r
Nosalty Logó

Timpano

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Timpano
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Összesen 667 kcal
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Összesen 7972 kcal
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Összesen 262 kcal
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.8 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    301 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2056.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    289 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    431 mg
  • Nátrium
    1211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    115.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    119 micro
  • Kolin:
    241 mg
  • Retinol - A vitamin:
    169 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    218 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    4632 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 667 kcal
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    443.2 g

Zsír

  • Összesen
    381.8 g
  • Telített zsírsav
    167 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    3607 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    24675.2 g
  • Cink
    45 mg
  • Szelén
    777 mg
  • Kálcium
    3464 mg
  • Vas
    46 mg
  • Magnézium
    624 mg
  • Foszfor
    5175 mg
  • Nátrium
    14534 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    661 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1384.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2254 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    32 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    713 micro
  • K vitamin:
    404 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1426 micro
  • Kolin:
    2886 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2029 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    2612 micro
  • β-crypt
    97 micro
  • Likopin
    55580 micro
  • Lut-zea
    4605 micro
Összesen 7972 kcal
  • 15% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    113 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    475 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    23 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    94 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    85 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    1816 micro
  • Lut-zea
    150 micro
Összesen 262 kcal

Hozzávalók

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Elkészítés

külső tésztaréteg

  1. Az alapanyagokat közepesen kemény tésztává gyúrjuk, amit aztán hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Közben elkészítjük a húsgolyókat (és a paradicsomszószt, ha házit használunk).
  2. Egy közepes méretű lábast (az enyém nagyjából 25 cm átmérőjű felül és 15 cm magas) kivajazunk és kilisztezünk. A tésztát kör alakúra és 2 mm vékonyra nyújtjuk – nagyjából háromszor akkorának kell lennie, mint a lábas átmérője.
  3. A kinyújtott tésztát óvatosan az edénybe tesszük. Eligazgatjuk, hogy körben az edény falához tapadjon, felül pedig egyenletes lógjon ki a maradék, amivel be kell majd fednünk.

húsgombóc

  1. Egy késes robotgép tartályába tesszük a hagymát, a petrezselymet, egy kanál olívaolajat, sót, borsot, chilit és a füstölt fűszerpaprikát. Kötőanyagként hozzáadunk némi kenyérbelet, majd jöhet bele a hús 2/3-a, és az egészet összeturmixoljuk.
  2. Az így kapott masszához kézzel hozzákeverjük a maradék darált húst, és diónyi golyókat formázunk a húsmasszából, melyeket vajon körbepirítunk.

töltelékek és összeállítás

  1. A tésztát kifőzzük, a tojást keményre főzzük és feldaraboljuk, a kolbászt felkarikázzuk. Ha igazán emlékezetes fogást akarunk varázsolni, a tésztának is nekiállunk házilag – ehhez "tészta alaprecept egyszerűen" néven találtok bevált receptet a szakácsprofilomban.
  2. Elkezdjük rétegezni a sok finomságot: alulra mindenképpen egy adag paradicsomszósz kerüljön, erre jöhet a főtt tészta, a húsgolyó, a kolbász, a szalámi, a tojás és a mozzarella fele. Nyomkodjuk le a tölteléket, amennyire lehetséges, hogy ne maradjanak nagy lyukak.
  3. Mindezt lefedjük egy újabb adag paradicsomszósszal és ráreszeljük a parmezánt, majd az alapanyagok másik felét is rétegesen rápakoljuk.
  4. A körben kilógó tésztát középre behajtogatjuk, figyelve rá, hogy alaposan befedje a tölteléket. Ha ezzel megvagyunk, nyomkodjuk le még egyszer a tölteléket, ezúttal a tésztatető segítségével.
  5. Lefedjük az edény tetejével, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre, majd további 25-30 percet sütjük lefedetlenül.
  6. Amikor kész van, hagyjuk egy picit hűlni, majd egy tányérra kifordítjuk. Ekkor fogyaszthatjuk azonnal is, de ha azt szeretnénk, hogy szépen egyben maradjon szeleteléskor, akkor hűtsük ki teljesen – az ízén semmit nem ront.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 70 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13897
  • Feltöltés dátuma: 2019. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Timpano
Rosanics Petra 351 recept

A timpano vagy timballo egy brutális méretű, dél-olasz tésztaétel, amit mindenféle földi jóval töltenek meg. Kerül bele húsgombóc, kolbász, tészta, szalámi, tojás, mozzarella, és persze egy jó adag paradicsomszósz is. Elkészítése még akkor is időigényes, ha a tésztát nem mi gyúrjuk bele (de úgy a legjobb), utána viszont szó szerint az egész család jól lakik vele, és még a szomszédokat is lekenyerezhetjük a maradékkal. Tökéletes dísze lehet tehát az ünnepi asztalnak, főleg, ha sok vendégünk van – az Olasz módra című csodás film főszereplői is egy egész vacsoratársaságot lakatnak jól ezzel a remekművel.

Hozzávalók

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek