r
Nosalty Logó

Füstölt húsos gombóc savanyú káposztában

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Füstölt húsos gombóc savanyú káposztában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 547 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 4362 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 82 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    2729 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 547 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    330.4 g

Zsír

  • Összesen
    183.5 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27173.5 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    1239 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    655 mg
  • Foszfor
    3044 mg
  • Nátrium
    21829 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    3084.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    745 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    307 mg
  • D vitamin:
    120 micro
  • K vitamin:
    269 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    95 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1201 micro
  • Kolin:
    1049 mg
  • Retinol - A vitamin:
    712 micro
  • α-karotin
    100 micro
  • β-karotin
    274 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6171 micro
Összesen 4362 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 82 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst jól megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leöblítjük, jól lecsepegtetjük.
  2. A savanyú káposztát, ha túl savanyú, hideg vízbe áztatjuk pár percre.
  3. A pulykahúst ledaráljuk.
  4. A tarjából 6-8 szeletet levágunk, a többit (kb. 1/3-át) a húshoz daráljuk.
  5. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk, és 1 ek olajon üvegesre pároljuk.
  6. A darált húsokat összekeverjük a tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és a dinsztelt hagymával valamint a főtt rizzsel, és jól összedolgozzuk. Takaros kis gombócokat formázunk ebből a masszából.
  7. Egy nagy lábos alját levétől enyhén kicsavart káposztával terítjük be. Erre helyezzük a gombócokat egymás mellé úgy, hogy mindegyiket szálas káposztával vesszük körbe. Ha egy sor kész van, mehet rá egy adag kicsavart káposzta, majd a tarjaszeletek, megint káposzta, aztán megint gombócok. A tetejére káposzta kerüljön.
  8. Felöntjük a sonkalével (ha van) és annyi vízzel, hogy épp ellepje.
  9. Legalább egy órán át lassú tűzön főzzük. A vizet, ha kell, pótoljuk. Akkor van kész, ha a káposzta puhára főtt.
  10. 3 ek olajjal és 2 ek liszttel rántást készítünk, megpaprikázzuk, kis vízzel felöntjük, és berántjuk vele az ételünket. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy előtte a gombócokat (de minimum a felét) átszedjük egy másik edénybe, hogy a leve elérhető legyen, és el tudjuk keverni a rántással. Az egészet óvatosan összeforgatjuk, és már csak egyet rottyantunk rajta.
  11. Tejföllel tálaljuk.
  12. Másnap, harmadnap melegítve még finomabb!
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 43220
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 21.

Ajánló

Húsvéti sonkafőzéskor a sonka levét nem öntöm ki, hanem megy a mélyhűtőbe, és később bableveshez, lencseleveshez használom fel. A sózással persze ilyenkor vigyázni kell, mert a sonkalé eleve sós!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nálunk a töltött káposzta sorsa mindig az lett, hogy a töltelékek ki lettek csomagolva, és a finom káposztalevelek meg mind ott maradtak. Így aztán lassan teljesen kiiktattam őket a töltött káposztából. Mióta "csak" húsgombóccal készítem, azóta jóízűen megeszi mindenki. Mi ezt nevezzük töltött káposztának, se karácsony, se húsvét nem múlhat el nélküle. Húsvétkor még a sonka főzővizéből is öntök hozzá, így még finomabb.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Kedves Fahéj! Azonnali mentés, els? nézésre és olvasásra annyira fincsi, köszönöm.:-))) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Fahéj

Kedves Éva! Biztosan meg lesztek vele elégedve! Nagyon finom. :) Nektek is szép hétvégét! Fahéj

Bató Edit

Kedves Éva! Hasonló "gombócos" káposztát én is szoktam f?zni, mert a káposztalevél nálunk sem kelend? (csak én szeretem). A gombócok közé teszek füstölt húst és kolbászt, néha kolozsvári szalonnát. Rántást eddig nem tettem rá, most ki fogom próbálni. Kellemes hétvégét! Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Én is hol ezt hol azt teszek a gombócok közé, van amikor füstölt oldalast, mindegy, csak füstölt legyen! :) A rántást én nagyon szeretem benne, persze nem túl s?r?re készítem, csak hogy a leve ne legyen olyan "átlátszó", vizes. Neked is szép hétvégét, azaz vasárnapot! Puszi:Éva

Bató Edit

Kedves Éva! Isteni volt a káposzta és ez a gyenge rántás tényleg nagyon jót tett neki. Köszönöm az ötletet. Legközelebb is így készítem. És nagyobb adagot, mert minél tovább áll, annál finomabb! Puszi, Edit

Fahéj

Kedves Edit! Ez szuper, hogy bevált a recept! Én mindig meg tudnám enni. Ma a kollégan?m evett hasonlót, és majd' megvesztem az illatától, meg hogy én is olyat ehessek. :D Puszi: Éva

Törölt felhasználó

Kedves Fahéj! Pont a héten f?ztem én is "gombócos" káposztát. Bevallom, lusta vagyok levélbe csomagolgatni, ezért csak simán felpakolok mindent, úgy, ahogy te. Kicsit hosszabb lére eresztem, és a rántáson kívül paradicsomot is teszek bele. Az egyik legjobb kaja, másnap-harmadnap a legfinomabb... :) Nagyon guszta a tiéd is! Üdv. Livi

Fahéj

Szia Livi! Én is imádom. Napokig el tudom eszegetni úgy, hogy nem unom meg. :) Szép estét! Fahéj

Törölt felhasználó

Szia Éva! Én is így szeretem! Anya ugyan szokott rendes töltött kápit is csinálni, de én sem eszem meg azokat a nagy leveleket. Ha apró káposztával készíti, akkor még azzal sem verg?dik, h. gombócot csináljon a húsból, inkább rakott káposzta lesz bel?le. Imádom, ez az egyik kedvenc ételem! Puszi: Gabi

Fahéj

Szia Gabi! Igeeen! Savanyú káposzta minden formában és minden mennyiségben jöhet nekem is. És tudod, milyen fincsi a savanyú káposztával töltött husim is? Kóstoljátok egyszer meg. (Ez itt a reklám helye) :)) Puszi: Éva

makutyi

Kedves Fahéj! Mi is sok gombócot szoktunk csupaszon hagyni, mert nálunk sem mindenki szereti a lapuját. Mi a rizs helyett, beáztatott gerslivel szeretjük. Próbáld ki egyszer, nagyon finom. Nálam a gersli és a savanyú káposzta nagy barátok. Levest is szoktunk így f?zni szilveszterre. Nagyon jók a receptjeid, nem gy?zöm menteni... üdv Makutyi.

Fahéj

Kedves Makutyi! A lapuját én szeretem egyedül, de a többiekre tekintettel kibírom nélküle. Ha hiszed, ha nem, én is készítettem már gerslivel a töltött káposztát, és valóban nagyon finom. De -szintén a többiek- ragaszkodnak a hagyományos rizseshez. És én megint alkalmazkodom, hiszen én mindenhogy szeretem. Örülök, hogy tetszenek a receptjeim. :) Üdv: Fahéj

Gerzsó

Kedves Éva! Holnap érkezik pár napra hozzám Svédországból egy kedves ismer?söm. Lányaim barátn?je, játszópajtása volt ezel?tt 50 évvel. Míg keresgéltem a receptek között, hogy mivel várjam, megakadt a szemem a húsgombócos káposztádon. Megvan! Nagyjából én is így szeretem a töltött káposztát. Már meg is f?ztem. Elmondtam neki az el?bb skype-on, nagyon örül neki. Remélem izleni fog, mert szerintem nagyon jó lett! Köszönöm a receptet, majd beszámolok, milyen sikere lett a svéd-magyar vendégemnél . Szeretettel üdvözöllek: Zsóka néni.

Fahéj

Kedves Zsóka néni! De jó Téged itt látni! Nagyon megtisztelsz vele, hogy pont az én káposztámat választottad a vendéged számára. Remélem, nem fogtok csalódni benne. Nálunk nagy sikere van mindig. Karácsonyra, mint minden évben, most is f?zök ilyet. Várom a beszámolódat! Szeretettel: Éva

horváth rita

Kedves Fahéj! Szeretném a káposztával töltött husid recepjét megkapni. A keres?be beütöttem, de ott csak egy Angi nev? hölgyemény receptje van. El?re is köszönöm! Rita

Fahéj

Szia! A recept neve Sváb hústekercs. Az van savanyú káposztával töltve. Remélem, te is arra gondoltál. Üdv: Fahéj

horváth rita

Szia! Köszönöm így megtaláltam, ha ez az amit 04.23.-án ajánlottál Gabi bejegyzésére válaszolva.

Fahéj

Igen, pont arra gondoltam akkor ott. Nagyon finom, de komolyan. :)

firstlady

Én is így készítem a "töltött káposztát" évek óta. Azt hittem, én találtam ki. :-)

Fahéj

:))) Nem egy új találmány. Nekem már anyósom is így készítette. De ez mind nem lényeges, csak az, hogy így is nagyon finom.

firstlady

Én is így készítem a "töltött káposztát" évek óta. Azt hittem, én találtam ki. :-)

zsuzsa.sulyok

-hát persze, hogy én is, ezt is!, így, a te recepted szerint..., -meg Anyám is így... - 30 éve jöttem férjhez Miskolcra Gy?rb?l---nem rég, meséltem otthon, Anyámnak: -képzeld, arrafelé, levélbe csomagolják a tölteléket, ---s?t, lagziban meg "fogadásokon", csak kis becsomagolt töltelékeket adnak "aprókáposzta" nélkül. Én mindig mondom, hogy nálunk nem csomagolják be. ---Mire Anyám: -dehogynem, itt is sokan, pl. a nagynénéd is becsomagolta, csak én nem, mert nem szerettétek...-(és ezt 50 fölött kell megtudnom)...hihi -én rántás helyett, (egyszer valami nagymama receptje után), azt csinálom, hogy az edényt fagyos zsírral kikenem, liszttel és piros paprikával megszórom, és ebbe "rakodok"... -nyíregyházi barátn?t?l: - a szabolcsi, paradicsomos töltött káposzta is nagyon finom, még nem csináltam meg, de kóstoltam -szintén t?le: -húsvét után, maradék, apróra vágott, f?tt füstölt hússal készült töltelék, gyenge, abált tormalevélbe töltve..-nyam.... -már megint visszaéltem......ezer bocs.

Fahéj

Ez a tormaleveles füstölt húsos nagyon kíváncsivá tett. Hol egy tormalevél? Hadd kezdjek neki! :))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek