A mumus: így nem lesz zavaros a húslevesed (és így javítsd fel, ha az lett)

(Nagy)mamád lelkedre kötötte gyerekkorodban, hogy a húsleves akkor jó, ha áttetszően aranyló, pici, szolid zsírpöttyökkel a tetején, ezért hideg ráz tőle, ha mégis zavaros lesz a végeredmény? Segíteni jöttünk.

Múltkor egy ismerősöm megkérdezte, mitől nem lesz "opálos" a húslevese, mert hiába tart be minden ismert szabályt, az istennek se sikerül. Kérdeztem tőle, hogy tényleg annyira szívügye-e az az évtizedek (századok?) óta belénk nevelt ukáz, miszerint a húsleves NEM LEHET ZAVAROS, és ördögtől való-e, ha a végeredmény nem tökéletes, de nem volt benne hajlandóság a megalkuvásra: a húsleves vagy aranylóan átlátszó, vagy semmilyen.

Lássuk, mit ír a szakirodalom, hogyan lesz szép és zavartalan (haha), és hogyan segíthetünk rajta, ha mégis zavaros lesz az a bizonyos húsleves:

1.) HABOZZ

Erről már mi is írtunk egy értekezést pro és kontra, egy biztos, a zavarossággyűlölők mindenképpen habozzanak (az elején), miközben fő a hús, mert így biztosabb a tiszta, aranyló végeredmény. (Vannak azonban, akik szerint a lényeget is kiöntjük a habbal, éppen ezért szerintük szükségtelen, mert majd leülepszik.)

2.) HIDEG VÍZ

Egy másik apró részlet, de a tökélyre törekvők tippje az, hogy a húst a legelején tiszta, hideg vízben kezdjük el főzni, ne melegben, így egyenletesen forrósodik fel minden.

3.) NE FORRALD

A lassú, 3-5 óráig tartó főzés egyik velejárója az is, hogy mindez komótosan, tényleg kis lángon történjen, hogy még véletlen se forrjon a levesed, csak gyöngyözzön: így nem kavarodik összevissza minden fűszer és alapanyag a fazékban.

Ha mégis zavaros lett....

Mit tehetünk, ha mégis megtörténik a világ szégyene, a rettegett, a gyűlölt, mindaz, amitől anyánk, nagyanyánk óva intett, és ZAVAROS LETT A HÚSLEVESÜNK?

SZŰRD LE! De nem akárhogy...

  • Miután lezártad a levest, hagyd állni egy fél órát, hogy minden leülepedjen benne,
  • halászd ki belőle a zöldségeket és a húsokat,
  • végül sűrű szövésű szűrön szűrd le, lassan, KANALAZVA, ne öntve!

Ha neked ez még nem elég, akkor is van hová fokozni:

Tegyél egy gézlapot is a szűrődbe, ha tökéletes eredményre vágysz, mert ezen tényleg minden kis apróság fennakad!

A profik a tojáshoz nyúlnak:

4-5 liter leveshez két tojásfehérjét kemény habbá verünk, és a leves tetejére terítjük. Nagy lángon lobogva addig forraljuk, amíg a tojás meg nem keményszik, és magába nem szívja az apró “szöszöket”. Ekkor egy szűrőkanállal kihalásszuk a levesből

– írja az Ízesélet.

+ 1 tipp kemény vonalas zavaroshúsleves-elleneseknek:

A francia séfek állítólag a már elkészült húslevest lehűtik, majd a tetejére kiülő zsírt lekanalazzák, sőt, sovány darált hús + aprított zöldségek (répa, zeller, hagyma) + tojásfehérje egyvelegét főzik a zsírtalanított levesbe, így:

Lassú, de folyamatos keverés mellett fel kell melegíteni a levest a fehérjés egyveleggel. Egészen addig kell kevergetni, míg már majdnem felforrt. Ekkor viszont abba kell hagyni a keverést, és alacsony lángon halkan rotyogtatni úgy egy órán keresztül. A fehérjés keverék kiül a leves tetejére, ebbe kell egy lukat fúrni, és mikor kész, ezen a lukon keresztül kell kimerni a tiszta húslevest

– írja a Sóbors.

Azt hiszem, most már tuti, hogy nem lesz zavaros az, hogyan ne legyen zavaros a húslevesed. Hajrá!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több hasznos trükköt itt találsz:

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek