Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vörösboros lábszárpecsenye

Vörösboros lábszárpecsenye
Vörösboros lábszárpecsenye
165 perc / előkészület: 45 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg marhapofát szerettem volna készíteni, de mire a henteshez eljutottam, elfogyott... :( Miután a lábszár hasonlít leginkább a pofához, ezért megpróbáltam azzal, az eredmény pedig egészen fantasztikus lett. Nagyon hasonló az olasz osso-bucco-hoz, még ha a csont nincs is a húsban. Bár az ízesítése nyilván eltérő, azonban jellege és állaga is igencsak közeli. Aki szereti a szaftos húsokat, annak elkészíteni kötelező.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Köretként szalonnás-gombás árpagyöngy rizottót készítettem mellé, de remek választás lehet akár egy burgonyapüré vagy serpenyős zöldségek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a lábszárt egészben vásároljuk meg. A legjobb, ha még csonttal együtt van. Ha nincs, az sem baj, de mindenképpen egy darabban lévő húst vásároljunk. A csontozott lábszárt először hajtsuk össze, mint egy roládot, majd zsinórral kössük körbe kb. 2 centinként. Fontos, hogy a kötözéskor minden egyes kötést külön zsinórral végezzük, máskülönben szeleteléskor elvágjuk, és oda a formázás. Amikor a hurkokkal kész vagyunk, és megformáztuk a húst, a zsinórok között vágjuk egyforma szeletekre. Ha a zsinór ilyenkor elcsúszik kissé, semmi gond, igazítsuk meg. A hússzeleteket alaposan sózzuk, borsozzuk. Nem szabad spórolni, és nem kell megijedni, vastag szelet húsokról van szó, utólag már nem kapunk megfelelő ízt.
  2. A hagymát vágjuk finomra, a többi zöldséget tetszőlegesen aprítsuk fel kisebb szeletekre, vagy darabokra.
  3. Egy magas falú nagyobb serpenyőt tegyünk a lángra, forrósítsunk benne zsírt, majd a hússzeleteket süssük elő szép pirosra mindkét oldalukon. Ha megvagyunk, tegyük a húsokat egy tálra, a visszamaradt zsiradékban pedig pirítsuk meg a zöldségeket. Amikor már aranyszínűre pirultak, adjuk hozzá a kakukkfüvet és a cukrot, karamellizáljuk, majd keverjük hozzá a paradicsompürét. Pirítsuk rozsdabarnára, és öntsük fel a borral. Ízesítsük kevés sóval és borssal.
  4. Forraljuk el az alkoholt, majd öntsünk hozzá marha alaplevet, és tegyük vissza a hússzeleteket. A tányérra kifolyt húslét is bátran öntsük a serpenyőbe, majd ízesítsük zúzott fokhagymával. Ezután tegyünk fedőt a serpenyőre, és rakjuk előmelegített 180 fokos sütőbe. Kb. 2 óra alatt készül el a hús, azonban húsz-harminc percenként ellenőrizni kell a levet, pótoljuk marha alaplével folyamatosan.
  5. Amikor a hús már teljesen puha, vegyük ki a serpenyőből, a szaftot pedig szűrjük le. Gyorsforraló edényben forraljuk be, majd adjunk hozzá egy kevés vajat. Ha kész a pecsenyelé, tálalhatjuk az ételt. A hús tetszés szerint szeletelhetjük, vagy rusztikusan nagyobb darabokra is vághatjuk. Ízlés szerinti körettel kínáljuk, a pecsenyelével meglocsolt a húsokat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 2400 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 2 498
elküldve: 0
receptkönyvben: 48
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
költség egy főre: nem olcsó receptek
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pecsenye marhalábszárból, marhapecsenye, zöldséges marhapecsenye

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

pek.eszter
P.Eszter / pek.eszter Mon, 2016-02-01 17:25

most készült el, a végén a zöldségeket a szafttal leturmixoltam és kicsit besűrtítettem.
szuper! nagyon finom!

482
marhalábszár 80 dkg
vöröshagyma 2 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
zeller 0.5 közepes db
fehérrépa 1 közepes db
fokhagyma 2 gerezd
vörösbor 1.5 dl
marha alaplé 1 l
kakukkfű 1 ek
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
sűrített paradicsom 50 g
nádcukor 1 ek
vaj 3 dkg
sertészsír 2 ek