Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós batyu PeZsuRi konyhájából

Túrós batyu PeZsuRi konyhájából
Túrós batyu PeZsuRi konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a túrós batyut, és itt volt az ideje, hogy kitaláljam a PeZsuRi-s változatot. A túrót krémesítettem krémsajttal... nyami :-) A finomliszt helyett én keveréket használtam, zabliszt, fehér tönkölyliszt, zabkorba, stb... egyvelege. A lényeg, hogy legyen sikértartalma :-) Isteni finom lett!

hozzávalók / 8 adag

Tészta

  • 300 g finomliszt (lisztkeveréket használtam kelt tésztához, főként zabliszt és fehér tönkölyliszt)
  • 30 g vaj
  • 20 g cukor (5 g cukor az élesztő miatt, a többi lehet cukorhelyettesítő)
  • 15 g friss élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál

Töltelék

ajánlat

Már csináltam úgy is, hogy vékonyan megkentem lekvárral a tésztát, mielőtt a túrótölteléket adagoltam. Úgyis nagyon finom. Persze a krémsajt kihagyható, de akkor legyen több túró, 300 gramm.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a langyos tejben, kicsi cukorral (kb. 5 g) felfuttatjuk.
  2. Addig a lisztet kimérjük (átszitáljuk) egy tálba, a sóval összekeverjük. Csinálunk egy kis mélyedést a liszt közepébe, és a tojást, élesztős tejet, a maradék cukrot és a vajat a mélyedésbe helyezzük. Kézzel dagasztjuk, majd amikor már nem ragad a tészta az edény falához, akkor egy pici liszttel megszórjuk (akár egy kicsit ki is olajozhatjuk az edény falát).
  3. Meleg helyre tesszük, majd kelesztjük kb. 45 percig.
  4. 45 perc után egy kilisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, felvágjuk 8 egyenlő részre, és megtöltjük az elkészített túróval. Összecsipkedjük a négy szélét, majd formázzuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a batyukat, majd hagyjuk még 20 percet meleg helyen állni. Mielőtt sütőbe tesszük a tepsit, megkenjük a batyuk tetejét felvert tojással (vagy tejjel, ha nem akarunk felütni még egy tojást).
  6. Nem előmelegített sütőbe tesszük (addig is kel, ameddig majd melegszik a sütő), 170 °C-on kb. 30 perc alatt megsütjük (felmelegedés után 30 perc).

Töltelék

  1. A tojássárgáját a cukorral fehérre verjük, hozzáadjuk a krémsajtot, majd a túrót is.
  2. A citromhéjat és a vaníliát hozzákeverjük.
  3. Megtöltjük vele a batyukat.
  • sütési hőfok: 170°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 015
elküldve: 0
receptkönyvben: 27
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

PeZsuRi

Mióta szakács: 2014.06.24.
136 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

túrótöltelékes batyu, krémsajtos túrós batyu, túrós táska

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

271
finomliszt 300 g
vaj 30 g
cukor 20 g
friss élesztő 15 g
tej 1.5 dl
tojás 1 db
1 kávéskanál
sovány túró 250 g
cukor 60 g
tojássárgája 1 db
vanília kivonat 1 kávéskanál
citromhéj 1 citromból nyert
krémsajt 30 g