Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Timpano

Timpano
Timpano
145 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A timpano vagy timballo egy brutális méretű, dél-olasz tésztaétel, amit mindenféle földi jóval töltenek meg. Kerül bele húsgombóc, kolbász, tészta, szalámi, tojás, mozzarella, és persze egy jó adag paradicsomszósz is. Elkészítése még akkor is időigényes, ha a tésztát nem mi gyúrjuk bele (de úgy a legjobb), utána viszont szó szerint az egész család jól lakik vele, és még a szomszédokat is lekenyerezhetjük a maradékkal. Tökéletes dísze lehet tehát az ünnepi asztalnak, főleg, ha sok vendégünk van – az Olasz módra című csodás film főszereplői is egy egész vacsoratársaságot lakatnak jól ezzel a remekművel.

hozzávalók / 12 adag

külső tésztaréteg

húsgombóc

töltelékek és összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

tésztaburok

  1. Az alapanyagokat közepesen kemény tésztává gyúrjuk, amit aztán hűtőben pihentetjük legalább fél órát. Közben elkészítjük a húsgolyókat (és a paradicsomszószt, ha házit használunk).
  2. Egy közepes méretű lábast (az enyém nagyjából 25 cm átmérőjű felül és 15 cm magas) kivajazunk és kilisztezünk. A tésztát kör alakúra és 2 mm vékonyra nyújtjuk – nagyjából háromszor akkorának kell lennie, mint a lábas átmérője.
  3. A kinyújtott tésztát óvatosan az edénybe tesszük. Eligazgatjuk, hogy körben az edény falához tapadjon, felül pedig egyenletes lógjon ki a maradék, amivel be kell majd fednünk.

húsgombócok

  1. Egy késes robotgép tartályába tesszük a hagymát, a petrezselymet, egy kanál olívaolajat, sót, borsot, chilit és a füstölt fűszerpaprikát. Kötőanyagként hozzáadunk némi kenyérbelet, majd jöhet bele a hús 2/3-a, és az egészet összeturmixoljuk.
  2. Az így kapott masszához kézzel hozzákeverjük a maradék darált húst, és diónyi golyókat formázunk a húsmasszából, melyeket vajon körbepirítunk.

összeállítás

  1. A tésztát kifőzzük, a tojást keményre főzzük és feldaraboljuk, a kolbászt felkarikázzuk. Ha igazán emlékezetes fogást akarunk varázsolni, a tésztának is nekiállunk házilag – ehhez "tészta alaprecept egyszerűen" néven találtok bevált receptet a szakácsprofilomban.
  2. Elkezdjük rétegezni a sok finomságot: alulra mindenképpen egy adag paradicsomszósz kerüljön, erre jöhet a főtt tészta, a húsgolyó, a kolbász, a szalámi, a tojás és a mozzarella fele. Nyomkodjuk le a tölteléket, amennyire lehetséges, hogy ne maradjanak nagy lyukak.
  3. Mindezt lefedjük egy újabb adag paradicsomszósszal és ráreszeljük a parmezánt, majd az alapanyagok másik felét is rétegesen rápakoljuk.
  4. A körben kilógó tésztát középre behajtogatjuk, figyelve rá, hogy alaposan befedje a tölteléket. Ha ezzel megvagyunk, nyomkodjuk le még egyszer a tölteléket, ezúttal a tésztatető segítségével.
  5. Lefedjük az edény tetejével, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 40 percre, majd további 25-30 percet sütjük lefedetlenül.
  6. Amikor kész van, hagyjuk egy picit hűlni, majd egy tányérra kifordítjuk. Ekkor fogyaszthatjuk azonnal is, de ha azt szeretnénk, hogy szépen egyben maradjon szeleteléskor, akkor hűtsük ki teljesen – az ízén semmit nem ront.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 114
össznézettség: 3 668
elküldve: 1
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
60 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

tésztatorta

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

667
finomliszt 450 g
tojás 2 db
tojássárgája 7 db
1 tk
vöröshagyma 0.5 db
petrezselyem 0.5 csokor
kenyér 2 szelet
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
marhahús 40 dkg
fűszerpaprika 0.5 teáskanál
olívaolaj 1 ek
vaj 2 ek
paradicsomszósz 4 dl
tészta 30 dkg
parasztkolbász 20 dkg
mozzarella 30 dkg
főtt tojás 5 db
szalámi 15 dkg
parmezán sajt 10 dkg