r
Nosalty Logó

A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 630 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3776 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 79 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1148.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    596 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1685 micro
  • β-karotin
    4411 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    932 micro
Összesen 630 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    311.1 g

Zsír

  • Összesen
    170.6 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    964 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6889.2 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    3574 mg
  • Nátrium
    1454 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    248.5 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2529.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2964 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    427 mg
  • D vitamin:
    93 micro
  • K vitamin:
    427 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    114 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    966 micro
  • Kolin:
    1165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    10113 micro
  • β-karotin
    26463 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    5592 micro
Összesen 3776 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    213 micro
  • β-karotin
    557 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    54 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 79 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az egész tyúkot, a marhafartőt és a csontot, a tyúkaprólékot hideg vízben főzni kezdjük a vöröshagymával, fokhagymával és az egész borsszemekkel. Amikor felforrt, és elkezd habozni, további 30 percig nagyon lassan, gyöngyözve főzzük tovább, hagyjuk elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenénk.
  2. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk el őket hosszában, majd adjuk hozzá a leveshez. Ízesítsük sóval, majd legalább három és fél órán át, alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
  3. A főzési idő lejárta után nagyon óvatosan emeljük ki a tyúkot (és a marhadarabokat) a levesből, a húst fejtsük le a csontokról, és szedjük kisebb darabokra vagy szálakra. A zöldségeket szintén nagyon óvatosan szedjük ki a léből (ügyelve arra, nehogy összetörjenek), majd szeleteljük vagy vágjuk julienne-re őket (a sárgarépát és a fehérrépát). A levest szűrjük le, majd (ízlés szerint az aprólékkal) és a felszeletelt zöldségekkel együtt adjuk a leveshez.
  4. Tálaljuk enyhén sós vízben főtt cérnametélttel vagy eperketésztával, szórjuk meg friss, finomra aprított petrezselyemzölddel. A lefejtett marhahúst ecetes tormával kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 168
  • Tegnapi nézettség: 13
  • 7 napos nézettség: 133
  • Össznézettség: 10273
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 15.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves
Hering András 146 recept

Fontos leszögeznünk, hogy ez csak a majdnem eredeti Újházi-húsleves receptúrája, mivel névadója, Újházi Ede (század eleji színészlegenda és főzőmester) Magyar Elek 'Az Ínyesmester szakácskönyvében' lejegyzett receptje szerint a leves eredetileg nem is tyúkból, hanem kakasból készül. Főzési tanácsa szerint pedig „minél több kakastaréj és kakashere fő a levesbe, annál jobb lesz". Napjainkban már tyúkból, csirkéből, pulykából is készítik a híres magyar húslevest, melyet a legtöbben Újházi-tyúkhúslevesként ismernek. Most az eredeti receptúrához feltehetőleg legközelebb álló, 'Az ínyesmester szakácskönyve" alapján készített receptúrát mutatom meg nektek. Én ezúttal kakas helyett – az ismertté vált nevéhez hűen - tyúkból főztem meg Újházi húslevesét.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek