó sűrű maradjon (kb. még fél litert).
  7. Ízesítjük az egészben hagyott, debevágottparadicsommal, néhány karika paprikával, sóval, borssal.
  8. Élénk lángon felforraljuk. Ne hagyjuk magára, mert a liszt miatt felhabzik, és kifuthat.
  9. A lángot kicsire vesszük, és fedő alatt az egészet puhára főzzük.
  10. Tálaláskor meghintjük a maradék petrezselyem zöldjével.
  • Elkészítettem: 1001 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 58
  • Össznézettség: 13941
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 25.

Ajánló

Ha kiettük belőle a csontot, de még maradt levesünk, tehetünk bele apró tésztát vagy nokedlit is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

koszider 91 recept

A zöldborsóleves (de más leves is) szerintem akkor jó, ha megáll benne a kanál. (Persze, nem a rántástól, hanem a zöldségtől.) A karajcsonttól meg különösen jó íze lesz, nem beszélve a csont leszopogatásáról. Ezért én egyben veszem a karajt, és magam csontozom ki. Miután ügyetlen vagyok, sok hús marad rajta, de most épp erre van szükség. A többi zöldséglevest is így készítem (zöldség zsírban megfuttat, liszttel meghint), és nem utólag berántva, mert sokkal egyszerűbb.

Hozzászólások

Ibóka

Kedves koszider! Összes receptedet megnézve megállapitottam, hogy szereted a zöldborsót. (Én is) :) A borsólevest mi is igy készitjük, a karajt kivéve. Mindenesetre jól hangzik, legközelebb igy készitem. Úgyis annyi csontocska hányódik a fagyasztóban sorsára várva........

koszider

Kedves Ibóka! Igen, nagyon szeretem a zöldborsót, meg a babot, a karfiolt, a karalábét, a sóskát - vagyis a kerek és a lyukas zöldségeket egyaránt (Gombóc Artúr után, szabadon). Meg azt hiszem, mindent, amit ezen az éghajlaton enni szokás, magyarán bélgép vagyok. (Kivéve nyúl és kecske - kóstoltam és nagyon nem ízlett.) Máskülönben a zöldborsó levesbe a karajcsont nagyszer?en illik, ahogy a csirkeszárnyat is csak ajánlani tudom! Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek