Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szőlőpite

Szőlőpite
Szőlőpite
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez most jó rövid lesz.
Még mindig volt egy rakás szőlő itthon, ez készült belőle. Mag nélküli szőlővel szerencsésebb.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

pH besorolás: közepesen savasít
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, és összemorzsoljuk a hideg vajjal.
  2. Anniy vizet adagolunk hozzá lassan, amitől szépen összeáll a tészta, jól formázható és rugalmas lesz.
  3. Hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket: a szőlőszemeket leszárazzuk, kettévágjuk és egy teflonserpenyőbe rakjuk.
  5. Közepesen erős lángon addig pároljuk fedő alatt, amíg puha nem lesz és levet nem ereszt (kb. 10 perc).
  6. Rászórjuk a kardamomot, ráöntjük a citromlevet, vörösbort, mézet, majd összekeverjük.
  7. Simára keverjük benne a keményítőt, majd ha az elolvadt, levesszük a tűzről.
  8. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyútjuk kör alakúra, és kibélelünk vele egy kör alakú formát úgy, hogy legyen 3-4 cm magas pereme.
  9. A szőlőt beleöntjük, elsimítjuk, majd előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  10. Hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24/26 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 908
elküldve: 2
receptkönyvben: 399
elkészítve: 12/16
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: szüret
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szőlős pite

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

furogabi
furogabi Sun, 2012-09-23 05:52

Sziasztok!
Ezzel a recepttel sikerült megmentenem a hűtőben felhalmozott szőlő-állományt:-) Nagyon finom lett a végeredmény, most először ettünk szőlős sütit, kicsit tartottam tőle, de nagyon jó lett:-) Köszönöm! Gabi

Naschkatze
Naschkatze Tue, 2012-08-21 12:27

Kedves Eszter!

Fehér szőlőből szeretném készíteni a süteményt, ebben az esetben is vörösborral kell készíteni, vagy fehérrel?

Üdvözlettel:
Nasicica

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-08-31 20:19

Uuu, elnézést a megkésett válaszért!
A kérdés nagyon jó, én fehérrel készíteném, de remélem, azóta ez megoldódott. :)

memi79
memi79 Sat, 2011-10-15 18:52

Kedves Eszter!
Elkészítettem a pitét, ISTENI finom! Persze a kertünkben magos szőlő van csak, 1 órát magoztam, de megérte! A családnak is nagyon ízlett. 1 hét alatt már másodszor sütöttem meg. Először fehér, majd kék szőlőből. Nagyon jó mind a kettővel. A bort vízzel helyettesítettem, és én is tettem bele fahéjat. Köszönöm a receptet, nagy kedvenc lett.
Üdv, Memi.

Gargoyle
P. / Gargoyle Sun, 2011-10-16 00:19

Szia Memi!
Köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ennyire ízlik!
Igen, sajnos vagy szerencsére a hagyományos kertünkben termő szőlő mindig magos, de valamit valamiért ;-)

szili78
szili78 Fri, 2010-10-01 00:08

 Hello!
Én a fenti zenét hallgatnám hozzá!

A süti pedig nagyon tetszik, el is készítem hamarosan ! 8)

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-09-21 21:04

Tényleg illik hozzá a zene! :-) Olyan békebeli, vidám, és felhőtlen, mint a kép! Gusztaaa! :-)))
Éva

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2010-09-21 12:46

Szia Lynda!
Hogy mennnnnnnyire jó ez a zene! Köszi, hogy belinkelted! :-)))
Eszter

Angie
Angie / Angie Sat, 2010-10-16 18:57

Szia Eszter!

Megcsináltam a pitédet:) illetve félig a Te pitédet:D A tésztát lecseréltem egy már bevált receptre (persze lehet a Tiéd is beválna), de a töltelék szinte ugyanez lett! Bár vörösbor nem volt kéznél, így ő kimaradt, de egy kis fahéjjal feltuningoltam a szőlős cuccot:) Jaaa és igen hosszadalmas munkát vállaltam be, mert a kertben termő kékszőlőt akartam felhasználni, ami jó apró szemű természetesen:D (Spätburgunder elvileg) Mindenesetre köszönöm Neked a receptet, ebből merítettem az ihletet:)

üdv,
Angéla

Gargoyle
P. / Gargoyle Sat, 2010-10-16 22:00

Szia Angéla!
Néha az ötlet is elég, hogy az ember jót alkosson!
Egyébként sokszor én is így szoktam, örülök, ha ihletként szolgált a recept. :-)
Mondjuk a szőlőért nem irigyellek... :-D
Eszter

crazymary
Makréla / crazymary Tue, 2010-09-21 14:50

Eszter,
szóval szép ez a pite! :-) Imádom a szőlőt, úgy tűnik muszáj lesz kipróbálni a receptedet. :-)
Nagyon hangulatos a fotó...:-)
üdv,
Zsani

358
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 6 dkg
víz 1.5 dl
1 csipet
szőlő 1 kg
citromlé 1 citromból nyert
méz 4 ek
étkezési keményítő 3 csapott ek
vörösbor 1 dl
kardamom 1 tk