r
Nosalty Logó

Tonkababos csokis szigetecskék

NS
Tonkababos csokis szigetecskék
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A csokikrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

1132
Kalória
20.7g
Fehérje
139.9g
Szénhidrát
53.1g
Zsír
127.1g
Víz
218g
Koleszterin
5.3g
Élelmi rost
77.9g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 6788 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A csokikrémhez

A meggykrémhez

A díszítéshez

Összesen 234 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.7 g

Zsír

  • Összesen
    53.1 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    218 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1125.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    254 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    426 mg
  • Nátrium
    285 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    139.9 g
  • Cukor
    78 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    127.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    299 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    122 mg
  • Retinol - A vitamin:
    294 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 1132 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.1 g

Zsír

  • Összesen
    318.5 g
  • Telített zsírsav
    189 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    94 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    1308 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6755.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    190 mg
  • Kálcium
    1522 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    715 mg
  • Foszfor
    2557 mg
  • Nátrium
    1709 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    839.2 g
  • Cukor
    467 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    762.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1796 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    246 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    172 micro
  • Kolin:
    733 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1763 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    399 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1110 micro
Összesen 6788 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    232.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    28.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    26.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 234 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojássárgáját fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vízzel, majd könnyedén hozzákavarjuk a tejporral és sütőporral elkevert lisztet és a reszelt citrom héjat. A tojásfehérjét felverjük keményre, és beleforgatjuk. A végén a meglangyosított olajat és tejet is hozzákeverjük.
  2. Sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, és megsütjük (150 °C -on 15 perc). Ha kihűlt, felkarikázzuk fémgyűrűk vagy műanyag kapszlik segítségével.
  3. Elkészítjük a tonkababos csokikrémet:
  4. A kétféle csokit ledaráljuk, félretesszük.
  5. A tejszínt összemelegítjük a vajjal és a reszelt tonkababbal, majd az edényt lehúzzuk a tűztől, és ha már nem tűzforró, csak meleg, a vajas-tonkababos tejszínt szűrőn át ráöntjük a zselatinra. Az egészet közben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy a zselatin teljesen feloldódjon.
  6. A tejszínes-zselatinos keveréket aztán ráöntjük a kétféle darált csokira. Az egészet alaposan összekeverjük, míg a csoki el nem olvad.
  7. Míg a csokis keverék hűl, a tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd apránként beleszórjuk a porcukrot, és együtt tovább verjük, míg kemény nem lesz.
  8. A langyos csokiba robotgéppel belekeverjük a fehérjehab ¼ részét, a többit óvatosan-ügyesen lágy mozdulatokkal, fakanállal forgatjuk bele.
  9. A krémet ráöntjük a kapszliba helyezett piskóta karikákra kb. 2 cm vastagon, és kihűtjük.
  10. Elkészítjük a meggykrémet:
  11. Először egy lábasban felfőzzük az előzőleg összeturmixolt meggybefőtett a cukorral.
  12. Egy másik edényben simára keverjük a pudingport a meggylével és a meggylikőrrel. Amikor a keverék forrásnak indul, hozzáöntjük a meggylében és meggylikőrben elkevert pudingport, és besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
  13. Két teáskanál zselatint feloldunk 1 dl gyöngyöző meggylében, ha egy kicsit meghűlt, hozzákeverjük a meggypudinghoz.
  14. Ha a puding hűlt egy kicsit, rákanalazzuk a csokikrém tetejére, kihűtjük.
  15. Már csak a díszítés van hátra:
  16. Megolvasztjuk gőz fölött az étcsokoládét, a rózsalevelekre rákenjük, hűtőbe tesszük.
  17. Lehűlés után óvatosan lehúzzuk a levélről a csokit, majd tejszínhab társaságában ráhelyezzük a süteményre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Főzés ideje: 50 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A tonkabab a brazil tölgy termése, mellyel volt szerencsém találkozni ezen a nyáron. A vanília, a fahéj, a mandula és az ánizs együttes illatkompozíciója jelenik meg benne. Aki egyszer megkóstolja, az nem tud szabadulni ettől az élménytől. A csokoládéval fantasztikus párost alkotnak, és a meggy savanyú íze kítűnő párosítás. A család kedvence lett, azóta minden ünnep alkalmával az asztal kulináris élvezete.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek