Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kapros túrósbatyu

Kapros túrósbatyu
Kapros túrósbatyu
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a túrósbatyut Pepike nevű nagymamámtól tanultam. Azóta tudom, hogy a kapor és a túró jó barátok lehetnek még az édes süteményekben is. :) A fiúk, akik nem nagyon édesszájúak, még azok is szívesen fogyasztják ezt a süteményt.


hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A sütéshez

ajánlat

Langyosan a legfinomabb!
A töltelékbe a cukrot 10-15 dkg-ban határoztam meg, ez attól függ, ki hogy szereti. Érdemes cukrozás közben kóstolgatni a túrót, hogy elég édes-e. Csak maradjon a végén a tölteléknek is! :)
H besorolás: erősen savasít

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet meglangyosítjuk, belerakjuk a kristálycukrot, és az élesztőt feloldjuk.
  2. Egy keverőtálban a lisztben elkavarjuk a csipet sót, egy gödröt képezünk a közepén, beleöntjük az élesztős tejet, és egy kis lisztet kavarunk hozzá. 15 percig pihentetjük egy tiszta ruhával lefedve, meleg helyen.
  3. Összekavarjuk a liszttel az egész megfuttatot élesztőt, valamint hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és tésztát dagasztunk belőle. Lágy tésztát kell kapnunk. Amikor úgy látjuk, hogy jól összedolgoztuk, de esetleg még egy kicsit ragacsosnak tűnik, akkor se adjunk hozzá sok lisztet, csak kb 2 ek-nyit, a dagasztás végén. Ez pont elég lesz arra, hogy elváljon a kezünktől és a táltól. Belisztezzük a tál alját és egy kicsit a tészta tetejét, majd lefedve kelni hagyjuk egy órán keresztül, illetve, amíg duplájára nem kel.
  4. Amíg a tészta kel, addig a töltelék hozzávalóit összekavarjuk, a cukor, és a vaníliás cukor kivételével. Tesszük ezt azért, mert a túró a cukortól túl sok levet engedne, a süteménybe nem kerülne bele a nedvességtartalma, és a töltelék túl száraz lenne.
  5. A kelesztési idő végénél kikenünk margarinnal, vagy zsírral egy nagy tepsit.
  6. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán vékonyra, kb. 4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra kinyújtjuk. (nekem a tészta kb 48 x 36 - cm - es lett) Ebből kell kb 12 x 12 cm-es négyzeteket vágnunk éles késsel.
  7. Most elővesszük a tölteléket, és hozzákavarjuk a cukrot, valamint a vaníliás cukrot is, és a négyzetek közepére igazságosan szétosztjuk. Kb. egy nagyobb diónyi töltelék jut egy négyzetre.
  8. A négyzetek sarkait egymással szemben megfogjuk, kicsit meghúzzuk és a töltelék felett összenyomjuk, egy kis csavarással, mintegy csomót képezve. Amint kész, belehelyezzük a tepsibe, kis távolságot tartva a sütemények között. Letakarjuk egy tiszta ruhával, 40 percig kelni hagyjuk.
  9. Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeverésesben 160°C fok) és amikor a sütemények megkeltek, két tojás sárgáját összekeverünk, s avval megkenegetjük a tetejüket. Betesszük a sütőbe, és sütjük 30-25 percig. (Nekem mind a két adag hajszálpontosan 30 percig sült, amit készítettem.)
  10. Amint kisültek, kivesszük a sütőből, és az 5 dkg cukrot 2 ek vízzel összekeverünk, és evvel megkenjük a batyuk tetejét.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 29 900
elküldve: 5
receptkönyvben: 488
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Mr and Mrs Smith

Mióta szakács: 2009.03.03.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kapros-túrós batyu, édes kapros túróbatyu, túróbatyu kaporral

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2011-08-30 21:14

Kedves necroe! Nem, nem kell tojás a tésztájába! Bár biztosan létezik olyan változat is, de ez nem az!:) Örülök, hogy ízlett, az ordával, meg biztosan nagyon finom lehetett! A legjobbakat: Mrs Smith

necroe
necroe Fri, 2011-08-05 08:46

Kedves Mrs Smith! A tesztaba nem kell tojas? A tegnap megsutottem, isteni finom lett, igaz, annyiban modositottam a receptet, hogy a tesztahoz tojassargat, a turo helyett ordat tettem! Koszonom!

wkata
wkata / wkata Sat, 2011-07-30 16:45

Kedves Mrs.Smith!Éppen most sült ki ez a finomság!Nekem viszont a tölteléknek a fele kimaradt,ami nem egy tragédia,mert azt hiszem holnap újabb adagot kell készítenem.Vajon mit néztem el,hogy ennyi túró megmaradt? Egyéként Isteni lett!!!!!!!!
Üdv.:wkata

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-06-15 10:34

Egy kedves ismerősömnél ettem ilyet először,azóta is a számban van az íze,pedig jó néhány éve volt.Én is ki fogom próbálni.Köszönet a receptért.Szeretettel üdvözöl:Bogi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-06-02 18:37

Nagyon jól néz ki ki fogom próbálni.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Wed, 2010-06-02 19:32

Kedves Róbert! Próbáld csak ki bátran, bízom benne, hogy nem ér majd csalódás! Kíváncsian várom majd, hogy ízlett! Jó sütögetést: Mrs Smith

709
finomliszt 22.5 dkg
rétesliszt 22.5 dkg
élesztő 1.5 dkg
tej 3 dl
vaj 5 dkg
cukor 5 dkg
1 csipet
tehéntúró 50 dkg
tojássárgája 2 db
cukor 13 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
kapor 1 csokor
tojássárgája 2 db
margarin 1 ek
cukor 5 dkg
víz 2 ek