Melyik hússal a legjobb a húsleves? Most megmutatjuk!

A leggyakrabban készített fajták: a csirke- és a marhahúsleves. Az egyik az olcsóságával, a másik az erejével hódít, de mutatjuk, mi van még a tarsolyban!

Olcsó húsnak híg a leve, tartja a közmondás...és milyen igaza van! A húsleveskészítésénél, ahogy más ételeknél is, a legfontosabb szempont a minőségi alapanyag használata. Nem a hús árán múlik, hogy valóban jó lesz-e a levesünk, de a minőséget elvitathatatlanul meg kell fizetnünk. A megfelelő, megbízható beszerzési forrás felkutatása az első lépés a színvonalemelés irányába. Általában a közeli piac egyik kistermelője lehet a megoldásunk, de ott vannak a mostanában oly népszerű, hétvégi gasztropiacok, és az egyes területek, falvak termelőinek online csoportosulásai, ahol egy közös weboldalról szemezgethetünk a háztáji termékek közül.

Egy igazi energiabomba csirkeleves, amiben minden benne van - KATT a receptért!

Csirke

Ahogy írtam, a csirke az egyik olcsóbb megoldás, ezen felül, a marhával ellentétben, szuper gyorsan elkészül. Hónap végén egy-két hússzegény csirkefarhát is megteszi, habzsidőzsiben csirkemellet, vagy akár egy egész csirkét teszünk a lábasba. A hús mennyisége és a csontok felhasználása dob a leves élvezeti értékén! A leves teljes értékét viszont nem a színhús, hanem a hús, a bőr, a csontok együttes felhasználása adja meg. Minőségi alapanyag használata során nem kell azon aggódnunk, hogy zsíros lesz a levesünk. A kertben kapirgáló, csipegető baromfinak nincs ideje és módja különösebb hájat növeszteni. Arról pedig, hogy a kukoricával, házilag tápolt csirkéből főzött leves fantasztikus szép sárga lesz, magam is meggyőződhettem a vidéki nagymamám házában. A további jelentős ízfokozó tényező minden húslevesnél: a szép, friss zöldségek és a pikáns fűszerezés.

Fiatal állatból gyöngébb, öreg tyúkból és főleg kakasból sokkal aromásabb leves főzhető. Minél idősebb, annál tovább tart az elkészítése, de tényleg megéri kipróbálni a tyúkhúslevest, egészen más élményt ad. A gyöngytyúk levese pedig verhetetlenül az élen robog, valamit tud ez a csodás pettyes tollruhás résztvevő! És ahogy ajánlottam, érdemes minden részét a főzőlábasba tenni, még ha nem is tudjuk egy étkezés alatt megenni, mert így érjük el a legteljesebb ízélményt.

A megmaradt húsok felhasználására millió ötletet írtunk már korábban. Ezek közül néhányat ide is kigyűjtöttem:

  • a csirkemellet darabolva, tépkedve majonézes salátás, rozskenyeres szendvicsbe tehetjük vacsira
  • a leszedett bőröket feldarabolhatjuk, és grillezve chips-szet készíthetünk belőle az esti filmnézéshez
  • a combot, szárnyat BBQ-szószba, kínai csípős szószba, mustáros-mézes mázba fogatva másnap újrasüthetjük
  • a megmaradt csontokat megpirítva egy levesalap készítésében aromatizálószerként újrahasznosíthatjuk.

Marha

Valódi ököruszálylevest még nem próbáltam, de azt mondják, a legjobb levesfajta, ami marhából készülhet. Nálunk legtöbbször marhahúsleves fő otthon, és ebben aztán tényleg minden jó benne van. Velős csont nélkül nem is állok neki, ezt tényleg csak a ebbe a húslevesbe tudom belecsempészni. A velőt persze nem mutogatom senkinek, mert már van vegán is a családban, mások meg elájulnak az ilyen látványtól. Tálalás előtt gyorsan kiemelem a lábasból, és pirítóssal bevágom, ezután két napig nem eszem. Na jó, csak vicceltem. Ez az itt látható csodás táfelspicc – amit Latinovics Zoltán csodás alakítása után szabadon készítettem el – hivatott megmutatni, milyen egy igazi vasárnapi leves: gyöngyöző, hússal teli, zöldséges álom.

Nosalty tipp:

A leveshús mellé paradicsom- vagy tormamártást is készíthetsz, de csípős paprika, hegyes zöld-, vagy szárított, piros fűszerpaprika formájában mindenképpen legyen az asztalon.

Sertés

A legjobb sertéshúsos leves az orjaleves, amikor kicsi voltam, azt hittem, hogy ebbe tényleg a malac orra kerül - népiesen mondva, de természetesen erről szó sincs. Egy sokcsontos, leomló húsos leveskölteményről beszéltek a fejem felett. A disznóvágás a “mindent felhasználunk” elv alapján működik.

Amikor a gerincről lefejtik a szüzet, a karajt és a tarját, akkor azért csak ott marad egy kevéske hús a csonton, na ebből készül az igazi orjaleves.

Vágásokon nem tudok részt venni, mert sajnálom az állatokat. Életemben kétszer voltam, de direkte mindig késve érkeztem, amikor már a húsok feldolgozás alatt voltak. Így soha nem kóstoltam az úgynevezett savanyúlevest, amibe belsőségeket tesznek husival fele-fele arányban, és az abaléből készült levest sem volt alkalmam megízlelni. De biztos vagyok benne, hogy az orjaleves mellett ezek lehetnek még a sertéshúsos levesek királyai.

…és a többi: pulyka, kacsa, liba

Sokan a pulykaszárnylevesre esküsznek, régen anyukám is főzött pulykából mindenfélét, ha lehet, mi kihagyjuk. A karácsonyi kacsalevest viszont imádom. Az egyik legjobb recept, amit őrzök ezer éve, hogy egyszer majd elkészítem, az pedig a Márton-napi libanapok jegyében libából készül. Nem is akárhogyan, gombóc formájában, ezt is megosztom majd veletek novemberben.

Vad

A vegyes a heves, mondják sokan. Próbáltam már vegyíteni a sertést marhával, más a főzési idejük, és nem kapjuk azt az egyedi, megismételhetetlen ízt, amit különfőzés során. Azt hiszem, egy régi főzős sorozatban, a Két Duci Hölgyben láttam egy vadászos epizódot, ahol mindenféle vadmadarakat dolgoztak fel, és leves is főztek belőlük. A jövőre nézve ez még egy érdekes ízutazás lehet, vaddisznóból és vadkacsából már volt szerencsém, és kitűnőek voltak.

Tészta és hús

Az teljesen az egyedi ízlésünk dönti el, hogy tésztával vagy anélkül fogyasztjuk a húslevest. Nálunk a két véglet található: én a világért sem tennék tésztát a levesbe, nehogy elrontsam az ízét, a fiúk pedig inkább tésztát esznek egy kis levessel. A húsevés is körülbelül ilyen intenzitással működik: a fiúk nem kérnek, vagy csak pár darabkát a levesbe, én pedig inkább kihagyom a második fogást, és egy külön étkezést szentelek neki, mindenféle csípős és tormás szószokkal, mustárral. Ízlések és pofonok, a nagypapám például iszonyat forrón szerette, ha nem volt elég meleg, még vissza is küldte újramelegítésre, és akkor nem volt mikró, mindent elölről kellett a kedves mamának kezdenie. Millió tésztát tett bele, aminek a hőfokára ugyancsak vigyázni kellett, aztán sok csípős fűszerpaprikát tört rá, és kenyérrel kísérte, pedig nem a mezőn dolgozott kint, hanem irodába járt. Mégsem volt rajta egy deka felesleg sem, érthetetlen!

Nálatok hogy készül a legjobb húsleves, és milyen kiegészítőkkel tálaljátok? Ha van kedvetek írjátok meg, hátha kedvet adtok másoknak, hogy elkészítsék és megkóstolják a legközelebbi leveskészítés alkalmával.

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások (1)

koszider

Én a marhahúslevesre esküszöm. A marhafarokból valóban bombasztikus leves lesz, de aki nem szereti, ha a levese sötét szín?, kerülje el, mert tényleg nagyon sötét! Marhából szerintem a legjobb a szegy, ami némi csont/porc, omlós hús és rezg?s kövérkés rétegek együttese, vagyis minden együtt van benne, ami a jó húsleveshez kell. (A szegyen lév? kövérje majdnem olyan íz?, mint a vel?.) Levesbetétnek pedig csakis maceszgombóc!

Címlapról ajánljuk

További cikkek