Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tejberizses epertorta

Tejberizses epertorta
Tejberizses epertorta
60 perc / előkészület: 45 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Príma Konyha 2010. májusi számában jelent meg, anyák napi ajánlat.
Egyszerűen elkészíthető, isteni finom, habkönnyű, bár kissé időigényes desszert.
Mivel anyukám fogyózik, az anyósjelölt pedig cukorbeteg, fruktózzal készítettem.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta készítése:

  1. A sütőt előmelegítjük: 180 fok sima sütő, 165 fok légkeveréses.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a cukorral fehéredésig, habosra keverjük. (Elektromos mixerrel ez 3-4 perc.)
  3. A cukros tojásássárgába felválta apránként hozzáadjuk a fehérjehabot és hozzászitáljuk a lisztet, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön.
  4. Kissé kivajazunk egy 24 cm-es kapcsos tortaformát és a tésztát az előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd félretesszük hűlni. A sütőt tilos nyitogatni sütés közben!

Krém készítése:

  1. Felteszünk forralni 2 dl vizet, majd a rizst a forrásban lévő vízhez adjuk és kis lángon, időnként megkevergetve addig pároljuk, míg a víz el nem fő róla. Közben egy másik lábosban felforraljuk az 5 dl tejet és azt is hozzáadjuk a rizshez, beledobjuk a vajat, majd kis lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk.
  2. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy aromát), elkeverjük, majd egy duplán hajtogatott konyharuhával befedjük, rátesszük a fedőt és így hagyjuk szinte teljesen, épphogy langyosra kihűlni. (A fedőt ne emelgessük, a lényeg a vízpára, abban fog szépen megpuhulni.) Ez kb. 2 óra, közben kitakaríthatjuk a lakást. :)
  3. Miután a rizs kihűlt, egy lábosban 1 dl tejszínben elkeverjük a zselatint és addig melegítjük, míg a zselatin fel nem oldódik, majd félretesszük hűlni.
  4. 3 dl tejszínt kemény habbá verünk.
  5. A langyossá hűlt zselatinos tejszínt hozzákeverjük a rizshez, majd apránként hozzáadjuk a tejszínhabot is.
  6. A tésztát megkenjük az eperlekvárral. Ha kemény a lekvárunk, kissé melegítsük meg, ha hígabb, akkor nem kell.
  7. A tejszínhabos rizst simítsuk rá a tésztára, majd hűtőszekrényben dermesszük 2-3 órán át. (Közben lenyírhatjuk a füvet.:) )

Díszítés:


  1. Az epret tisztítjuk, majd szeletekre vágjuk és legyezőszerűen elhelyezzük a torta tetején.
  2. A tortazselét 3 dl vízben felforraljuk, 2 ek cukorral édesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd amikor már csak langyos, rákanalazzuk a torta tetejére.
  3. Hűtőszekrényben dermesztjük (ez már nem tart soká, kb. 10 perc.)
  4. Tálalás előtt egy kést körbefuttatunk a torta peremén, majd a peremet leemeljük.
  5. Külön tejszínhabbal is díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 24 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 64 496
elküldve: 40
receptkönyvben: 1 433
elkészítve: 32/50
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: közepes
szezon: tavasz
kategória: torta
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

epres tejberizstorta, tejberizstorta eperrel

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rita71
Rita71 Sun, 2012-09-09 12:08

Kedves Juci!
A torta nagyon szép és finom lett!Lagzira sütöttem meg és nem túlzok ez fogyott el legelőbb,negyed óra alatt...Köszönöm a receptet!Üdv.:Rita

zsuzsi965
zsuzsi965 Thu, 2012-05-31 11:28

Szia! Hétvégén megsütöttem én is, a piskótába tettem egy kis kakaót. Nekem túl vastag lett a tészta, pedig 26 cm-es a tortaformám, ezért kettévágtam, a rizs pedig lehetett volna több egy kicsit. Majd legközelebb :)

Manolya
Manolya / Manolya Tue, 2012-05-22 20:16

Én most készítem, már rég kinéztem és elmentettem, de még sosem olvastam végig:) A hozzávalókat reggel megvettem és lassan neki is álltam és rájöttem ez nem lesz vmi gyors:) Hát van ilyen,de már csak az epret kell rátennem a tortazselével 2óra múlva:) ebből csak holnapra lesz vmi:) A tejszínt valamiért nem tudtam kemény habbá verni, de remélem emiatt nem marad folyós:(

Pappetelka
Pappetelka Mon, 2012-05-14 07:17

Tenyleg nagyon jo lett, a tejszinhab nagyon feldobja a kremet. Ahhoz, hogy a tetejen a zselatin esztetikusabb legyen, a javaslatom a kovetkezo: A tortat forditva allitsuk ossze, a sutopapirra vagy acetatra helyezett, folpackkal kibelelt tortakarikat vagy keretet, attol fugg, milyen alaku a tortank, rakjuk ki szepen a felbevagott vagy szeletelt eperrel. A vagott feluk legyen alul. Tegyuk be a hidegre nehany percre. Ezutan johet a kedvunkre izesittett zsele, amit raontunk. Megint mehet jol lehulni, megdermedni a hutobe, vagy akar a melyhutobe is, de ne fagyasszuk! Ha mar nem folyik, beleonthetjuk a tejszinhabbal lazitott rizst. Rasimitjuk konnyed mozdulatokkal a lekvart es befedjuk a piskotalappal. En a piskotat elozoleg kicsit meglocsoltam feher vermut es keves szirup keverekevel, igy szaftosabb lett.

Gerencserne
Gerencserne Sun, 2012-05-06 19:35

Anyumnak és Mamimnak megsütöttem Anyák napjára. Mindenkinek nagyon ízlett. Nagyon-nagyon finom volt :))) Fagyasztott erdei gyümölccsel készítettem, mert az epreket még vadászni kell :) , de amint bejön a nagy eperszezon biztos elkészítem azzal is. Köszönöm szépen ezt az isteni receptet.

norinori
norinori Tue, 2012-02-28 05:17

Én még decemberbe csináltam meg ezt a tortát barátnőm születésnapjára, csak a nagy sietségbe már nem sikerült megköszönni. Nagyon jól sikerült és finom volt. Nekem nagyon tetszett a recept mert különleges és ki ne szeretné a tejberizst:) Fagyasztott erdei gyüniket tettem a tetejére, úgy is nagyon mutatós volt.

fincs
fincs Mon, 2011-12-19 14:48

Régóta szemeztem ezzel a gyönyörűséggel,konkrétan az eperszezon után találtam rá:( addig olvasgattam,hogy barackkal is fini,amig simán elhittem!:) Meg kell mondjam azt nem tudom leirni,hogy nem csalódtam (ajándékba készitettem a húgomnak és becsempésztem a mhelyére,hogy a szülinapja reggelén ez legyen a meglepi) mert mire odaértem én is,a torta elfogyott.Ennél nagyobb dicséret azthiszem nem is kell!:))) Köszönöm a receptet!

Psylva
Szilvus / Psylva Fri, 2011-09-02 08:07

Anyunak ezt a tortát készítettem tegnap a szülinapjára, csak barackos változatban és hatalmas sikere volt! Nagyon jó, hogy nem túl édes, így a kevésbé édesszájúak is betortázhattak! :)

Szivicsoki
Szivicsoki Wed, 2011-07-06 09:09

Szia!

Már régóta szemezek ezzel a tortával, és mivel holnap lesz a szülinapom ezzel ajándékozom meg maga :-D és a barátaimat. Köszi a receptet.

halacska0312
halacska0312 Wed, 2011-06-15 15:23

Először a receptet követtem, de még 3 óra múlva is kemény maradt a rizs. :( Legközelebb már megfőztem teljesen, mint a tejberizst, így tutira megpuhul, és időt is takarítunk vele! Nagyon fincsi! :)

jucuska81
jucuska81 Fri, 2011-06-10 22:46

Kedves Juci!
Igaz egy egész napom ráment erre a sütire (igaz közben azért más dolgom is volt), de megérte.
Most kóstoltuk meg és valami mennyei!
Tuti meg fogom még csinálni, de ezt a napot azért még ki kell pihennem:)
Tényleg érdemes elkészíteni, annak ellenére is, hogy sokáig tart, viszont pofon egyszerű!!!!
Nagyon köszönöm!
Üdv.: Judit

radaiagi
radaiagi Tue, 2011-05-31 11:19

Szia!

Sajnos a sütőm rettenetes, de mindenképpen ki akartam próbálni ezt a receptet, mert imádjuk a tejberizst! 30 dkg tört csokoládés kekszet összekevertem kb 15 dkg olvasztott vajjal és kicsi fahéjjal, és ezt nyomkodtam a tortaforma aljára, lekvár nem került alá, és forró eperszósszal tálaltam! Isteni lett így is! Ha valaki pórul jár a sütőjével mint én bátran ajánlom :D!!! Nagy siker volt!

zizi59
zizi59 / zizi59 Sun, 2011-04-24 11:59

Az eredeti Prima Konyha recept alapján szoktam készíteni, 2005ös karácsonyi különszámban találtam. Mióta a Hullala a piacra került, azzal készítem. A tetejére étcsoki forgács került, nyáron gyümölccsel szoktam készíteni.

Cupptigris
Cupptigris / Cupptigris Sat, 2011-03-19 20:22

A múlt héten elkészítettem ezt a tortát öszibarackkonzervből. Isteni lett.
Annyiban változtattam az eredeti receptet, hogy másfélszeres mennyiséget vettem mindenből, így szép magas lett.
És még két pohár barackos joghurtot is kevertem a rizshez. Nagyon pikáns íze lesz tőle. Próbáljátok ki!

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Sun, 2010-07-11 12:35

Kedves Juci!Bár én voltam az első hozzászóló, de csak most csináltam meg ezt a finomságot.Hát sajnos nem eperből,mert az egyik vejem nem szereti,és szerettem volna,ha mindenki kap belőle.Havannához hasonlóan én is barackból,annak is a befőtt változatából készítettem, és befőttlé került a zselébe.Tízen voltunk,kb.5 perc alatt elfogyott,nem győztem szeletelni.Pedig még pihenhetett volna egy kicsit a hűtőben,mert a rizs még nem volt elég szilárd.De meghallották,hogy van torta,és nem volt mit tenni!Ez valami csodás,nagyon-nagyon finom,könnyen elkészíthető!Mindenki bátran fogjon hozzá,ebben a melegben jól fog esni,még Bobszi "kényszerűségből elkövetett" öntetével is.Én ekkor a gyümölcsöt a rizshez keverném,mint a gyümölcsrizshez és akkor nincs zselé,csak öntet.Hmmm.Ki is próbálom legközelebb így is.Akárki találta ki,gratulálok neki,neked pedig köszönet azért,hogy felfedezted és közzétetted!Üdv.:Éva

havanna
havanna Mon, 2010-06-14 13:24

Szia.
Köszi a receptet.Szülinapi torta lett belöle.Nagy sikere volt.
Én barackkal készitettem mert az ünnepelt allergiás az eperre.

Bobszi
Bobszi Sat, 2010-05-29 22:55

Kedves Juci, a torta némi módosítással elkészült: eper helyett málnát terveztem a tetejére rakni. Viszont kisfiam önállósította magát a fűnyírás alatt :) és kihozta a hűtőből a tortát, mondván ő már megkóstolta (és tényleg) és együk. Így annyi időm maradt, hogy a málnából gyorsan csináltam egy málnaöntetet, és nem zselatinos teteje lett, hanem nyakon öntöttük málnaszósszal. Az egybehangzó vélemény szerint így olyan "Gordon"-os, és kisfiam szerint a mai versenyt én nyertem :) Köszi a receptet, szerintem még egy párszor elkészítjük majd! Eszter

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Sun, 2010-05-30 09:54

Kedves Eszter, én magam sem vagyok recept-központú (ez olyan régi berögződés amúgy, a francia séfeknél pl. nem is nagyon ismert fogalom, a klasszikus recpteket leszámítva :) ) az ember alkosson, az a lényeg, legyen kreatív és találja fel magát. :) Nyilán a süteményeknél fontos az anyaghányad, de különben szárnyaljon a fantázia!!!! :)))
Üdv, Juci

illesera
illesera Fri, 2010-05-07 19:42

Kedves Juci!
Sajnos ( :) ) a férjem lenyírta a füvet, az anyukám meg kitakarított, ezért kénytelen voltam elkészíteni a recepted "rapid" változatát ! A tejben + a vízben (pici sóval!!! ) megpároltam a rizst, gyorsan kihűtöttem, mehetett bele a zselatinos tejszín, + a hab, meg a többi belevaló.Ja és persze lusta voltam piskótát sütni, ezért rumos tejben megmártogatott babapiskótával béleltem ki a tortaformát.Most hűl a hűtőben, holnap reggel már csak a díszítés van hátra.Az egész elkészült 1,5 óra altt ! ( Közben persze kóstolgattuk a krémet, isteni finom !Remélem, ez a gyorsaság nem megy a minőség rovására, de sztem így is szuper lesz ! Köszi a jó kis receptet! üdv Era

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-05-07 19:58

Kedves Era,jó az ötlet nagyon! A lényege az a sütinek, hogy egy jó puhára főtt tejberizst kell készíteni. A recept így írta, autentikus akartam lenni, de a főzésben az a lényeg, hogyan találja fel magát az ember a konyhában! :)
Szerintem babapiskótával is meg fog dermedni szépen.
Majd írd meg, milyen lett! Úgyis lesz egy csomó szabadidőd, a lakás ragyog, fű lenyírva...:)

illesera
illesera Sat, 2010-05-08 15:21

Kedves Juci, hát jelentem, tökéletes lett ! nagyon finom, tényleg habkönnyű, isteni ! ( kicsit untuk már a joghurtos, túrós hasonló sütiket, ez most érdekesebb volt ) !köszi a recit mégegyszer ! üdv era

nyughatatlan8
nyughatatlan8 Mon, 2010-05-03 11:33

Kedves Juci!Remeknek tűnik a recepted,el is mentettem,mert vannak eper rajongók a családban,így biztos,hogy kipróbálom.Arra a 10 percre lehetne egy kis manikür? :)))) Nagyon szép is a műved,gratulálok,üdv.:Éva

304
tojás 4 db
cukor 4 ek
finomliszt 4 evőkanál
1 csipet
vaj 1 ek
rizs 15 dkg
víz 2 dl
tej 5 dl
vaj 3 dkg
habtejszín 4 dl
zselatin 1 ek
cukor 5 ek
vaníliás cukor 2 csomag
eperlekvár 3 ek
eper 50 dkg
tortazselé 1 csomag
víz 3 dl
cukor 2 ek
citromlé 1 tk