r
Nosalty Logó

Gyöngytyúk húsleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Gyöngytyúk húsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1729 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 27 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    54 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    695.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    424 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    117 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    1549 micro
  • β-karotin
    3998 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    463 micro
Összesen 217 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    191.2 g

Zsír

  • Összesen
    51.2 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    553 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4340.6 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    132 mg
  • Kálcium
    660 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    435 mg
  • Foszfor
    1860 mg
  • Nátrium
    1222 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    5564.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3390 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    335 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    935 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    66 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    398 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    209 micro
  • α-karotin
    12395 micro
  • β-karotin
    31980 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    3702 micro
Összesen 1729 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 94% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    0.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    68.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    88 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    54 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    196 micro
  • β-karotin
    506 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 27 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kész gyöngytyúkot részekre szedjük (comb, szárny, láb, mell, farhát, nyak), és hideg vízben jól megmossuk. Egy nagy leveses fazék aljára helyezzük mindet.
  2. A zöldségeket meghámozzuk, a paprikát kicsumázzuk,majd mindent nagyobbdarabokra vágunk. A vöröshagymának csak a külső burokleveleit távolítjuk el, és a bajuszát vágjuk le óvatosan. A belső, véknyabb de még buroklevelet ne vegyük le, mert az összetartja a hagymát, így nem ázik szét főzés közben! A fokhagymát nem kell aprítani.A zellerről csak egy kevés zöld kell! Miután mindent jól megmostunk, mindent a húsra halmozunk.
  3. Felengedjük vízzel (ez ekkora mennyiségnél 3-4 liter is lehet). Két teáskanál sót és 10-20egész borsot (ízlés szerint, én a 20-ra szavazok) teszünk még bele. Közepes lángon addig melegítjük, míg gyöngyözni nem kezd, majd ekkor takarékra vesszük, lefedjük, és 4-5 órát főzzük. Így lesz a lehető legfinomabb a leves! A keletkező habot, aki nem szereti, főzés közben kiszedheti, én elkavarom, és magától teljesen kitisztul pár perc alatt. Maradjon csak minden a levesben! Negyed óránként óvatosan kavarjuk át a levest. Az utolsó egy órában tesszük csak bele a 2-3 db babérlevelet, majd fél óra múlva ki is vesszük azokat, csak egy kis illatot adjon a levesnek. Ekkor tesszük bele a 2-3 késhegynyi őrölt szerecsendiót is.
  4. A végén még biztosan kell majd sózni, ekkor gyakran kóstolgassuk, és fokozatosan sózzuk az ideális szintre! Végül kivesszük a gyöngytyúk részeket, a zöldséget, leszűrjük a levest, és innentől ki hogy szereti, cérnametélttel, zöldséggel, hússal, azt lehet bele szedni, ami tetszik.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 50
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 47
  • Össznézettség: 60549
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 03.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A gyöngytyúk leves szinte semmiben sem különbözik elkészítési módjában az egyszerű csirkétől, de attól fényévekkel ízletesebb! Ma már sok piacon, magánhentesnél be lehet szerezni a gyöngytyúkot, semmivel sem drágább, mint csirketársa. Ha valaki egyszer gyöngytyúkból főz húslevest, soha többé nem akar majd másból csinálni! Gyönyörű sárga, tiszta, ízekkel teli leves fő belőle. UI: A gyöngytyúkért köszönet Valinak! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!