r
Nosalty Logó

Tejberizses epertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tejberizses epertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 304 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 3673 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 142 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    105 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    255.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34.6 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    115.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    142 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 304 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    71.8 g

Zsír

  • Összesen
    190.6 g
  • Telített zsírsav
    111 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3066.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    109 mg
  • Kálcium
    1082 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    969 mg
  • Nátrium
    714 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    415.2 g
  • Cukor
    225 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    1380.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1731 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    284 mg
  • D vitamin:
    251 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    590 micro
  • Kolin:
    683 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1701 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    342 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1107 micro
Összesen 3673 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 142 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta készítése:
  2. A sütőt előmelegítjük: 180 fok sima sütő, 165 fok légkeveréses.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig, habosra keverjük. (Elektromos mixerrel ez 3-4 perc.)
  4. A cukros tojásássárgába felválta apránként hozzáadjuk a fehérjehabot és hozzászitáljuk a lisztet, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
  5. Kissé kivajazunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát és a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd félretesszük hűlni. A sütőt tilos nyitogatni sütés közben!
  6. Krém készítése:
  7. Felteszünk forralni 2 dl vizet, majd a rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon, időnként megkevergetveaddig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Közben egy másik lábosban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, beledobjuk a vajat, majd kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
  8. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy aromát), elkeverjük, majd egy duplán hajtogatott konyharuhával befedjük, rátesszük a fedőt és így hagyjuk szinte teljesen, épphogy langyosra kihűlni. (A fedőt ne emelgessük, a lényeg a vízpára, abban fog szépen megpuhulni.) Ez kb. 2 óra, közben kitakaríthatjuk a lakást. :)
  9. Miután a rizs kihűlt, egy lábosban 1 dl tejszínben elkeverjük a zselatint ésaddig melegítjük, míg a zselatin felnem oldódik, majdfélretesszük hűlni.
  10. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  11. A langyossá hűlt zselatinos tejszínt hozzákeverjük a rizshez, majd apránként hozzáadjuk a tejszínhabot is.
  12. A tésztát megkenjük az eperlekvárral. Ha kemény a lekvárunk, kissé melegítsük meg, ha hígabb, akkor nem kell.
  13. A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük 2-3 órán át. (Közben lenyírhatjuk a füvet.:) )
  14. Díszítés:
  15. Az epret tisztítjuk, majd szeletekre vágjuk és legyezőszerűen elhelyezzük a torta tetején.
  16. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
  17. Hűtőszekrényben dermesztjük (ez már nem tart soká, kb. 10 perc.)
  18. Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük.
  19. Külön tejszínhabbal is díszíthetjük.
  • Sütés hőfoka: 165 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 634
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 69591
  • Feltöltés dátuma: 2010. május 03.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A Príma Konyha 2010. májusi számában jelent meg, anyák napi ajánlat. Egyszerűen elkészíthető, isteni finom, habkönnyű, bár kissé időigényes desszert. Mivel anyukám fogyózik, az anyósjelölt pedig cukorbeteg, fruktózzal készítettem.

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.