r
Nosalty Logó

Svéd töltött káposzta, a kåldolmar

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Kristyán Fanni
Svéd töltött káposzta, a kåldolmar
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 502 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 3008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Tekercsek

Tálalás

Összesen 107 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    23.1 g

Zsír

  • Összesen
    18.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    82 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    655.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    264.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    93 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    93 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    822 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 502 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    138.8 g

Zsír

  • Összesen
    109.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    492 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3933.4 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    172 mg
  • Kálcium
    659 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1763 mg
  • Nátrium
    896 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    379.7 g
  • Cukor
    213 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1588.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    969 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    12 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    280 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    557 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    888 micro
  • Kolin:
    567 mg
  • Retinol - A vitamin:
    558 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4934 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    634 micro
Összesen 3008 kcal
  • 6% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    141 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    32 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    177 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 107 kcal

Hozzávalók

Tekercsek

Tálalás

Elkészítés

Tekercsek

  1. A rizst feltesszük dupla annyi sós vízbe főni, és hagyjuk kihűlni.
  2. A káposzta leveleit 3-5 percre lobogó vízbe mártjuk, majd háromszög alakban kivágjuk a szár vastag részét.
  3. A hagymát felaprítjuk, majd egy tálba szórjuk a darált húsok, a főtt rizs és a fűszerek mellé. Egynemű masszává gyúrjuk, ha szükséges, hozzáadhatjuk a tejet, hogy jobban összeálljon.
  4. A káposztaleveleket sorban megtöltjük a töltelékkel.
  5. Egy sütőtálba helyezzük őket, majd megkenjük a tekercsek tetejét mézzel, hogy szép barnára piruljon a tetejük. A mézet belekeverhetjük 2-3 deci alaplébe is, amivel aztán nyakon öntjük a káposztákat. Ezt az alaplevet később a barnamártásnál fel tudjuk használni.
  6. A tekercsekre helyezünk pár szál friss kakukkfüvet, valamint vajkockákat.
  7. 200 fokon sütjük őket kb. 45 percen keresztül, amíg el nem kezd pirulni a tetejük.

Tálalás

  1. A barnamártás elkészítéséhez használhatunk alaplevet, vagy a tekercsek sütéséről maradt folyadékot, ez azonban a méz miatt édesebb lesz.
  2. A felolvadt vajat összepirítjuk a liszttel, majd folyamatosan hozzáadagoljuk az alaplevünket. A szép szín eléréséért adjunk hozzá egy kevés Worcestershire-szószt.
  3. Amikor a mártás szépen besűrűsödött, utolsó lépésként adjuk hozzá a tejszínt is. Végül forraljunk rajta még egyet.
  4. Tálaljuk a tekercseket krumplipürével vagy főtt burgonyával, és öntsük nyakon őket a barnamártással. Ne felejtsük el a vörösáfonyaszószt és a svéd uborkasalátát sem, hiszen ezekkel lesz igazán ízletes az étel!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 664
  • Feltöltés dátuma: 2023. december 12.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi főételek

Receptjellemzők

Svéd töltött káposzta, a kåldolmar
Kristyán Fanni 89 recept

A töltött káposzta a svédeknél is nemzeti ételnek számít, ők azonban máshogy készítik, mint mi. A fűszerezése és a mellé fogyasztott köret és szósz messziről sem hajaz kenyérre vagy tejfölre. Ha kíváncsi vagy, próbáld ki, milyen a skandinávok szerint ez az örök klasszikus!

Hozzávalók

Tekercsek

Tálalás

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili