r
Nosalty Logó

Svéd töltött káposzta, a kåldolmar

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kristyán Fanni
Svéd töltött káposzta, a kåldolmar
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 502 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 3008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    655.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    264.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    822 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 502 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    138.8 g

Zsír

  • Összesen
    109.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    492 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3933.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    659 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1763 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    379.7 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1588.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    969 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    280 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    557 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    888 micro
  • Kolin:
    567 mg
  • Retinol - A vitamin:
    558 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4934 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 3008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 107 kcal

Hozzávalók

Tekercsek

Tálalás

Elkészítés

Tekercsek

  1. A rizst feltesszük dupla annyi sós vízbe főni, és hagyjuk kihűlni.
  2. A káposzta leveleit 3-5 percre lobogó vízbe mártjuk, majd háromszög alakban kivágjuk a szár vastag részét.
  3. A hagymát felaprítjuk, majd egy tálba szórjuk a darált húsok, a főtt rizs és a fűszerek mellé. Egynemű masszává gyúrjuk, ha szükséges, hozzáadhatjuk a tejet, hogy jobban összeálljon.
  4. A káposztaleveleket sorban megtöltjük a töltelékkel.
  5. Egy sütőtálba helyezzük őket, majd megkenjük a tekercsek tetejét mézzel, hogy szép barnára piruljon a tetejük. A mézet belekeverhetjük 2-3 deci alaplébe is, amivel aztán nyakon öntjük a káposztákat. Ezt az alaplevet később a barnamártásnál fel tudjuk használni.
  6. A tekercsekre helyezünk pár szál friss kakukkfüvet, valamint vajkockákat.
  7. 200 fokon sütjük őket kb. 45 percen keresztül, amíg el nem kezd pirulni a tetejük.

Tálalás

  1. A barnamártás elkészítéséhez használhatunk alaplevet, vagy a tekercsek sütéséről maradt folyadékot, ez azonban a méz miatt édesebb lesz.
  2. A felolvadt vajat összepirítjuk a liszttel, majd folyamatosan hozzáadagoljuk az alaplevünket. A szép szín eléréséért adjunk hozzá egy kevés Worcestershire-szószt.
  3. Amikor a mártás szépen besűrűsödött, utolsó lépésként adjuk hozzá a tejszínt is. Végül forraljunk rajta még egyet.
  4. Tálaljuk a tekercseket krumplipürével vagy főtt burgonyával, és öntsük nyakon őket a barnamártással. Ne felejtsük el a vörösáfonyaszószt és a svéd uborkasalátát sem, hiszen ezekkel lesz igazán ízletes az étel!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 51
  • Össznézettség: 925
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 12.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Svéd töltött káposzta, a kåldolmar
Kristyán Fanni 104 recept

A töltött káposzta a svédeknél is nemzeti ételnek számít, ők azonban máshogy készítik, mint mi. A fűszerezése és a mellé fogyasztott köret és szósz messziről sem hajaz kenyérre vagy tejfölre. Ha kíváncsi vagy, próbáld ki, milyen a skandinávok szerint ez az örök klasszikus!

Hozzávalók

Tekercsek

Tálalás

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...