Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós batyu Nudli konyhájából

Túrós batyu Nudli konyhájából
Túrós batyu Nudli konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik kedvenc alapanyagom a túró, mert nagyon sokféleképpen fel lehet használni. Ebben a receptben is megállja a helyét, ezért mindenkinek ajánlom az elkészítését.

hozzávalók / 8 adag

Hozzávalók a tésztához:

Hozzávalók a túrókrémhez:

A tészta lekenéséhez:

Szólj hozzá!

elkészítés

A tészta elkészítése:

  1. Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük.
  2. A liszt közepébe készítünk egy mélyedést, amelybe 0,5 dl langyos tejet öntünk. A tejbe szórunk egy csipet cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. A tejben az élesztőt az ujjunkkal megkeverjük, majd a liszt széléről egy kicsit a tetejére szórunk. Letakarjuk, és megvárjuk, amíg felfut a kovász.
  3. Ha felfutott, akkor beletesszük a megmaradt 1,5 dl tejet, az egész tojást, a cukrot, az olvasztott margarint és egy csipet sót.
  4. Ezt az egészet jól összegyúrjuk, amíg egy rugalmas tésztát nem kapunk (ha kell, tehetünk még hozzá tejet vagy lisztet).
  5. Ezután letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük, míg megkel.

A túrókrém kikeverése:

  1. Amíg a tészta kel, elkészítjük a túrókrémet. A túrót beleborítjuk egy tálba, és villával szétnyomkodjuk.
  2. Hozzáadjuk a tejfölt, a búzadarát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a felvert egész tojást.
  3. Ha ezt összekevertük, akkor ízlés szerint tehetünk bele mazsolát (én most 1 marékkal tettem), de akár ki is hagyhatjuk ezt a lépést.
  4. Ezek után belereszeljük 1 citrom héját, ami szerintem elengedhetetlen egy jó túrókrém elkészítéséhez. Még egyszer összekeverjük, és kész van a túrókrém.

A batyuk összeállítása:

  1. Mikor megkelt a tészta, egy lisztezett, sík felületen kb. fél ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk (amennyire lehet, próbáljuk meg négyzet formájúra).
  2. A tésztát kockákra vágjuk, aszerint, hogy mekkora és mennyi batyut szeretnénk. Én 8x8 cm-es kockákra vágtam, de ha nagyobbakat és kevesebbet szeretnénk akkor nagyobb kockákra, ha kisebbeket és többet, akkor pedig kisebb kockákra vágjuk.
  3. Egy kocka közepére tegyünk kb. 1 evőkanál túrókrémet, de ezen is változtathatunk ízlés szerint (ha többet rakunk, akkor vigyázzunk, hogy elbírja a tészta, ne folyjon ki belőle a túrókrém).
  4. A tészta csücskeit átlósan összefogjuk, és egyet csavarunk rajta.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, vigyázva, hogy ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert a batyuk sütés közben összenőhetnek.

Utolsó lépések:

  1. 1 evőkanál tejet elkeverünk 1 tojássárgájával, és ezzel lekenjük a batyuk tetejét.
  2. A batyukat betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek (kb. 20-30 perc).
  3. Ha meg szeretnénk szórni porcukorral, akkor várjuk meg, amíg kihűl. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 582
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Nudli7

Mióta szakács: 2020.06.26.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrós kelt tészta, túrós táska

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nudli7
Nudli7 / Nudli7 Tue, 2020-07-07 09:46

Köszönöm a visszajelzést, lehet, hogy valóban igazad van. Legközelebb, amikor elkészítem, én is kipróbálom így. Ettől függetlenül, remélem azért ízlett. :)

510
rétesliszt 25 dkg
finomliszt 25 dkg
tej 2 dl
friss élesztő 2.5 dkg
tojás 1 db
1 csipet
cukor 2 púpozott ek
margarin 8 dkg
tehéntúró 50 dkg
tejföl 2.5 ek
búzadara 2 evőkanál
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
mazsola 1 marék
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 1 db
tej 1 ek