Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gyöngytyúk húsleves

Gyöngytyúk húsleves
Gyöngytyúk húsleves
280 perc / előkészület: 30 perc főzés: 250 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gyöngytyúk leves szinte semmiben sem különbözik elkészítési módjában az egyszerű csirkétől, de attól fényévekkel ízletesebb! Ma már sok piacon, magánhentesnél be lehet szerezni a gyöngytyúkot, semmivel sem drágább, mint csirketársa. Ha valaki egyszer gyöngytyúkból főz húslevest, soha többé nem akar majd másból csinálni! Gyönyörű sárga, tiszta, ízekkel teli leves fő belőle. UI: A gyöngytyúkért köszönet Valinak! :)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kész gyöngytyúkot részekre szedjük (comb, szárny, láb, mell, farhát, nyak), és hideg vízben jól megmossuk. Egy nagy leveses fazék aljára helyezzük mindet.
  2. A zöldségeket meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk, majd mindent nagyobb darabokra vágunk. A vöröshagymának csak a külső burokleveleit távolítjuk el, és a bajuszát vágjuk le óvatosan. A belső, véknyabb de még buroklevelet ne vegyük le, mert az összetartja a hagymát, így nem ázik szét főzés közben! A fokhagymát nem kell aprítani. A zellerről csak egy kevés zöld kell! Miután mindent jól megmostunk, mindent a húsra halmozunk.
  3. Felengedjük vízzel (ez ekkora mennyiségnél 3-4 liter is lehet). Két teáskanál sót és 10-20 egész borsot (ízlés szerint, én a 20-ra szavazok) teszünk még bele. Közepes lángon addig melegítjük, míg gyöngyözni nem kezd, majd ekkor takarékra vesszük, lefedjük, és 4-5 órát főzzük. Így lesz a lehető legfinomabb a leves! A keletkező habot, aki nem szereti, főzés közben kiszedheti, én elkavarom, és magától teljesen kitisztul pár perc alatt. Maradjon csak minden a levesben! Negyed óránként óvatosan kavarjuk át a levest. Az utolsó egy órában tesszük csak bele a 2-3 db babérlevelet, majd fél óra múlva ki is vesszük azokat, csak egy kis illatot adjon a levesnek. Ekkor tesszük bele a 2-3 késhegynyi őrölt szerecsendiót is.
  4. A végén még biztosan kell majd sózni, ekkor gyakran kóstolgassuk, és fokozatosan sózzuk az ideális szintre! Végül kivesszük a gyöngytyúk részeket, a zöldséget, leszűrjük a levest, és innentől ki hogy szereti, cérnametélttel, zöldséggel, hússal, azt lehet bele szedni, ami tetszik.
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 560
elküldve: 3
receptkönyvben: 40
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Kozma Gábor

Mióta szakács: 2011.02.04.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
fogyókúra: AB0 diéta – A vércsoport
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

tyúkhúsleves, húsleves gyöngytyúkból, gyöngytúkleves

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vadgesztenye
vadgesztenye Sun, 2013-09-22 21:43

kedves Gábor
Igazán jó a levesed, vöröshagyma héja szép színt a a levesnek. A leves habja nem más mint a kioldódott fehérje, ami nem rossz. Én nem keverném föl , mert az edény aljára lerakódik nagyon lassú főzésnél. A főzés befejeztével pár kanál hideg vizet adunk hozzá, ezzel a leves "sokkot" kap, és kicsapóik a fehérje. Ajánlatos a levest pihentetni ilyenkor az ízek jobban összeérnek. A babérlevél nekem kicsit sok. Nagyon eltaláltad a hozzávalók arányait ehhez a leveshez. Kicsit "vadabb" baromfi a gyöngytyúk. Gratulálok! Erzsi

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2013-01-03 14:41

Kedves Gábor,
sajna a gyöngytyúknak jelenleg az ára 2500 Ft. körül mozog:( Nemrég néztem meg a madaras hiper-szuperban. A piacon még drágább. Viszont abban tökéletesen igazad van, sokkal finomabb mint a csirkéből készült leves. Aromásabb, ízletesebb. Egyéni véleményem, én a habozástól nem tekintenék el, szerecsendiót is kihagyom, de ettől függetlenül klassz a levesed:) Gratula (azé a levescsészébe egy kis húsit is tegyél, hogy azt is megszemlélhessük:D) Üdv, Gabi

217
gyöngytyúk 1 db
sárgarépa 5 közepes db
fehérrépa 3 közepes db
zeller 1 közepes db
karalábé 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 6 gerezd
tv paprika 1 db
petrezselyem 1 csokor
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 0 ízlés szerint
szerecsendió 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
víz 4 l