Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tökéletes minipiték Karácsonyra

Tökéletes minipiték Karácsonyra
Tökéletes minipiték Karácsonyra
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha valamelyik ismerősöm messzi országba utazik, mindig megkérem, hozzon nekem onnan egy nemzeti szakácskönyvet vagy néhány gasztroújságot. Most Új-Zélandról érkezett az áldás. Ott most éppen nyár van, de a karácsonyt azért nem hagyják ki a naptárjukból.

Egy szó mit száz, ezeket a minipitéket kiwik készítették kiwiknek. A kiwi, így szimplán gyümölcs (fruit), vagy madár (bird), utótag nélkül ugyanis a betelepülő, gyarmatosító lakosokat, az angol ajkú kolóniát jelöli. Az Európából áthajózók magukkal vitték a szokásaikat és a receptjeiket, ezért lehetséges, hogy az első finomság, amin megakad a szemem, ez a karácsonyi pite volt. Omlós linzertészta-kosárkák isteni gyümölcsös-mandulás töltelékkel, ennél jobb sem lehet, próbáljátok ki!

hozzávalók / 12 adag

A töltelékhez

A tésztához

ajánlat

Ezeket a mini kosárkákat más ünnepekre, vagy csak úgy is elkészíthetjük, a tetejükre az alkalomhoz megfelelő formájú tésztaformákat tehetünk: pl. karácsonyra fenyőfát, húsvétra nyuszit.

Szólj hozzá!

elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban jól elkeverjük, botmixerrel pár fordulattal segíthetjük a folyamatot, majd folpackkal letakarva a hűtőbe tesszük.

A tésztához

  1. A cukorféléket és a puha vajat (konyhai robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább verjük, majd szépen adagolva a lisztet is hozzákeverjük.
  2. Használjunk egy spatulát, majd kézzel gyúrjuk össze egy gömbbe. Ha még ragadós, segítsünk neki, adjunk hozzá még lisztet, majd csavarjuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe úgy fél órára hűlni, így jobban tudunk később dolgozni vele.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és olajjal sprézzünk ki egy minimuffin sütőformát, én vajjal jobban kedvelem, ízlés kérdése.

A pite összeállítása és sütése

  1. Egy lisztezett munkafelületen vagy deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm-es vastagságúra.
  2. Először vágjuk ki belőle a piték alját, használjunk a forma aljával megegyező átmérőjű kiszúrót vagy poharat. Az aljakat lisztesen tegyük bele a formába.
  3. Aztán vágjunk széleket a pitének, mérjük le a mélyedések magasságát, ilyen szélességű sávok kellenek nekünk. Tekerjük körbe, állítva a mélyedésekbe, és dolgozzuk össze a széleket.
  4. Ekkor jöhet a hűtőből a töltelék, amivel felöltjük a még nyers pitéket.
  5. Mehetnek is a sütőbe, úgy 18-20 percre sülni, míg a szélei elkezdenek barnulni. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor érdemes félúton fordítani egyet a formán, hogy mindegyik pitécske csodás legyen.
  6. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából, és ha lehetséges, rácson hűtsük ki őket teljesen.
  7. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, hogy még jobban mutasson. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 802
elküldve: 1
receptkönyvben: 68
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
280 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös minipiték, omlós linzertészta-kosárkák gyümölcsös-mandulás töltelékkel, minipite

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

521
vaj 12.5 dkg
citromlé 1 citromból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
narancslé 0.5 narancsból nyert
narancshéj 0.5 narancsból nyert
alma 1 nagy db
görög mazsola 20 dkg
erdei gyümölcs mix 10 dkg
konyak 1 dl
barna cukor 10 dkg
mandulapehely 10 dkg
fahéj 0.5 teáskanál
szegfűszeg 0.5 kávéskanál
szegfűbors 0.5 kávéskanál
szerecsendió 0.5 kávéskanál
0.5 kávéskanál
finomliszt 300 g
porcukor 85 g
cukor 85 g
vaj 250 g
tojássárgája 1 db
1 csipet