r
Nosalty Logó

A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Hering András
A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 630 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 3776 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 79 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.8 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1148.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    596 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    421.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    71 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    194 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    1685 micro
  • β-karotin
    4411 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    932 micro
Összesen 630 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    311.1 g

Zsír

  • Összesen
    170.6 g
  • Telített zsírsav
    52 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    964 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6889.2 g
  • Cink
    39 mg
  • Szelén
    343 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    695 mg
  • Foszfor
    3574 mg
  • Nátrium
    1454 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    248.5 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    57 mg

VÍZ

  • Összesen
    2529.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2964 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    11 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    427 mg
  • D vitamin:
    93 micro
  • K vitamin:
    427 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    114 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    966 micro
  • Kolin:
    1165 mg
  • Retinol - A vitamin:
    338 micro
  • α-karotin
    10113 micro
  • β-karotin
    26463 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    2576 micro
  • Lut-zea
    5592 micro
Összesen 3776 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    145.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    213 micro
  • β-karotin
    557 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    54 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 79 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az egész tyúkot, a marhafartőt és a csontot, a tyúkaprólékot hideg vízben főzni kezdjük a vöröshagymával, fokhagymával és az egész borsszemekkel. Amikor felforrt, és elkezd habozni, további 30 percig nagyon lassan, gyöngyözve főzzük tovább, hagyjuk elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenénk.
  2. A zöldségeket tisztítsuk meg, vágjuk el őket hosszában, majd adjuk hozzá a leveshez. Ízesítsük sóval, majd legalább három és fél órán át, alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
  3. A főzési idő lejárta után nagyon óvatosan emeljük ki a tyúkot (és a marhadarabokat) a levesből, a húst fejtsük le a csontokról, és szedjük kisebb darabokra vagy szálakra. A zöldségeket szintén nagyon óvatosan szedjük ki a léből (ügyelve arra, nehogy összetörjenek), majd szeleteljük vagy vágjuk julienne-re őket (a sárgarépát és a fehérrépát). A levest szűrjük le, majd (ízlés szerint az aprólékkal) és a felszeletelt zöldségekkel együtt adjuk a leveshez.
  4. Tálaljuk enyhén sós vízben főtt cérnametélttel vagy eperketésztával, szórjuk meg friss, finomra aprított petrezselyemzölddel. A lefejtett marhahúst ecetes tormával kínáljuk.
  • Receptkönyvben: 193
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 99
  • Össznézettség: 13089
  • Feltöltés dátuma: 2022. szeptember 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A (majdnem) eredeti Újházi-tyúkhúsleves
Hering András 166 recept

Fontos leszögeznünk, hogy ez csak a majdnem eredeti Újházi-húsleves receptúrája, mivel névadója, Újházi Ede (század eleji színészlegenda és főzőmester) Magyar Elek 'Az Ínyesmester szakácskönyvében' lejegyzett receptje szerint a leves eredetileg nem is tyúkból, hanem kakasból készül. Főzési tanácsa szerint pedig „minél több kakastaréj és kakashere fő a levesbe, annál jobb lesz". Napjainkban már tyúkból, csirkéből, pulykából is készítik a híres magyar húslevest, melyet a legtöbben Újházi-tyúkhúslevesként ismernek. Most az eredeti receptúrához feltehetőleg legközelebb álló, 'Az ínyesmester szakácskönyve" alapján készített receptúrát mutatom meg nektek. Én ezúttal kakas helyett – az ismertté vált nevéhez hűen - tyúkból főztem meg Újházi húslevesét.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!