r
Nosalty Logó

Füstölt húsos gombóc savanyú káposztában

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Füstölt húsos gombóc savanyú káposztában
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 547 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 4362 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    139 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    380 mg
  • Nátrium
    2729 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    385.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    93 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    150 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    13 micro
  • β-karotin
    34 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    771 micro
Összesen 547 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    330.4 g

Zsír

  • Összesen
    183.5 g
  • Telített zsírsav
    72 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    43 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    1116 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    27173.5 g
  • Cink
    28 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    1239 mg
  • Vas
    50 mg
  • Magnézium
    655 mg
  • Foszfor
    3044 mg
  • Nátrium
    21829 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    339.3 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    67 mg

VÍZ

  • Összesen
    3084.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    745 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    307 mg
  • D vitamin:
    120 micro
  • K vitamin:
    269 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    4 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    95 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1201 micro
  • Kolin:
    1049 mg
  • Retinol - A vitamin:
    712 micro
  • α-karotin
    100 micro
  • β-karotin
    274 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6171 micro
Összesen 4362 kcal
  • 8% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    520.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    418 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 82 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A rizst jól megmossuk, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Leöblítjük, jól lecsepegtetjük.
  2. A savanyú káposztát, ha túl savanyú, hideg vízbe áztatjuk pár percre.
  3. A pulykahúst ledaráljuk.
  4. A tarjából 6-8 szeletet levágunk, a többit (kb. 1/3-át) a húshoz daráljuk.
  5. A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk, és 1 ek olajon üvegesre pároljuk.
  6. A darált húsokat összekeverjük a tojással, a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és a dinsztelt hagymával valamint a főtt rizzsel, és jól összedolgozzuk. Takaros kis gombócokat formázunk ebből a masszából.
  7. Egy nagy lábos alját levétől enyhén kicsavart káposztával terítjük be. Erre helyezzük a gombócokat egymás mellé úgy, hogy mindegyiket szálas káposztával vesszük körbe. Ha egy sor kész van, mehet rá egy adag kicsavart káposzta, majd a tarjaszeletek, megint káposzta, aztán megint gombócok. A tetejére káposzta kerüljön.
  8. Felöntjük a sonkalével (ha van) és annyi vízzel, hogy épp ellepje.
  9. Legalább egy órán át lassú tűzön főzzük. A vizet, ha kell, pótoljuk. Akkor van kész, ha a káposzta puhára főtt.
  10. 3 ek olajjal és 2 ek liszttel rántást készítünk, megpaprikázzuk, kis vízzel felöntjük, és berántjuk vele az ételünket. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy előtte a gombócokat (de minimum a felét) átszedjük egy másik edénybe, hogy a leve elérhető legyen, és el tudjuk keverni a rántással. Az egészet óvatosan összeforgatjuk, és már csak egyet rottyantunk rajta.
  11. Tejföllel tálaljuk.
  12. Másnap, harmadnap melegítve még finomabb!
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 337
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 45767
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 21.

Ajánló

Húsvéti sonkafőzéskor a sonka levét nem öntöm ki, hanem megy a mélyhűtőbe, és később bableveshez, lencseleveshez használom fel. A sózással persze ilyenkor vigyázni kell, mert a sonkalé eleve sós!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk a töltött káposzta sorsa mindig az lett, hogy a töltelékek ki lettek csomagolva, és a finom káposztalevelek meg mind ott maradtak. Így aztán lassan teljesen kiiktattam őket a töltött káposztából. Mióta "csak" húsgombóccal készítem, azóta jóízűen megeszi mindenki. Mi ezt nevezzük töltött káposztának, se karácsony, se húsvét nem múlhat el nélküle. Húsvétkor még a sonka főzővizéből is öntök hozzá, így még finomabb.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek