Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Waterzooi - gyors csirkeleves

Waterzooi - gyors csirkeleves
Waterzooi - gyors csirkeleves
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A waterzooi receptje Belgium északi részéről, Gentből származik. A nevében rejlik egy holland szó: „zooien“, melynek jelentése: főzni. A 16. században nagy népszerűségnek örvendett, de kiállta az idő próbáját, így ma is találkozhatunk vele a helyi étlapokon. Eredetileg tengeri és édesvízi halakkal készítették, mára a csirkés változat sokkal népszerűbb. Erről is szól egy legenda, miszerint a Gent körüli folyók olyan szennyezetté váltak, hogy a halak kipusztultak vagy elmenekültek belőlük, ezért váltottak a helyiek, és kezdték el csirkemellel készíteni ezt a zöldségekben bővelkedő ragulevest.

Alapjáraton: hagyma, póré, sárgarépa, zeller, burgonya és zöldfűszerek, mint: petrezselyem, kakukkfű, zsálya és babérlevél kerültek a hal mellé. Ez az összeállítás a mai napig nem változott, csak a hal cserélődött fel csirkehúsra. Ennek mi, anyukák, természetesen nagyon örülünk, mert a legtöbb gyerek sikítva menekül, ha halat lát a levesében, és mi is megnyugodhatunk, hogy nem nyelnek le egy szálkát sem.

És, hogy mi a különbség egy magyar raguleveshez képest? Nincs benne citrom, az alapanyagok nagyobb darabokban, étteremben pedig julienne-re vágva sorakoznak a tányérokon. Ezt az izgalmas küllemet én is megpróbáltam reprodukálni, és az eredetileg téli levesből egy tavaszi finomságot rittyentettem.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Hét közben gyorsan elkészíthető vacsi, rusztikus kenyérrel egy tunkolható húsos-zöldséges egytálétel.  Színesíthetjük bébispenótlevelekkel, esetleg párolt, majd lepirított kelbimbóval.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A póréhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk, a szár zöldebb részéből egy 5 cm-es darabot julienne-re vágunk, ezt félretesszük.
  2. A csirkét megmossuk, tisztítjuk és apró kockára vágjuk.
  3. Az aprított pórét lábasban egy kanál vajon megfuttatjuk, ebbe forgatjuk a csirkecsíkokat, sózzuk, borsozzuk, és kifehéredésig keverjük, majd felöntjük vízzel. Ekkor ízesítsük szerecsendióval, sáfránnyal, zsályával, kakukkfűvel, babérral ízlés szerint, és alacsony lángon főzzük tovább, úgy 15 percig.
  4. Közben a többi zöldséget megtisztítjuk: a répát vékony hosszú csíkokba vágjuk (néhányat még vékonyabbra, julienne-re), az újkrumplit, ha nem tisztított, megpucoljuk, a zellerszárat vastagabb karikára vágjuk.
  5. A petrezselymet, újhagymát és a zellerlevelet nagyon apróra vágjuk, félretesszük a tálaláshoz.
  6. Ha már majdnem megpuhult a hús, mellétesszük az újkrumplikat egyben, a zellerkarikákat és a sárgarépa csíkokat, lefedve alacsony lángon tovább főzzük úgy 5-8 percig.
  7. Egy kicsi tálban, habverő segítségével (rugós keverő a legjobb) kikeverjük a tojássárgáját úgy, hogy a tejszínt lassanként csepegtetjük bele, majd egy-két merőkanál levest adagolunk hozzá.
  8. Amikor kissé megpuhultak a zöldségek, de még roppanósak, a leveshez keverjük a tejszínes tojást, amivel 1-2 percig óvatosan, kevergetve beforraljuk. Egyből lehúzzuk a tűzről az edényt, és a babérleveleket kivesszük a levesből.
  9. A julienne-re vágott sárgarépát és pórét egy kevés vajon serpenyőben átpirítjuk.
  10. Tálaláskor mélytányérokba merjük a levest, megszórjuk a frissen aprított újhagyma-zellerlevél-petrezselyem keverékkel, díszítjük vajban pirított zöldségekkel és friss kakukkfűlevelekkel. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 775
elküldve: 5
receptkönyvben: 335
elkészítve: 24/24
Facebookon megjelent: 1

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
287 recept

receptjellemzők

konyha: belga
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges csirkeleves, tejszínes-zöldséges csirkeleves

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

D_Alexandra
D_Alexandra Tue, 2018-09-11 14:40

Kedves Gréta!
Már régóta kerestem egy jó csirkemelles raguleves receptet, valamiért ez szimpinek tűnt és elkészítettem. Alapból nem szeretjük a halványító zellert, de ez a leves csodálatos! Ebben a formában a zeller is fogyasztható. :D A férjem is imádta, pedig nagy szó, ha ízlik neki valamilyen leves. :) Nagyon köszönjük!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2018-09-12 15:46

Kedves Alexandra!
Nekünk is nagy kedvencünk ez a leves, gyakran készítjük, sőt, nagyon sok ismerősöm és kollégám is kipróbálta már, akik ugyancsak kedvelték. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, megosztottam veletek, és legfőképpen annak, hogy nektek is ízlik. Egészségetekre! üdv, G

morzsamorzsa
morzsamorzsa Mon, 2015-05-11 08:54

Kedves Gréta!
Múlt héten hirtelen felindulásból vettem egy csomag halványító zellert, csak otthon gondolkodtam el, hogy hoppá, ebből mi lesz? Két napja foglalkoztatott a kérdés, amikor belebotlottam ebbe a receptbe. Hát jobb dolog nem is történhetett volna; sem a zellerrel, sem velem :)
Isteni lett a leves a finoman roppanó zöldségekkel, a csodás fűszerekkel (bár sáfrányt nem kaptam, jobb híján kurkumával pótoltam) és a gyenge csirkehusival.
Friss/fiatal háziasszonyként még kissé tartok a leveskészítéstől, de ez a pozitív tapasztalat egy kicsit lecsípett a félelmeimből :) Köszönet érte!
Üdv, Nóra

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2015-05-13 12:07

Kedves Nóra! Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a sikeres sztorit, így sokan mások is szívesen belefognak a waterzooi elkészítésébe! Sáfrány helyett legközelebb tehetsz bele sáfrányos szeklicét, ez sokkal olcsóbb és gyakrabban előfordul a boltok polcain. Örülök, hogy ízlett, üdv, Gréti

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Wed, 2015-05-06 20:13

Nagyon finom és, mivel a sárgarépát vékonyra kell szelni, gyorsan elkészül. Az újkrumplinak és a zellerszárnak tényleg nem kell sok idő, a répával egyszerre puhul meg. Köszi, már én is láttam, hogy hiányzik az újkrumpli, de csak most tudtam pótolni, friss a dolog, mai recept! Üdv, G

409
csirkemell filé 30 dkg
póréhagyma 1 db
sárgarépa 1 nagy db
újkrumpli 40 dkg
halványító zeller 4 közepes szár
vaj 2 ek
víz 1 l
habtejszín 200 ml
tojássárgája 1 db
petrezselyem 1 csokor
újhagyma 2 közepes db
zellerlevél 2 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szerecsendió 1 csipet
sáfrány 1 csipet
babérlevél 4 db
zsálya 2 csipet
kakukkfű 1 szál